Η συνεχής παρουσία τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους πολίτες και την κοινωνία γενικότερα. Οι τρομοκράτες κάνουν κατάχρηση του διαδικτύου για να διαδώσουν τα μηνύματά τους, για να εκφοβίσουν, να ριζοσπαστικοποιήσουν, να στρατολογήσουν και να διευκολύνουν τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων.
Η πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο κρίνεται αναγκαίο να ρυθμιστεί, προκειμένου να εφαρμοστεί ο Κανονισμός (ΕΕ) 2021/784 ο οποίος συμπληρώνει προγενέστερα ενωσιακά νομοθετικά και μη νομοθετικά μέτρα που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικότερα του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, όπως η Οδηγία 2000/31, η Οδηγία 2017/541 και η Σύσταση 2018/334 της Επιτροπής.
Το εφαρμοστικό του Κανονισμού προτεινόμενο νομοσχέδιο, διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της ψηφιακής αγοράς σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, αντιμετωπίζοντας την κατάχρηση των υπηρεσιών φιλοξενίας για τρομοκρατικούς σκοπούς και συμβάλλοντας στη δημόσια ασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση.
Επιγραμματικά, στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/784, καθορίζονται:
- Οι αρμόδιες εθνικές αρχές για την έκδοση εντολών αφαίρεσης και ελέγχου διασυνοριακών εντολών αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου,
- Η εθνική Αρχή εποπτείας της εφαρμογής των ειδικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάχρησης υπηρεσιών φιλοξενίας για τη δημόσια διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου και οι αρμοδιότητές της,
- Η τήρηση του μητρώου παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας καθώς και του αρχείου εντολών αφαίρεσης
- Η επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων στους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και η έννομη προστασία αυτών
- Υποχρεώσεις διαφάνειας προς τις οποίες οφείλουν να συμμορφώνονται τόσο οι εθνικές αρμόδιες αρχές όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας.