Μονόδρομο αποτελεί για την επόμενη μέρα του ελληνικό τουρισμού η εξεύρεση βιώσιμων πρακτικών προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών. Ήδη υπάρχουν προορισμοί στη χώρα που έχουν υιοθετήσει σε τοπικό επίπεδο τέτοιου είδους πρακτικές δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλες τουριστικές περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερη αξία η πλατφόρμα με τίτλο Sustainable Greece, δηλαδή Βιώσιμη Ελλάδα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας του ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάζει στους ξένους επισκέπτες βέλτιστες πρακτικές που δρομολογούνται ή έχουν υλοποιηθεί σε προορισμούς της χώρας. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, αφορά σε παραδείγματα όπως η μηδενική χρήση πλαστικών, η καθολική πράσινη ενέργεια, οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα και άλλα σημαντικά ζητήματα βιωσιμότητας.
Το Travel.gr, από το σύνολο των πρακτικών που παρουσιάζονται, κατέγραψε 10 νησιωτικούς προορισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον χάρτη μετατροπής της Ελλάδας σε βιώσιμο προορισμό.
Τήλος/Photo: Shutterstock
Ο ενεργειακός μετασχηματισμός της Τήλου
Η Τήλος έχει επενδύσει στον ενεργειακό της μετασχηματισμό και γίνεται το πρώτο νησί της Μεσογείου που είναι 100% ενεργειακά αυτάρκες, χρησιμοποιώντας ηλιακή και αιολική ενέργεια.Περαιτέρω, τα οχήματα του νησιού είναι ηλεκτρικά, ενώ στις στάσεις των λεωφορείων έχουν τοποθετηθεί ηλιακοί συλλέκτες οι οποίοι τροφοδοτούν τους πίνακες πληροφοριών. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πάνω από το 80% των απορριμμάτων της Τήλου, ανακυκλώνεται. Το νησί των λιγοστών, μόλις 500 κατοίκων, με τα 400 είδη λουλουδιών και βοτάνων και τα πολυάριθμα σπάνια πουλιά, είναι πλέον ένα οικολογικό πάρκο, το οποίο λειτουργεί με τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας.
Οι δυναμικές γυναίκες της Φολεγάνδρου
Στη Φολέγανδρο, οι τοπικοί σύλλογοι γυναικών λαμβάνουν μέτρα ώστε να απαλλάξουν το νησί από το πλαστικό, έχοντας ως σύνθημά τους, «μικρές συνήθειες, μεγάλες αλλαγές». Για να ξεκινήσει η εποχή χωρίς πλαστικό, το Cyclades Preservation Fund πραγματοποίησε διαδικτυακό παζάρι, πουλώντας χειροποίητα ρούχα, ώστε να συγκεντρώσει κεφάλαια για την αγορά επαναχρησιμοποιούμενων πιάτων, ποτηριών και σκευών, τα οποία στη συνέχεια δωρίστηκαν στα 16 μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών, Οι Κόρες των Κυκλάδων. Αυτά αντικατέστησαν το πλήθος των πλαστικών σκευών μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται συνήθως στα τοπικά σκεύη. Περαιτέρω, σχεδιάζονται εκπαιδευτικές συνεδρίες, τόσο στη Φολέγανδρο, όσο και στα άλλα νησιά, ώστε να δημιουργήσουν επιρροές στην κοινότητα και να κάνουν τις γυναίκες οικο-πρεσβευτές, ευαισθητοποιώντας και δημιουργώντας μια πολιτιστική αλλαγή για την απομάκρυνση των πλαστικών μιας χρήσης.
Πάρος/Photo: Shutterstock
Η Πάρος απαρνείται το πλαστικό
Το κοσμοπολίτικο νησί της Πάρου επιχειρεί να απαλλαχθεί από πλαστικά, ενώ φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς απορρίμματα, μέσω της πρωτοβουλίας Clean Blue Paros with Common Seas. Η εν λόγω πρωτοβουλία ενθαρρύνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες να πίνουν νερό βρύσης, να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα, να παίρνουν μαζί τους τα απορρίμματά τους και κυρίως να υποστηρίζουν τις 100 και πλέον επιχειρήσεις στην Πάρο, που είναι μέρος του προγράμματος το οποίο αφορά στα πλαστικά απόβλητα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δράση «Νονοί της παραλίας», στην οποία οι κάτοικοι καλούνται να φροντίσουν τις παραλίες σαν αληθινοί νονοί, συλλέγοντας και διαχωρίζοντας τα απόβλητα.
