Το φούσκωμα είναι ένα πρόβλημα που όλες έχουμε νιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Είναι εκείνη η ενοχλητική αίσθηση φουσκώματος στην κοιλιά που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άβολα ή και εξουθενωμένες. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε. Ας δούμε πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από το φούσκωμα και να αισθανθούμε καλύτερα.
Δίνουμε Κίνηση στο Σώμα μας
Η κινητικότητα του εντέρου μας είναι καθοριστική για το πώς νιώθουμε. Όταν το πεπτικό μας σύστημα δουλεύει αργά, το φούσκωμα μπορεί να γίνει πιο έντονο. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να βοηθήσουμε το έντερο μας να δουλέψει καλύτερα είναι να κινηθούμε. Ένα απλό περπάτημα μετά το γεύμα ή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει το πεπτικό μας σύστημα να δουλέψει πιο αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εξαντλητικό, απλώς να είμαστε σε κίνηση. Αν το άγχος είναι το βασικό πρόβλημα, το να βρούμε χρόνο για χαλάρωση και βαθιές αναπνοές μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα μας να «ξεκολλήσει» από την ένταση.
Προσέχουμε τα Ωμά Τρόφιμα
Ενώ τα ωμά τρόφιμα είναι συνήθως υγιεινά, μπορεί να είναι πιο δύσκολα για το έντερό μας, ειδικά όταν έχουμε φούσκωμα. Τα ωμά λαχανικά και φρούτα μπορεί να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά συχνά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθούν. Αν αισθανόμαστε φουσκώματα, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μαγειρεμένα τρόφιμα για λίγο και να παρατηρήσουμε αν νιώθουμε καλύτερα. Επίσης, δεν ξεχνάμε να μασάμε καλά το φαγητό μας, καθώς αυτό διευκολύνει την πέψη.
Δεν Τρώμε Συχνά
Είναι φυσικό να θέλουμε να τσιμπολογήσουμε κάτι όταν πεινάμε, αλλά το να τρώμε συνεχώς μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό μας σύστημα. Αν αφήσουμε τουλάχιστον 12 ώρες ανάμεσα στο δείπνο και το πρωινό μας, θα δώσουμε στο σώμα μας τον χρόνο να χωνέψει σωστά. Το να αφήνουμε μερικές ώρες ανάμεσα στα γεύματα της ημέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ελέγχουμε τις Πηγές του Άγχους
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη μας και να συμβάλει στο φούσκωμα. Όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, το πεπτικό σύστημα δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Αν το άγχος είναι κάτι που βιώνουμε συχνά, καλό θα ήταν να κάνουμε κάποιες αλλαγές στη ρουτίνα μας. Αφιερώνοντας χρόνο για ξεκούραση, χαλάρωση ή ακόμα και για λίγες στιγμές ησυχίας, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να επανέλθει.
Προσέχουμε την Ποιότητα των Τροφών μας
Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι πιο επιβαρυντικά για το πεπτικό μας σύστημα και να προκαλέσουν φούσκωμα. Είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε ποια τρόφιμα μας προκαλούν ενόχληση και να τα περιορίσουμε. Κλασικά «ένοχα» τρόφιμα είναι τα όσπρια, τα λάδι και τα πικάντικα φαγητά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αέρια ή φούσκωμα. Δοκιμάστε να μειώσετε την κατανάλωσή τους και να δείτε αν το φούσκωμα μειώνεται.
Σιγουρευόμαστε ότι Πίνουμε Άφθονο Νερό
Η ενυδάτωση είναι βασική για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Το νερό βοηθά στην πέψη και στη μετακίνηση των τροφών μέσα από το έντερο. Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό, το σώμα μας μπορεί να δυσκολεύεται να χωνέψει σωστά και να αισθανόμαστε φούσκωμα. Έτσι, είναι καλό να προσέξουμε την ποσότητα νερού που πίνουμε κάθε μέρα και να διατηρούμε τον εαυτό μας ενυδατωμένο.
Το φούσκωμα μπορεί να είναι ένα πραγματικά ενοχλητικό πρόβλημα, αλλά δεν χρειάζεται να το ανεχόμαστε. Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να το μειώσουμε, και η υιοθέτηση μιας πιο ισχυρής ρουτίνας για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος μπορεί να κάνει θαύματα. Αξιοποιώντας τη δύναμη της κίνησης, της σωστής διατροφής και της ενυδάτωσης, μπορούμε να ανακουφιστούμε από το φούσκωμα και να νιώσουμε καλύτερα στην καθημερινότητά μας.
πηγή: real news