Πριν περίπου 10 χρόνια όταν κάποιος κατανάλωνε κινόα ή κεχρί, δεχόταν περίεργα βλέμματα. Κι όμως, πλέον οι μικροσκοπικοί σπόροι που αναπτύσσονται στη Νότια Αμερική έχουν κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο και αποτελούν βάση για πολλά νόστιμα πιάτα που επιλέγονται από εκατοντάδες καταναλωτές.
Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και για αρχαίες υπερτροφές όπως το τεφ και το φόνιο, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσουν τρόφιμα που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν συχνά στο τραπέζι μας.
Η εταιρία HelloFresh – παρέχει υπηρεσία παράδοσης κιτ με όλα τα απαραίτητα για την εύκολη και γρήγορη παρασκευή γευμάτων – συνεργάστηκε με τον Τζόζεφ Πουρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Μόργκαν Γκέι που προβλέπει τάσεις, ώστε να σχηματιστεί μία εικόνα της γαστρονομίας τα επόμενα 10 χρόνια.
Ανάμεσα στα τρόφιμα που κυριαρχούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το τεφ και το φόνιο που αποτελούν βάση για την διατροφή των Αφρικανών εδώ και αιώνες, καθώς είναι θρεπτικά και παρουσιάζουν πολλά οφέλη για την υγεία, συγκριτικά με τα επεξεργασμένα δημητριακά.
Για παράδειγμα, το τεφ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αμινοξέα. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, επιβραδύνει την απορρόφηση υδατανθράκων και ενθαρρύνει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου, όπως αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα.
Από την άλλη, το φόνιο (φίντι ή άκα) που αναπτύσσεται στη Δυτική Αφρική, είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β, κυστεΐνη και βοηθά την ανάπτυξη των κυττάρων, την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Κρίνεται ιδανικό για το πεπτικό σύστημα αφού είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου.
«Η διατροφή μας πιθανότατα θα είναι διαφορετική το 2050, αλλά ίσως όχι με τον τρόπο που μπορεί να πιστεύουν οι άνθρωποι. Η κλιματική αλλαγή θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ευρύτερο φάσμα καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία και τη θερμότητα, μερικές από τις οποίες θα καλλιεργούσαν οι πρόγονοί μας. Θα χρειαστεί επίσης να ακολουθούμε μια διατροφή χαμηλότερη σε ζωικά προϊόντα για να αποτρέψουμε την σοβαρή υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτά τα τρόφιμα θα είναι καλά για την υγεία μας και τον πλανήτη», δήλωσε ο Τζόζεφ Πουρ, σύμφωνα με το Surrey.co.uk.
Από την πλευρά της η Γκέι, εξήγησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές «στον τρόπο που ζούμε και τρώμε». Παρά τις αλλαγές αυτές, ωστόσο, η εμπειρία της παρασκευής ενός γεύματος και η απόλαυσή του θα διατηρήσουν την αξία τους και θα συνεχίσουν να αποτελούν τρόπο ώστε «να συνδεθούμε με τις αισθήσεις μας, τους φίλους και την οικογένειά μας και τον φυσικό κόσμο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τη χαρά ενός σπιτικού γεύματος με τους ανθρώπους που αγαπάμε».
Την ίδια ώρα, ο Φίλιπ Ντόραν, από την HelloFresh UK τόνισε ότι είναι κατανοητό πως «τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, γι’ αυτό προσφέρουμε ένα μοντέλο γεύματος σχεδιασμένο να υποστηρίζει έναν πιο προσεκτικό, λιγότερο σπάταλο τρόπο διατροφής».
Σύμφωνα με την έρευνα, αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων σε κοινοτικό επίπεδο και οι πολίτες θα στραφούν σε σύντομες αλυσίδες εφοδιασμού, σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται ως το 2050 να ενισχυθούν οι βιώσιμες καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερη χρήση νερού και εδάφους, ώστε να περιοριστούν ακόμα περισσότερο τα αέρια θερμοκηπίου.
Πηγή: newmoney.gr