Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την «μητέρα των μαχών» στο ΠΑΣΟΚ, τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, 30 Ιουνίου, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι διαφωνούντες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.
Μετά την θυελλώδη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου η πλειοψηφία εξαπέλυσε ομαδικά πυρά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η αντιπαράθεση μεταφέρεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον οδικό χάρτη εκλογής ηγεσίας.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση θα είναι μονοήμερη και όχι διήμερη, όπως ζήτησαν αρκετά στελέχη.
Ουδείς είναι βέβαιος τι θα προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από τη Χ. Τρικούπη, έχει καταλήξει στις αποφάσεις του. Τα ερωτήματα είναι δύο:
Θα κρατήσει επιθετική ή αμυντική στάση; Οι πληροφορίες από το επιτελείο του αναφέρουν ότι οι προθέσεις του είναι να περάσει στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο εναντίον του και συμφέροντα που τον πολεμούν.
Θα προτείνει συγκεκριμένες ημερομηνίες για εκλογή αρχηγού από τη βάση; Ή θα επιλέξει μια πιο «φλου» διαδικασία σε τρία στάδια: Συνέδριο (έκτακτο ή διαρκές), στη συνέχεια, το φθινόπωρο πολιτική συνδιάσκεψη και στο μέλλον (Φλεβάρη-Μάρτη) προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες έχοντας ως απώτερο στόχο να πάει ακόμη πιο πίσω, το φθινόπωρο του 2025 όπως προβλέπει το καταστατικό; Ένα επίσης σενάριο που συζητείται στη Χ. Τρικούπη, είναι το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού Μητσοτάκη με προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθώς οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο του 2025, ορισμένοι πιθανολογούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα επικαλεστεί ένα τέτοιο – απίθανο πάντως – ενδεχόμενο για να πάει πιο πίσω την εκλογή ηγεσίας. Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας την 9ωρη συνεδρίαση ΚΟ-Πολιτικού Συμβουλίου, είχε υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των στελεχών, ώστε η πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να να τεθούν και η πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση της παράταξης.
Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος για τις αιτιάσεις που ακούστηκαν εναντίον του ως προς τις διαγραφές. «Είναι δυνατόν να λένε Κιμ Γιονκ Ουν και Μπέρια εμένα που δεν έχω διαγράψει άνθρωπο;» έλεγε σε συνομιλητές του τις προηγούμενες ημέρες, μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε από κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη. «Αλλά από την άλλη τι θα γίνει; Θα πάρουμε μια απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή και θα βγαίνει μετά ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του;» πρόσθετε, επαναλαμβάνοντας όσα είπε στο κλείσιμο της κοινής συνεδρίασης ΚΟ-Πολιτικού Συμβουλίου.
Από την άλλη, οι διαφωνούντες δεν κάνουν βήμα πίσω στην κριτική τους, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις ομιλίες τους στην Κεντρική Επιτροπή. Μάλιστα, πολλοί επικαλούνται δηλώσεις των υποστηρικτών Ανδρουλάκη όπως του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γλαβίνα που δήλωσε ότι «Όποιος βάλλει εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βάλλει και εναντίον της παράταξης» λέγοντας πως δείχνουν τις προθέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: «Ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν τα έλεγε αυτά» σημειώνουν δηκτικά.