Μέσα στο επόμενο 20ήμερο αναμένεται να έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του 39χρονου ψυχολόγου Βασίλη Καλογήρου, ενώ όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα απομακρύνουν την εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας.
Παρότι ακόμη και η μητέρα του, εισαγγελέας Εφετών Σοφία Αποστολάκη, όπως αποκάλυψε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, δεν συνέδεε την υπόθεση του παιδιού της με τη δική της εμπλοκή στη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, εντούτοις με όχημα μια οικογενειακή τραγωδία πέφτει νερό στον μύλο της διογκούμενης τοξικότητας στον δημόσιο βίο.
Δεκάδες διαδικτυακοί λογαριασμοί απλώνουν το σενάριο της δολοφονίας κατά παραγγελία σε άμεση σύνδεση με τα Τέμπη, διατυπώνοντας ακόμη και ευθείες απειλές κατά πολιτικών προσώπων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί σε όλους τους τόνους να ανασχέσει αυτό το κύμα, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να λέει «αρκετά πλέον» με την τοξικότητα και να σημειώνει ότι δικαιοσύνη θα αποδώσουν οι φυσικοί δικαστές και όχι τα τρολ του Διαδικτύου και τα λαϊκά δικαστήρια.
Η ιατροδικαστική έκθεση δεν απάντησε στο ερώτημα ποια είναι η αιτία θανάτου του Βασίλη Καλογήρου. Ετσι, όπως συμβαίνει σε πολλές υποθέσεις, ελήφθησαν ιστοί προκειμένου να γίνουν τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις και μάλιστα το τοξικολογικό εργαστήριο στην εισαγγελία Λάρισας έστειλε ερώτημα για το αν λάμβανε φαρμακευτική αγωγή ο Βασίλης Καλογήρου. Παράλληλα αναζητήθηκε ξένο DNA στα ρούχα, στα προσωπικά αντικείμενα και τα νύχια του 39χρονου άνδρα με αρνητικό αποτέλεσμα.
Ο τόπος όπου βρέθηκε η σορός, 50 ημέρες μετά την εξαφάνιση του ψυχολόγου και σε μεγάλη απόσταση από το σημείο στο οποίο είχαν επικεντρωθεί οι έρευνες, έδωσε επίσης μια σειρά σημαντικών στοιχείων στις Αρχές, ενισχύοντας και απομακρύνοντας τα σενάρια που αποτελούν τη βάση κάθε αντίστοιχης έρευνας: ανθρωποκτονία, δυστύχημα, αυτοχειρία, παθολογικά αίτια. Στην περίπτωση του Καλογήρου, με βάση τα δεδομένα από τον τόπο όπου βρέθηκε, το σενάριο που συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες είναι αυτό του εγκλήματος.
Οταν βρέθηκε, το ένα του χέρι ήταν κάτω από το κεφάλι του και το άλλο στην τσέπη του, σαν να είχε ξαπλώσει στο σημείο. Τα στοιχεία από τον μηχανισμό της αποσύνθεσης δείχνουν ότι ο άνθρωπος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή εκεί που εντοπίστηκε.
Στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν είχε εντοπιστεί νωρίτερα, η απάντηση που δίνεται είναι ότι για μεγάλο διάστημα στην περιοχή επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες που καθυστέρησαν τη σήψη, ενώ τουλάχιστον κατά το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο οι έρευνες ήταν εντατικές, η Λάρισα είχε έντονη ομίχλη που περιόριζε την ορατότητα. Οι έρευνες, άλλωστε, είχαν επικεντρωθεί στον Πηνειό, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που κινήθηκε στην πραγματικότητα ο 39χρονος.
Η τραγωδία των Τεμπών
Σε όλο το διάστημα της αναζήτησης ορισμένοι επεδίωκαν να συνδέουν την εξαφάνιση του Βασίλη Καλογήρου με την εμπλοκή της μητέρας του στη δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.
