Έως το τέλος Φεβρουαρίου στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Παρότι συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν την φράση του «να μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», αποφεύγοντας έτσι να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αναγνωρίζουν ότι από την στιγμή που θα ανοίξει άμεσα η συζήτηση «πρέπει και να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Στους περίπου δύο μήνες που μεσολαβούν η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξηγήσει το περιεχόμενο των ρυθμίσεων και να κάμψει, όσο το δυνατόν, τις αντιδράσεις που υπάρχουν και να μειώσει τις δεδομένες κοινοβουλευτικές απώλειες από την κυβερνητική παράταξη. Κυρίως, όμως, όπως τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο να εξηγήσουν στην κοινωνία τους λόγους που προχωρά στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η κυβέρνηση.
Την δημόσια συζήτηση θα ανοίξει ο πρωθυπουργός με την συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά την Τετάρτη, όπου ο ίδιος θα θέσει το πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και θα ξεκαθαρίσει τι θα προβλέπει για την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όπως αναμένεται να πει θα δίνεται η δυνατότητα στην υιοθεσία αλλά δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως είναι η παρένθετη μητρότητα. Ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, όπως μπορεί να κάνει και σήμερα μόνος του ένας άντρας ή μόνη της μία γυναίκα. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να λύσει ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα», σύμφωνα με τους εισηγητές της. Δηλαδή σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει υιοθετήσει ένα παιδί θα μπορεί να το αναγνωρίζει και ο/η σύζυγος του, ώστε αυτό να μην μείνει χωρίς φροντίδα και υποχρεωθεί να γυρίσει σε κάποιο ίδρυμα αν πάθει κάτι ο γονέας που το έχει υιοθετήσει. Το ίδιο θα ισχύσει και αν έχει αποκτήσει βιολογικά παιδί πριν από τον πολιτικό γάμο. Αρμόδια στελέχη μιλούν για «παιδοκεντρική προσέγγιση» χωρίς μαξιμαλιστική προσέγγιση που θα περιλάμβανε και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή..
Αρκούν αυτά για να κάμψουν τις αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ; Εξ αρχής όχι. Κι αυτό διότι ακόμα και μετά από αυτές τις διευκρινίσεις πολλοί βουλευτές δηλώνουν ιδεολογικά και αξιακά αντίθετοι στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κυρίως στην τεκνοθεσία με οποιαδήποτε μορφή. Τουλάχιστον το ένα τρίτο της ΚΟ στέκεται απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δηλώνει ότι είτε θα καταψηφίσει όταν αυτή έρθει στη Βουλή είτε θα απέχει. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με το πλαίσιο και θα καταψηφίσει. Ξεκάθαρο «όχι» έχουν πει ο Θάνος Πλεύρης, ο Νότης Μηταράκης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης και η Άννα Καραμανλή. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο Μακάριος Λαζαρίδης, ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας, και προσανατολίζεται στην ίδια στάση. Το θέμα της αντιμετώπισης του εκφοβισμού στα σχολεία έχει βάλει στο τραπέζι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και αναλόγως των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα καθορίσει την στάση του. Αρκετοί είναι και οι βουλευτές επαρχίας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και πέραν της όποιας προσωπικής άποψης δέχονται πίεση από τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά την Εκκλησία που έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον του νομοσχεδίου.