Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει.
ην απλοποίηση της διαδικασίας του εμβολιασμού έναντι της COVID-19, εντάσσοντας στα σημεία εμβολιασμού και τα ιδιωτικά φαρμακεία, εξετάζει το υπουργείο Υγείας, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, γεγονός που απαιτεί ετήσιο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων κατά της λοίμωξης που προκαλεί, όπως συμβαίνει και με τη εποχική γρίπη. Ωστόσο, ο κορονοϊός δεν έχει την εποχικότητα της γρίπης, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει «κύματα» ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
Την πρόθεση του υπουργείου να εντάξει στα εμβολιαστικά κέντρα και τα 10.500 φαρμακεία της χώρας έκανε γνωστή σε συνέντευξη Τύπου, την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η COVID-19 ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί της. Ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους», ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, αλλά και τα φαρμακεία, όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης.
Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε διερευνητική συνάντηση του Υπουργού Υγείας με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), προκειμένου να συζητηθεί το επιχειρησιακό κομμάτι μιας τέτοιας προοπτικής.
Εφέτος, στα 657 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν έχουν γίνει περισσότεροι από 210.000 εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές, ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 κατά την φετινή περίοδο είναι ικανοποιητικός, εντούτοις υπάρχει ανάγκη για ευρύτερη κάλυψη των ευπαθών ομάδων, εφόσον εξακολουθούν να νοσηλεύονται ασθενείς στις ΜΕΘ, να διασωληνώνονται και να χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.
«Για την Πολιτεία, για το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων. Όταν έχουμε αντιικά, όταν έχουμε το εμβόλιο, θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανό θάνατο που οφείλεται στην COVID καθώς πραγματικά έχουμε στα χέρια μας πολύ αποτελεσματικά εργαλεία», τόνισε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Όπως υπογραμμίστηκε, από τους περίπου 90 ασθενείς με Covid που είναι διασωληνωμένοι μόνο οι δύο είχαν επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό τους με το νέο μονοδύναμο εμβόλιο XBB.1.5. (mRNA Pfizer/BioΝTech).
Εμβολιασμός στα φαρμακεία
Με την ένταξη των φαρμακείων στο δίκτυο των εμβολιαστικών κέντρων, το υπουργείο στοχεύει στη διευκόλυνση των πολιτών αλλά και στην ενημέρωσή τους από το φαρμακοποιό της γειτονιάς για την αξία του εμβολιασμού.
Η επιφυλακτικότητα για τα εμβόλια σε μία μερίδα του πληθυσμού, ο εφησυχασμός σχετικά με τη νόσο αλλά και η «εμβολιαστική κόπωση», ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αποτρέπει αρκετούς πολίτες από τη διαδικασία προγραμματισμού του ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αποτελούν βασικούς παράγοντες μη επίτευξης της επιθυμητής εμβολιαστικής κάλυψης.
Επιπλέον, τα εμβολιαστικά κέντρα, ενδέχεται να μη βρίσκονται πλέον πολύ κοντά τον τόπο κατοικίας, όπως κατά τα χρόνια του μαζικού εμβολιασμού, ενώ στη νησιωτική και παραμεθόριο χώρα μπορεί να απαιτείται μετακίνηση δεκάδων χιλιομέτρων για τη χορήγηση του εμβολίου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η χορήγηση των εμβολίων από τα φαρμακεία μπορεί να αυξήσει τους εμβολιασμούς έως και 5 φορές.
Επιχειρησιακές δυσκολίες
Η χορήγηση του εμβολίου κατά της COVID-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία είναι μία δοκιμασμένη πρακτική, καθώς εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία κ.ά.. Η εμπειρία από αυτές τις χώρες αναμένεται να εξεταστεί και να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα.
Πλέον, η σύσταση του νέου μονοδύναμου επικαιροποιημένου εμβολίου είναι εξελιγμένη και επιτρέπει τη χορήγησή του από τα φαρμακεία, καθώς οι συνθήκες διακίνησης και φύλαξής του έχουν απλοποιηθεί. Ειδικότερα, δεν απαιτούνται πλέον συνθήκες «ψυχρής αλυσίδας» (ψυγεία με θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου), αλλά μπορεί να συντηρηθεί επί 10 εβδομάδες σε απλή ψύξη. Εντούτοις, το φιαλίδιο, περιέχει 5 δόσεις, οι οποίες πρέπει να χορηγηθούν όλες εντός 12 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να προγραμματίζουν με τέτοιον τρόπο τα ραντεβού τους, ώστε να μη χάνονται δόσεις.
Ένα άλλο κομμάτι που εξετάζεται είναι ο εφοδιασμός των φαρμακείων. Αυτή τη στιγμή, τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer φυλάσσονται σε τρία HUB (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη) και η διανομή τους προς τα 657 εμβολιαστικά κέντρα γίνεται με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας και του Ελληνικού Στρατού. Η διανομή των εμβολίων από τα τρία HUB προς όλα τα φαρμακεία της χώρας θα απαιτήσει διαφορετική διαχείριση (logistics), με δεδομένο ότι στα 657 σημεία διανομής θα προστεθούν άλλα 10.500.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, θα πρέπει να εξεταστούν διαδικαστικά θέματα, όπως η προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων αλλά και η εκπαίδευσή τους στη διαχείριση των συγκεκριμένων εμβολίων.
Πηγή: reader.gr