Χάλκη/Photo: Shutterstock
Άμμος, θάλασσα και ενέργεια από τον ήλιο στη Χάλκη
Τα νησιά της Ελλάδας γίνονται πράσινα. Ένα από τα πρωτοπόρα, είναι το μικρό νησί της Χάλκης στα Δωδεκάνησα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έργο πράσινης ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλη η ενέργεια που παράγεται στο νησί, είναι ανανεώσιμη.
Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας Gr-Eco Island, περιλαμβάνει ένα ηλιακό πάρκο, ηλεκτρικά οχήματα και ένα νέο σκάφος που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν οικολογικές εκδρομές σε όλο το νησί, με μοναδικό αποτύπωμά τους τα βήματα στις αμμουδιές του νησιού. Παράλληλα, το σχέδιο αναμένεται να προσφέρει στους κατοίκους χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και αναβαθμισμένη τηλεπικοινωνιακή υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G.
Η νέα φυσική «παιδική χαρά» της Σύρου
Η Απάνω Μεριά της Σύρου, αποτελεί μια απόκρημνη ορεινή ουτοπία, όπου οι αγροικίες σκαρφαλώνουν σε αρχαίες «βεράντες» στην πλαγιά του γεμάτου μυρωδιές μάραθου, θυμαριού και αγριελιών λόφου. Ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, η περιοχή είναι μεγάλης φυσικής, γεωλογικής και αρχαιολογικής σημασίας, γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες και οικισμούς και το αστραφτερό μπλε ορυκτό γλαυκοφανή. Με τη δημιουργία του Γεωπάρκου Απάνω Μεριά, η περιοχή αναμένεται να είναι προσβάσιμη σε πεζοπόρους και όσους αναζητούν την ηρεμία.
Στον σχεδιασμό εντάσσεται η χαρτογράφηση, ο καθαρισμός και η προστασία τριών ιστορικών μονοπατιών που διασχίζουν τους μυθικούς λόφους και οδηγούν σε τοποθεσίες γεωλογικής και ιστορικής σημασίας. Ο εν λόγω χάρτης, θα αποτελέσει ένα κρίσιμο θεμέλιο για να γίνει η περιοχή πιστοποιημένο γεωπάρκο της UNESCO.
Ιθάκη/Photo: Shutterstock
Η Ιθάκη του Οδυσσέα ταξιδεύει προς τη βιωσιμότητα
Σε μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες που έχουν ειπωθεί ποτέ, ο Οδυσσέας πλέει πίσω στην πατρίδα του, την Ιθάκη, γεμάτος λαχτάρα και προσμονή. Σήμερα, το μυθικό νησί, συνεχίζει να προσελκύει λάτρεις της θάλασσας, καθώς η ναυτιλία είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ταυτότητας της Ιθάκης και των νησιών του Ιονίου.
Ωστόσο, η ιστιοπλοΐα ενέχει κινδύνους για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο αντίκτυπος, χωρίς να επηρεαστούν οι πλεύσεις, διαμορφώνεται μια Βιώσιμη Ιστιοπλοϊκή Συμμαχία, με σκοπό να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του εν λόγω τουρισμού και να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο της συμμαχίας, σχεδιάζεται η συγκέντρωση ειδικών, ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής, ακτοπλοϊκών αρχών και άλλων, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται η δημιουργία προγραμμάτων διαπίστευσης Sustainable Sailing.
