Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Ορισμένες ομάδες ανθρώπων είναι καλύτερο να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των φρούτων καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πορτοκάλια
- Άτομα με αλλεργία στα εσπεριδοειδή
- Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα
- Άτομα με σοβαρή καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Άτομα με αλλεργία στα εσπεριδοειδή
Εάν έχετε αλλεργία στα εσπεριδοειδή, τα πορτοκάλια μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις όπως:
- εξάνθημα,
- κνησμό,
- πρήξιμο ή
- δυσκολία στην αναπνοή.
Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα, όπως η κυκλοσπορίνη (που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της απόρριψης οργάνων μετά από μεταμόσχευση), μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις φουρανοκουμαρίνες που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ και ενδεχομένως και στα πορτοκάλια. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε πορτοκάλια εάν λαμβάνετε οποιοδήποτε φάρμακο.
Επίσης, εάν παίρνετε β-αναστολείς, μία κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διαχείριση μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών και για την προστασία της καρδιάς από ένα δεύτερο έμφραγμα του μυοκαρδίου μετά από ένα πρώτο έμφραγμα, η υπερβολική κατανάλωση πορτοκαλιών θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσληψη καλίου και να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη.
Άτομα με σοβαρή καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τα πορτοκάλια είναι όξινα και παρότι δεν προκαλούν συνήθως προβλήματα σε όλους, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Άλλες επισημάνσεις:
- Ευαίσθητο στομάχι: Τα πορτοκάλια μπορεί να ερεθίσουν ένα ευαίσθητο στομάχι, ειδικά αν καταναλωθούν με άδειο στομάχι.
- Υψηλή πρόσληψη ζάχαρης: Αν και τα πορτοκάλια είναι μια φυσική πηγή ζάχαρης, τα άτομα με διαβήτη ή όσοι προσέχουν την πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να προσέχουν τις μερίδες.
Γενικά, για τους περισσότερους ανθρώπους, τα πορτοκάλια είναι ένα ασφαλές και υγιεινό φρούτο που μπορούν να απολαμβάνουν. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή υποκείμενες παθήσεις, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας.
Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πορτοκαλιών
Τα πορτοκάλια είναι ένα είδος εσπεριδοειδούς, καρπός του δέντρου πορτοκαλιά (Citrus sinensis). Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η βιταμίνη C στα πορτοκάλια βοηθά το σώμα σας με πολλούς τρόπους:
- Προστατεύει τα κύτταρα σας από βλάβες.
- Βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που επουλώνει τις πληγές και σας χαρίζει πιο λείο δέρμα.
- Διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου για την καταπολέμηση της αναιμίας.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια στα μικρόβια.
- Επιβραδύνει την πρόοδο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), μια κύρια αιτία απώλειας όρασης.
- Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου που προκαλεί ελεύθερες ρίζες.
- Όταν αισθάνεστε άγχος, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης και την αρτηριακή σας πίεση.
Σε γενικές γραμμές, τα πορτοκάλια είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό φρούτο που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Όμως, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του καθώς μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.
Πηγή: enikos.gr