Οι επιστήμονες ίσως δίνουν απάντηση στο ερώτημα γιατί αυξάνονται τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες ηλικίες, κάτω των 50 ετών, όπου κατά κανόνα ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει.
Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα ενοχοποιούν τη “δυτική διατροφή”, δηλαδή τη διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα και φτωχή σε φυτικές ίνες.
Ερευνητές του από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο λένε ότι η “δυτική διατροφή” μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα, οδηγώντας σε φλεγμονή που γερνάει τα κύτταρα πιο γρήγορα και τα κάνει πιο ευάλωτα στον καρκίνο.
Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν βιολογικά 15 χρόνια μεγαλύτερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τη χρονολογική τους ηλικία. Σημειώνεται πως η βιολογική ηλικία καθορίζεται από τη γενετική, τις περιβαλλοντικές εκθέσεις και τον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνήθειες ύπνου, ενώ η χρονολογική ηλικία αναφέρεται στον αριθμό των ετών που έχει ζήσει ένα άτομο.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι νεότεροι ασθενείς που ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε ζάχαρη, παρήγαν ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται Fusobacterium, το οποίο αυξάνει τη φλεγμονή στο έντερο.
Στον αντίποδα, η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι φυτικές ίνες θεωρείται ότι “τρέφουν” υγιή βακτήρια του εντέρου, με τους ειδικούς να προτείνουν ότι φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.