Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ενός χοτ ντογκ μειώνει τη διάρκεια ζωής κατά 36 λεπτά, ενώ ένα αναψυκτικό αφαιρεί επιπλέον 12 λεπτά, ευτυχώς όμως η κατανάλωση ορισμένων ψαριών μπορεί να προσθέσει έως και 28 λεπτά ζωής.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέλυσαν 5.800 τρόφιμα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις τους στην υγεία βάσει συστατικών, όπως λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη. Ενώ τροφές όπως τα χοτ ντογκ, η πίτσα και τα μακαρόνια με τυρί αποδείχτηκαν επιζήμιες, άλλες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο αποδείχτηκαν ωφέλιμες για τη μακροζωία.
Τα πιο επιζήμια τρόφιμα για τη διάρκεια ζωής
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα χοτ ντογκ ήταν τα πιο επιζήμια τρόφιμα, ακολουθούμενα από αλλαντικά, όπως το προσούτο, που αφαιρεί 24 λεπτά ζωής, και τα σάντουιτς, που μειώνουν τη διάρκεια ζωής κατά 13,6 λεπτά.
Τα χοτ ντογκ περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.
Παράλληλα, τρόφιμα όπως το μπέικον και τα μπέργκερ, που αφαιρούν 6 και 9 λεπτά ζωής αντίστοιχα, θεωρούνται επίσης επικίνδυνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και ζάχαρη.
Τα μπιφτέκια μπορεί επίσης να μαγειρεύονται σε φυτικό λάδι που μπορεί να περιέχει ενώσεις – όπως αλδεΰδη – που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Aνησυχία υπάρχει και για γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι οποίες -σύμφωνα με την έρευνα- μας στερούν 12 λεπτά ζωής, καθώς μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει τη σχέση αυτή στους ανθρώπους.
πηγή Daily Mail