Ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είναι πρωτάρηδες στην πολιτική και δεν μπορούν να φανταστούν πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να τα τινάξει στον αέρα.
Όταν η κυβέρνηση πρότεινε δοκιμαστικά την επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα ήξερε δύο βασικές παραμέτρους. Ότι χρειάζονται πλειοψηφία 200ων ψήφων και ότι στην αρχική συναίνεση των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης – αναγκαίων για την πλειοψηφία- δεν θα μπορούσε να γίνει κανένας αιφνιδιασμός.
Αν υπήρξε αλλαγή θα έπρεπε η αρμόδια υπουργός να έρθει σε επαφή με αυτά τα κόμματα δείχνοντας σεβασμό στη θέση τους. Ή απλά να το έφερνε στην αρμόδια επιτροπή.
Όταν η Νίκη Κεραμέως δήλωσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή πως θα έφερνε τροπολογία ώστε η επιστολική ψήφος να ίσχυε και στις βουλευτικές εκλογές, ήξερε πως έκανε πραξικόπημα.
Στην καλύτερη περίπτωση ήταν «πονηρή» προσπαθώντας να εξασφαλίσει φέρνοντας προ τετελεσμένων τη σύμφωνη γνώμη των επιπλέον κομμάτων που χρειάζονται για να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο.
Όμως δεν είναι τόσο πρωτάρηδες για να θεωρήσουν πως θα τους έπιαναν στον ύπνο!
Και εκεί ξεκινούν τα σενάρια. Σύμφωνα με ένα εξ αυτών (αν δεν ισχύει η τάση της κυβερνητικής αυτοκαταστροφής) είναι ότι η κυβέρνηση «μετάνιωσε» για αυτήν.
Και αυτό γιατί τα δεδομένα στους Έλληνες στο εξωτερικό αλλάζουν με την κινητικότητα που εμφανίζει ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» που έχει απήχηση στο εξωτερικό αλλά και οι δυσαρεστημένοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία που θα προτιμήσουν να μην μετακινηθούν, μπορεί να μην διάκεινται ευνοϊκά για το νεοφιλελεύθερο σχήμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, πρόκειται για μια ηρωική έξοδο της Νέας Δημοκρατίας για να το φορτώσει στην… αντιπολίτευση, ιδιαίτερα όταν υπήρξε μια πρωτοφανής συναίνεση.
Στη χειρότερη περίπτωση απλά η Νέα Δημοκρατία έχασε την επαφή με την πραγματικότητα και στερείται σοβαρότητας το «καπέλωμα» που θεωρητικά προσπάθησε να κάνει στην Αντιπολίτευση…