Υποχρεωτικό γίνεται από 1η Ιουλίου το ψηφιακό πελατολόγιο στα πάρκινγκ, τα πλυντήρια, τα συνεργεία επισκευής, τα φανοποιεία και τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, με φορείς της αγοράς όμως να διατυπώνουν αίτημα για παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου που ισχύει σήμερα.
Παράλληλα, για κάθε όχημα που δεν καταγράφουν στο ψηφιακό πελατολόγιο, οι επαγγελματίες των κλάδων του αυτοκινήτου, θα πληρώνουν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρόστιμο 100 ευρώ.
Με το νέο σύστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να “βλέπει” σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των πελατών και οχημάτων και να συγκρίνει τα στοιχεία με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί μέσα από την πλατφόρμα myDATA. Σε περίπτωση αποκλίσεων θα προχωράει σε διενέργεια επιτόπιου ελέγχου.
Από το φθινόπωρο το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις) και τον τουρισμό (ξενοδοχεία) όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αδήλωτων συναλλαγών.
Πώς λειτουργεί
Τον Ιούνιο το ψηφιακό πελατολόγιο θα ενταχθεί στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myDATAapp ώστε οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν την πινακίδα του αυτοκινήτου από το κινητό και να “ανεβάζουν” την πληροφορία αυτόματα στην εφαρμογή. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα σκανάρουν ξανά την απόδειξη ή το τιμολόγιο για να καταγράφεται πότε έγινε η έξοδος του οχήματος. Με αυτή την απλή διαδικασία η εφορία θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσους πελάτες έχει εξυπηρετήσει η επιχείρηση, πόσες αποδείξεις εξέδωσε, πόσα εισέπραξε αλλά και τι ΦΠΑ θα πρέπει να αποδώσει.
Σήμερα, οι επαγγελματίες μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή και της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, myDATA – Ψηφιακό Πελατολόγιο έχουν τη δυνατότητα προαιρετικά να καταγράφουν κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται και εξέρχεται στις εγκαταστάσεις τους και να ολοκληρώνουν τη συναλλαγή με την έκδοση της απόδειξης ή του τιμολογίου. Όλα τα στοιχεία, πινακίδα κυκλοφορίας κάθε οχήματος και τα στοιχεία κάθε παραστατικού που εκδίδονται αποστέλλονται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.
Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί τη μετεξέλιξη του βιβλίου πελατών που τηρούσαν παλαιότερα αρκετές επαγγελματικές ομάδες. Τα βιβλία πελατών στην προηγούμενη μορφή τους απαιτούσαν άπειρες ελεγκτικές επαληθεύσεις για την αποκάλυψη φοροδιαφυγής ή μη αλλά η σύγχρονη εκδοχή τους κάνει διασταυρώσεις και ελέγχους απλή υπόθεση, χωρίς να απαιτείται καν σε πρώτο στάδιο επίσκεψη των ελεγκτών στην έδρα της επιχείρησης.
Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται
Από την υποχρέωση τήρησης Ψηφιακού Πελατολογίου εξαιρούνται:
-οι επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
-οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης, εφόσον τα παραστατικά αξίας εκδίδονται άμεσα με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας
-οι εργασίες που απαιτούνται για την κίνηση και παράδοση των καινούριων αυτοκινήτων στον αγοραστή, οι οποίες πραγματοποιούνται από τα συνεργεία των επιχειρήσεων πλύσης καινούριων αυτοκινήτων (π.χ. αποκήρωση)
-η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης από ιδιοκτήτες περιφραγμένων οικοπέδων, εφόσον η εκμίσθωση έχει συγκεκριμένη κάθε φορά χρονική διάρκεια, δεν συνοδεύεται από υπηρεσίες φύλαξης ή άλλες υπηρεσίες (π.χ. παρκαδόρος, γραφείο, τηλέφωνο) και ο κάτοχος του οχήματος διαθέτει αυτοτελή δυνατότητα εισόδου και εξόδου
-η επισκευή ή συντήρηση μερών ή εξαρτημάτων οχημάτων, εφόσον αυτά εισάγονται στην εγκατάσταση της επιχείρησης αυτοτελώς, αποσπασμένα από το όχημα που φέρει την πινακίδα κυκλοφορίας (π.χ. μηχανή οχήματος, αναμεικτήρας μεταφοράς σκυροδέματος)
-η χρήση ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης επιχειρήσεων για την φιλοξενία/εξυπηρέτηση πελατών τους, με ή χωρίς αντάλλαγμα
-η παροχή υπηρεσιών κινητού συνεργείου και η επισκευή οχημάτων στον τόπο που εμφανίστηκε η βλάβη (ή σε άλλο σημείο που υποδείχθηκε).
Αντιδράσεις
Την ίδια στιγμή, καταγράφονται αντιδράσεις από την αγορά για το ψηφιακό πελατολόγιο. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας με επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κυριάκο Πιερρακάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή ζητά την απόσυρση του μέτρου, με το επιχείρημα ότι δημιουργεί επιπλέον δυσχέρειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων. “Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η σχετική πλατφόρμα δεν επικοινωνεί με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης και για το λόγο αυτό προτείνει το σχεδιασμό ενός εργαλείου προσαρμοσμένου στις ανάγκες του κλάδου που θα έδινε λύση στο πρόβλημα” αναφέρει η ΚΕΕΕ.
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, επισημαίνει ότι “δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής στις επιχειρήσεις, ώστε, μετά την απόφαση, να υλοποιηθούν οι προδιαγραφές, οι οποίες απορρέουν από την απόφαση, και να υπάρχει η δυνατότητα σε όλους για έναρξη πιλοτικού. Η ανακοίνωση πιλοτικού περιβάλλοντος εκ μέρους της ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στους πελάτες μας, οι οποίοι, και πολύ λογικά, περιμένουν κάτι αντίστοιχο και από τους προμηθευτές τους”
Πηγή: capital.gr