Τους τελευταίους 17 μήνες έφυγαν 6.500 υγειονομικοί από το ΕΣΥ, τόσο μόνιμοι όσο και συμβασιούχοι.
Σε τροχιά… εκκένωσης από γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό κινείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές ελλείψεις, που οδηγούν σταδιακά σε λειτουργικό αδιέξοδο. Αν και οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας αποτελούν διαχρονικό πρόβλημα, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την περίοδο των μνημονίων και μετέπειτα απωθούν τους υγειονομικούς από το ΕΣΥ, κατευθύνοντάς τους σε διαφορετικές επιλογές, εντός και εκτός των συνόρων.
Επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι το έτος 2022 αποχώρησαν περίπου 5.000 υγειονομικοί, εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Επιπλέον, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2023, αποχώρησαν περίπου 1.500 υγειονομικοί, εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι. Τους τελευταίους 17 μήνες έφυγαν 6.500 υγειονομικοί από το ΕΣΥ.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τα κενά στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό υπερβαίνουν πλέον τις 5.000, με συνέπεια να προκαλούνται τεράστιες δυσλειτουργίες, οι οποίες οδηγούν σε επιταχυνόμενο κύμα παραιτήσεων.
Ο ΠΙΣ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση και στοχευμένη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση και λειτουργική ανάταξη του ΕΣΥ. Παράλληλα, τονίζει ότι το Ιατρικό Μισθολόγιο του ΕΣΥ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα αύξησής του, προκειμένου να προσεγγίσει τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε.
«Το ΕΣΥ δεν είναι πλέον ελκυστικό για το υγειονομικό προσωπικό, όπως ήταν έως την αρχή των μνημονίων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό, με πολύ καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό 20.000 Έλληνες γιατροί.
Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την κάλυψη των θέσεων
Ήδη, πριν από τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει 10.000 προσλήψεις στην Υγεία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από την πλευρά των υγειονομικών εφόσον οι θέσεις προκηρυχθούν δεν είναι αισιόδοξες, λόγω των χαμηλών μισθών και των δυσμενών συνθηκών εργασίας (εντατικοποίηση της εργασίας, μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κ.ά.).
«Εάν δεν υπάρξει συνολική πολιτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, συνεχώς θα μαραζώνει», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος. Παράλληλα, τονίζει ότι οι συνθήκες αυτές οδηγούν σε λειτουργικό αδιέξοδο, με ράντζα, απέραντες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, περιφερειακά νοσοκομεία που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά περιστατικά και τα διακομίζουν, καθυστερήσεις στις διακομιδές ή διακομιδές με πρωτόγονες συνθήκες, απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα, βία σε βάρος του προσωπικού και άλλα προβλήματα.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει, από την πλευρά της, ότι η «καταιγίδα» παραιτήσεων όχι απλά κλιμακώνεται, αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις.
Σε συνάντηση που είχε τον προηγούμενο μήνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει έμφαση σε προσλήψεις προσωπικού με κίνητρα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για πρόσληψη 860 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, συν 83 για την κάλυψη θέσεων που προκηρύχθηκαν από την υπηρεσιακή Υπουργό, Αναστασία Κοτανίδου. Παράλληλα, «τρέχει» η προκήρυξη για 125 Συντονιστές Διευθυντές, ενώ εκκρεμούν προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών και 1.600 ατόμων λοιπού προσωπικού.
Πηγή: reader.gr