Ένας ξαφνικός διαπεραστικός πόνος στο στήθος ή μια εκδήλωση δύσπνοιας τι μπορεί να σημαίνουν για την λειτουργία της καρδιάς;
Η ερωτική απογοήτευση, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή άλλο συναισθηματικό στρες μπορεί να είναι επώδυνα. Στο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, ο καρδιακός μυς ουσιαστικά παραλύει, η αριστερή κοιλία πρήζεται και οι γιατροί λένε ότι η καρδιά… σπάει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι σπάει στην πραγματκότητα με την έννοια που όλοι γνωρίζουμε, αλλά μάλλον ότι ορισμένα μέρη του μυός ξαφνικά παρουσιάζουν βλάβη στη λειτουργία τους. Η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλεί αίμα μέσω του σώματος. Στο υπερηχογράφημα, η κορυφή της καρδιάς φαίνεται σαν ένα μπαλόνι.
Όταν ερευνητές στην Ιαπωνία παρατήρησαν για πρώτη φορά αυτή την παραμόρφωση τη δεκαετία του 1990, τους θύμισε την παραδοσιακή παγίδα για καλαμάρια, Tako-Tsubo. Επομένως, η ασθένεια ονομάζεται επίσης σύνδρομο Tako-Tsubo.
Συμπτώματα όπως καρδιακή προσβολή
Με την πρώτη ματιά, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι δύσκολο να διακριθεί από την καρδιακή προσβολή επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια: σοβαρή δύσπνοια και πόνος στο στήθος. Αλλά καρδιακές αρρυθμίες , εφίδρωση και ναυτία μπορούν επίσης να εμφανιστούν με το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.
Σύμφωνα με τον Alexander Staudt, επικεφαλής ιατρό του Τμήματος Καρδιολογίας και Αγγειολογίας στο Helios Kliniken Schwerin, μόνο κατά τη διάρκεια μιας λεπτομερούς υπερηχογραφικής εξέτασης γίνεται φανερό ότι, σε αντίθεση με μια καρδιακή προσβολή, δεν υπάρχουν φραγμένα καρδιακά αγγεία.
Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς;
«Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στη Γερμανία έρχονται στο νοσοκομείο κάθε χρόνο με ύποπτη διάγνωση οξείας καρδιακής προσβολής. Περίπου το δύο τοις εκατό των ασθενών τελικά αναπτύσσουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς», λέει ο Staudt στο ZDF. Ο καρδιολόγος εκτιμά ότι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι μόνο στη Γερμανία υποφέρουν από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς κάθε χρόνο.
Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα
Οι γυναίκες υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις σημαντικά συχνότερα από τους άνδρες. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση επηρεάζονται ιδιαίτερα. Η μέση ηλικία κυμαίνεται μεταξύ 66 και 70 ετών. Το αν αυτό έχει κάποια σχέση με την αλλαγή στην ορμονική ισορροπία εξακολουθεί να διερευνάται.
Έχει διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς είχαν σχετικά συχνά προηγούμενες νευρολογικές ασθένειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή κατάθλιψη, ανέφερε ο Δρ. Alexander Staudt.
Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά αντιλαμβάνονται πολύ αργά πότε η υγεία τους επιδεινώνεται. Στη συνέχεια, πρέπει να πάνε στα επείγοντα με κίνδυνο της ζωής τους.
Εάν το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς δεν αντιμετωπιστεί αρκετά γρήγορα, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, όπως μια καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τον Alexander Staudt, το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου πέντε τοις εκατό, το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό της καρδιακής προσβολής.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο καρδιακός ιστός των προσβεβλημένων υφίσταται σοβαρότερη βλάβη στην «οξεία φάση» του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή αρρυθμία.
«Αλλά καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ καλά τους περισσότερους ασθενείς σε αυτή τη φάση», λέει ο Staudt. Όπως και με την καρδιακή προσβολή, οι ασθενείς με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς λαμβάνουν αρχικά καρδιακό καθετήρα για θεραπεία, σύμφωνα με τον καρδιολόγο.
Η φαρμακευτική θεραπεία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από μελέτες. Ωστόσο, συμβαίνει κάποιος να το κάνει με φυσικό τρόπο, για παράδειγμα αν κάποιος έχει αδύναμη καρδιά.
Έχουμε φάρμακα που χρησιμοποιούμε σε αυτούς τους ασθενείς απλώς από εμπειρία, καταλήγει ο Δρ. Alexander Staudt.