Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
Kαθώς γερνάμε, ορισμένα κύτταρά μας ζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε και αντί να απομακρυνθούν από τον οργανισμό, παραμένουν στο σώμα προκαλώντας συσσώρευση κυτταρικών καταλοίπων.
Αυτά τα λεγόμενα κύτταρα «ζόμπι» αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, της καρδιακής ανεπάρκειας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μία πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη όμως φέρνει νέες ελπίδες καταπολέμησης αυτών των κυττάρων, σύμφωνα με την Daily Mail.
Η πρωτοποριακή πρωτεΐνη
Πρόσφατα, ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HKDC1 είναι ζωτικής σημασίας για την ανανέωση των κατεστραμμένων μιτοχονδρίων (τα οργανίδια που παράγουν την ενέργεια των κυττάρων) και την επιδιόρθωση των λυσοσωμάτων, τα οποία χρειάζονται για τη διάσπαση και την απομάκρυνση των φθαρμένων τμημάτων των κυττάρων.
Όταν τα μιτοχόνδρια και τα λυσοσώματα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, τα κύτταρα επίσης δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του μεταβολισμού και μετατρέπονται σε «ζόμπι». Ένα «εύρυθμο κύτταρο φαίνεται να αποτρέπει τη γήρανση», που σημαίνει ότι τα φάρμακα που στοχεύουν την πρωτεΐνη HKDC1 θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Πώς έγινε η ανακάλυψη
Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν είχαν κατανοήσει πλήρως τον τρόπο ρύθμισης των μιτοχονδρίων και των λυσοσωμάτων. Ωστόσο, γνώριζαν ότι εμπλέκεται σε αυτή μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «μεταγραφικός παράγοντας ΕΒ» (TFEB).
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη HKDC1 είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επιπέδων του TFEB, διατηρώντας τα επίπεδα αυτών των δύο οργανιδίων υπό έλεγχο και «προλαμβάνοντας την κυτταρική γήρανση».
Γράφοντας στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ειδικοί τόνισαν ότι τα χαμηλά επίπεδα HKDC1 είχαν ως αποτέλεσμα τη «μιτοχονδριακή δυσλειτουργία» και τη «συσσώρευση κατεστραμμένων λυσοσωμάτων».
Σε ικανά επίπεδα, αποτρέποντας τα αποδυναμωμένα κύτταρα να παραμείνουν για υπερβολικό χρονικό διάστημα στον οργανισμό, η πρωτεΐνη «βοηθά αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των μιτοχονδριακών απορριμμάτων» και «βοηθά τα λυσοσώματα να ανακάμψουν από τη βλάβη». Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες καταπολέμησης παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.
Πηγή: reader.gr