Μια απλή εξέταση αίματος που μάλιστα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες για την πρόβλεψη της νόσου του Πάρκινσον, χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ειδικότερα, υποστηρίζουν πως μπορεί να προβλέψει ποιος θα αναπτύξει τη νόσο έως και επτά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα μπορέσει να οδηγήσει στην δημιουργία ενός τεστ σε προσιτή τιμή, το οποίο θα παρέχει έγκαιρη διάγνωση και θα να μπορέσει να συμβάλλει στη δημιουργία θεραπειών για την επιβράδυνση της νόσου. Προσθέτουν πως το τεστ μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει τις διαφορές μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και άλλων παρόμοιων καταστάσεων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους επιστήμονες του University College του Λονδίνου και του University Medical Center Goettingen στη Γερμανία, πήραν δείγματα αίματος από μια ομάδα ατόμων που είχαν τη νόσο του Πάρκινσον και από μια ακόμη ομάδα που δεν νοσούσαν, ώστε να εντοπίσουν οκτώ κύριες πρωτεΐνες που είναι πιο πιθανό να προβλέψουν ποιος θα αναπτύξει την πάθηση.
Στη συνέχεια εξέτασαν δείγματα αίματος 72 ασθενών με κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον για αυτούς τους οκτώ δείκτες πρωτεΐνης. Η παρακολούθηση διήρκησε 10 χρόνια.
Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, προέβλεψαν σωστά ότι 16 θα αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον – έως και επτά χρόνια πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα.
Ωστόσο, απαιτούνται και άλλες δοκιμές για να αποδειχθεί η ακρίβεια του τεστ.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία χρόνια, προοδευτική διαταραχή των ακούσιων κινήσεων, των κινήσεων δηλαδή που δεν υπόκεινται άμεσα στον έλεγχό μας και διενεργούνται αυτόματα από τον εγκέφαλό μας.
Είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, η δεύτερη πιο συχνή μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οφείλεται στην απώλεια νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Η απώλεια νευρικών κυττάρων μπορεί να συμβαίνει σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Κατά βάση, όμως, αφορά μία συγκεκριμένη ομάδα νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ντοπαμίνης και η απώλειά της συνεπάγεται την απώλεια της ισορροπίας του συστήματος και την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.
Το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου σε σχέση με την κινητικότητα είναι η βραδυκινησία, δηλαδή η προοδευτική μείωση της ταχύτητας ή/και του εύρους της κίνησης, όσο αυτή εξελίσσεται. Άλλο συχνό κινητικό σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία, εξαιτίας της οποίας οι αρθρώσεις είναι δύσκολο να καμφθούν, λόγω του αυξημένου τόνου των μυών που τις περιβάλλουν. Κατά την πρόοδο της νόσου, εγκαθίστανται και άλλα συμπτώματα, όπως η απώλεια των αντανακλαστικών στάσης και θέσης, με αποτέλεσμα την απώλεια της ισορροπίας και τις συχνές πτώσεις.
Πηγή: capital.gr