Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τατουάζ στην υγεία, αφού νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο eClinicalMedicine.
Στο πλαίσιο της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, οι ερευνητές ανέλυσαν μια ομάδα 11.905 συμμετεχόντων για να διερευνήσουν εάν τα τατουάζ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος, ενός τύπου καρκίνου του αίματος που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια.
“Έχουμε εντοπίσει άτομα που έχουν διαγνωστεί με λέμφωμα μέσω πληθυσμιακών μητρώων”, δήλωσε η Christel Nielsen, επικεφαλής της μελέτης. “Τα άτομα αυτά αντιστοιχίστηκαν στη συνέχεια με μια ομάδα ελέγχου του ίδιου φύλου και ηλικίας, αλλά χωρίς λέμφωμα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και εάν είχαν τατουάζ ή όχι.
“Αφού λάβαμε υπόψη άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και την ηλικία, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης λεμφώματος ήταν 21% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν τατουάζ” σημείωσε.
Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτή τη συσχέτιση εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο, αλλά η Nielsen είπε ότι πιθανότατα έχει να κάνει με το πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται στο μελάνι του τατουάζ. “Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι του τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν πρέπει να υπάρχει και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται”, εξήγησε. “Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται από το δέρμα στους λεμφαδένες”.
Η ομάδα περίμενε ότι όσοι είχαν μεγαλύτερης έκτασης τατουάζ θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λεμφώματος από εκείνους με μικρότερα. Ωστόσο, το μέγεθος δεν φαινόταν να έχει σημασία.
“Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, πυροδοτεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η εικόνα είναι επομένως πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε αρχικά” ανέφερε. “Τα αποτελέσματα πρέπει να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω και με άλλες μελέτες, οπότε χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα”, διευκρίνισε.
Το λέμφωμα είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η 7η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πιο συνηθισμένες μορφές τους είναι τα λεμφώματα Hodgkin που προσβάλλουν κυρίως νεαρές ηλικίες (από 20 έως 40 ετών) ενώ τα Μη Hodgkin προσβάλλουν κυρίως τη μέση ηλικιακή ομάδα (40 έως 60 ετών).
Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια τι προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος, παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι δεν είναι μεταδοτικό. Μια πιθανή αιτία, όπως εικάζουν οι επιστήμονες, είναι πως το λέμφωμα παρουσιάζεται σε φάσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, είτε εξαιτίας κάποια σοβαρής λοίμωξης από ιό, από ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή ακτινοβολία για θεραπευτικούς σκοπούς.
Πηγή: capital.gr