Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών – Πώς κινούνται ο όγκος συναλλαγών και οι τιμές – Τι ψάχνουν οι Ultra High Net Worth Individuals
Είτε από το πάνω «ράφι» (επαύλεις, βίλες, condos, μοναδικά οροφοδιαμερίσματα από 11.000 έως 25.000 ευρώ ανά τ.μ.) είτε από το μεσαίο (νεόδμητα, σύγχρονα σπίτια για ζευγάρια και οικογένειες με μέσα προς υψηλά εισοδήματα από 350.000-400.000 ευρώ στην πόλη ή σε κάποιο τουριστικό θέρετρο), ο κλάδος των πολυτελών κατοικιών συνεχίζει να εμφανίζει θετικούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης των τιμών, χωρίς μάλιστα να χάνει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα συγκριτικά με τα τεκταινόμενα σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Κι αυτό γιατί παρά την άνοδο, οι ζητούμενες τιμές εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλότερες από χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία.
Η ανοδική τάση αποτυπώνεται τόσο από το γεγονός ότι τα σπίτια στο mega project του Ελληνικού «ξεπουλάνε» σαν το ζεστό ψωμί (σ.σ. μόνο από τις κατοικίες Coastal Front, με θέα στη θάλασσα, η Lamda έχει εισπράξει 1,12 δισ. ευρώ), όσο και από την πρόθεση σχεδόν όλων των μεγάλων «παικτών» της αγοράς του real estate να στραφούν στην ανάπτυξη prime κατοικιών, αποτυπώνουν την ανοδική τάση.
Οι Έλληνες ξεπέρασαν του Βρετανούς
Για σχεδόν διπλάσια αξία πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 κάνει λόγο η Greece Sotheby’s International Realty, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά πολυτελών ακινήτων, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το εξεταζόμενο διάστημα η εσωτερική ζήτηση αυξήθηκε εντυπωσιακά.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Sotheby’s, στα δύο πρώτα τρίμηνα της οικονομικής χρήσης η ζήτηση ενισχύθηκε κατά 11% περίπου, ενώ ο αριθμός των υποδείξεων παρέμεινε στα επίπεδα της ίδιας περιόδου στο 2023.
Ακολουθώντας τις τάσεις των προηγούμενων ετών, την πρώτη θέση στη ζήτηση καταλαμβάνει η αγορά των ΗΠΑ κινούμενη στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρήσης.
Αυτό που αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο είναι ότι στη δεύτερη θέση σκαρφαλώνει η ζήτηση από την ελληνική αγορά, αφήνοντας στην τρίτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δε ποσοστό αύξησης του ενδιαφέροντος από Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο που άγγιξε το 67%, ενώ το αντίστοιχο για τη Μεγάλη Βρετανία κυμάνθηκε στο +24%.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η γαλλική αγορά παραμένοντας στα ίδια επίπεδα ζήτησης με το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση από τη γερμανική αγορά σημείωσε σημαντική κάμψη της τάξης του 23% λόγω της μεγάλης κρίσης που ταλανίζει την αγορά του real estate στη χώρα εδώ και μια διετία με ιστορικά χαμηλούς δείκτες καταναλωτικής διάθεσης.
«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό βλέπουμε τόσο υψηλό ποσοστό μετατροπής υποδείξεων σε πωλήσεις και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι οι αγοραστές αφενός έχουν διάθεση για αγορά και ταυτόχρονα είναι σε θέση να κλείνουν συμφωνίες αγοράς σε λογικές τιμές», δήλωσε ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και CEO της Greece Sotheby’s International Realty.