Photo: Unsplash
«Εξωγήινο» μενού στους Παξούς
Μπορεί κανείς να φαντάζεται πράσινες φιγούρες από το διάστημα, ωστόσο το νησί των Παξών προσθέτει στο μενού του εντελώς διαφορετικούς «εξωγήινους»: Το Pick the Alien, είναι μια έξυπνη εκστρατεία από τον οργανισμό προστασίας της θάλασσας iSea, η οποία ενθαρρύνει τις αγορές θαλασσινών, τα εστιατόρια και τα καταστήματα να πουλήσουν και να καταναλώσουν τα ξένα είδη ψαριών που έχουν εισβάλει στα τοπικά νερά, με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού τους και τον μετριασμό των επιπτώσεων από την εξάπλωσή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Η πρωτοβουλία φέρνει τους αλιείς, τους σεφ, τους εστιάτορες και τους καταστηματάρχες γύρω από το ίδιο τραπέζι, ώστε να επινοήσουν ιδέες για να φέρουν τα ξένα είδη στα μενού και στις κουζίνες των σπιτιών. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να κάνουν βοηθήσουν, επιλέγοντας ένα πιάτο που να υποστηρίζει τη διατήρηση των θαλασσών.
Photo: Salty Bag
Photo: Salty Bag
Η Κέρκυρα μεταμορφώνει τα καραβόπανα
Το ναυτικό νησί της Κέρκυρας βρήκε έναν μοναδικό τρόπο να ανακυκλώνει πανιά και αλεξίπτωτα με τη Salty Bag, μια πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί το ανθεκτικό υλικό για να δημιουργήσει τσάντες εξαιρετικά χαμηλού αντίκτυπου, κυκλικής οικονομίας, σχεδιασμένες για μια ζωή. Δημιουργημένο για να αντέχει τους δυνατούς ανέμους στους ωκεανούς, το καραβόπανο είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που το καθιστά ιδανικό ύφασμα για σακίδια, θήκες και άλλα είδη. Το Salty Bag χρησιμοποιεί επίσης τα αποσυρμένα πανιά για διασκεδαστικά αξεσουάρ, όπως σουπλά και φακέλους.
Για να διασφαλίσει μια κυκλική οικονομία, το Salty Bag ζητά από τους συμμετέχοντες να επιστρέψουν τις τσάντες όταν δεν τις θέλουν πλέον, για να μεταμορφωθούν σε νέα προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, τα πανιά ζουν για πάντα.
Χαρούμενα κατσίκια στη Σαμοθράκη
Η Σαμοθράκη έχει πολλά καλά, και ένα από αυτά, είναι τα κατσίκια. Αγριοκάτσικα περιφέρονται σε όλο το νησί και υπερβόσκουν τη γη. Για να βοηθήσει την κατάσταση, το Happy Goat, δηλαδή η Χαρούμενη Κατσίκα, είναι μια εφαρμογή που βοηθά τους αγρότες να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο τοπίο και τα εισοδήματά τους.
Εν τω μεταξύ, η κομποστοποίηση έχει μειώσει δραματικά τα απόβλητα που απομακρύνονται από το νησί, ενώ δημιουργούνται βοσκοτόπια με σπαρμένη βιοποικιλότητα, ώστε να σταματήσει η διάβρωση του εδάφους. Η Σαμοθράκη σχεδιάζει να αναπτύξει τον τουρισμό της με βιώσιμο τρόπο, δημιουργώντας μεταξύ άλλων οικολογικά πολιτιστικά μονοπάτια, προωθώντας κοινωνικούς συνεταιρισμούς και αξιοποιώντας στο έπακρο τη φύση και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, καταδύσεις και άλλα.
Photo; Shutterstock
Τα ποδήλατα της Κω
Με το παρωνύμιο «ποδηλατικό νησί», η Κως είναι το μέρος για εξερεύνηση με δύο τροχούς. Με υπέροχο επίπεδο έδαφος, έναν ιστό από μονοπάτια για όλες τις ικανότητες, εκπληκτικά τοπία και περίπου 6.500 ενοικιαζόμενα ποδήλατα, το νησί προσφέρεται για μετακινήσεις και ενδιαφέρουσες διαδρομές με ποδήλατο.
Αυτός ο τρόπος μετακίνησης, εξασφαλίζει επίσης μηδενικές εκπομπές, περιορίζοντας τη ρύπανση του νησιού. Εξάλλου, το ποδήλατο είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τύπους υπαίθριας αναψυχής και η Κως είναι μόνο η αρχή, καθώς προωθείται το σχέδιο για τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo, για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: www.travel.gr