Έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ – δύο έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου, νόσου του Πάρκινσον και ακόμη και κατάθλιψης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν έχουν όλα τα είδη καφέ τα ίδια οφέλη για την υγεία και οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι πάντα εμφανείς.
«Ο καφές φίλτρου είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν επίγνωση της υγείας τους», είπε η κλινική διατροφολόγος Kelly Homsley στο Fox. «Το φίλτρο αφαιρεί ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ επιτρέπει στα ευεργετικά αντιοξειδωτικά να περάσουν».
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι ο φιλτραρισμένος καφές περιέχει λιγότερα διτερπένια, ουσίες που μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η διαδικασία διήθησης διατηρεί τα περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά, όπως το χλωρογενικό οξύ, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Ο Cold Brew Coffee είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση Σε αντίθεση με τον παγωμένο καφέ, ο οποίος είναι συχνά πλούσιος σε ζάχαρη και είναι ανθυγιεινός, ο κρύος καφές, που παρασκευάζεται με μούχλα αλεσμένων κόκκων σε κρύο ή νερό δωματίου για αρκετές ώρες, μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμος. «Είναι λιγότερο όξινο από τον ζεστό καφέ, επομένως είναι καλό για άτομα που έχουν καούρα», λέει ο Homsley.
Νέα έρευνα δείχνει ότι ο παγωμένος καφές περιέχει υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών επειδή δεν καταστρέφονται από τη θερμότητα. Ωστόσο, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι αυτός ο καφές μπορεί επίσης να έχει περισσότερη καφεΐνη από τον ζεστό καφέ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως νευρικότητα, νευρικότητα και προβλήματα στον ύπνο.
Decaf: Οφέλη από την ελάχιστη καφεΐνη Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είναι εντελώς ντεκαφεϊνέ. Ωστόσο, περιέχει σημαντικά μικρότερη δόση αυτής της ουσίας, η οποία αποφεύγει παρενέργειες όπως νευρικότητα, τρόμο και αϋπνία. Επομένως, αυτός ο τύπος καφέ μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη ή όσους θέλουν να απολαύσουν το ποτό τους το βράδυ. Έρευνες δείχνουν ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές διατηρεί επίσης τα αντιοξειδωτικά και ορισμένα από τα οφέλη του κανονικού καφέ, αν και όχι στο μέγιστο βαθμό.
Πρόσθετα που κάνουν τον καφέ ανθυγιεινό: Η κλινική διατροφολόγος Jessica Cording τονίζει ότι είναι τα πρόσθετα που προσθέτουμε στον καφέ που καθορίζουν την πραγματική του θρεπτική αξία. “Για όσους πίνουν γάλα, προτείνω πλήρες γάλα σε σχέση με το αποβουτυρωμένο γάλα. Για εναλλακτικές με βάση τα φυτά, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες, καθώς πολλά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.”
Πηγή: newsbomb.gr