Ποια είναι όμως η εμπλοκή της κυρίας Αποστολάκη στην υπόθεση των Τεμπών; Ανέλαβε τη διεύθυνση και επόπτευση της έρευνας για την τραγωδία των Τεμπών, διαδεχόμενη τον Σεπτέμβριο του 2023 τον Σταμάτη Δασκαλόπουλο, στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, ο οποίος είχε συνταξιοδοτηθεί τρεις μήνες νωρίτερα.
Ενώ ο προκάτοχός της είχε ασκήσει τις πρώτες διώξεις στους τρεις βασικούς κατηγορούμενους, η κυρία Αποστολάκη κράτησε την επόπτευση της έρευνας και ανέθεσε έργο της σε αντιεισαγγελείς οι οποίοι σε αυτό το διάστημα του 1,5 χρόνου άσκησαν όλες τις διώξεις για την υπόθεση σε σχεδόν 40 κατηγορούμενους. Στις 31 Δεκεμβρίου πήρε άδεια λόγω της εξαφάνισης του γιου της. Ωστόσο, ο χρόνος για τη συνταξιοδότησή της μετρά αντίστροφα.
Ο Βασίλης Καλογήρου έφυγε από το σπίτι του το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης, ενώ δεν είχε πάρει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο. Κατά μία εκδοχή, το είχε αφήσει να φορτίσει, κατά μία άλλη δεν ήθελε να επικοινωνήσει με κανέναν στο διάστημα που θα βρισκόταν έξω από το σπίτι.
Το κινητό του, πάντως, που ελέγχθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας δεν έδειξε τίποτα περίεργο ή ύποπτο και όλες οι επικοινωνίες που εντοπίστηκαν ήταν στο πλαίσιο του αναμενόμενου, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η έρευνα στον υπολογιστή του ψυχολόγου. Στην κατεύθυνση να μη μείνει τίποτα αναπάντητο και καμία πτυχή της υπόθεσης στο σκοτάδι, έχει διαταχθεί και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στην επίμαχη περιοχή όπου κινήθηκε ο 39χρονος το κρίσιμο διάστημα από τη φυγή του από το σπίτι του έως τον χρόνο που εκτιμάται ότι επήλθε ο θάνατός του.
Η βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια Καλογήρου είχε γυρίσει στη Λάρισα έχοντας περάσει τα Χριστούγεννα στο Περιβόλι Γρεβενών, χωριό καταγωγής του πατέρα, Κωνσταντίνου Καλογήρου. Πατέρας και γιος, λίγες ημέρες νωρίτερα, είχαν επιστρέψει στην οικογενειακή εστία από την Καστοριά, όπου ο 39χρονος άνδρας εργαζόταν ως σχολικός ψυχολόγος. Μάλιστα, μαρτυρίες από τη σχολική κοινότητα της Καστοριάς ανέφεραν, στο διάστημα της αναζήτησης, ότι ο πατέρας πηγαινοέφερνε τον γιο του στα σχολεία όπου εργαζόταν και οι δυο τους φαίνονταν ιδιαίτερα δεμένοι.
Στο διάστημα της αναζήτησης του άτυχου νέου πάντως, η οικογένεια και δημοσίως δεν συνέδεε την επαγγελματική ιδιότητα της μητέρας του με την εξαφάνισή του. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη, ο οποίος είχε αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό του εξαφανισμένου ψυχολόγου για λογαριασμό της οικογένειας: «Παρότι πέρασε ως σενάριο εξαφάνισης στον κοινό νου το επάγγελμα της μητέρας του Βασίλη, επειδή ως εισαγγελέας Εφετών είχε αναλάβει την υπόθεση των Τεμπών, θα ήθελα να πω ότι και η οικογένεια κι εγώ το αποκλείουμε. Είναι κάτι που δεν μας απασχολεί».
Ωστόσο, δημόσιες τοποθετήσεις τόσο της μητέρας του 39χρονου, Σοφίας Αποστολάκη, όσο και του αδελφού της, πρώην ανώτατου δικαστικού και πρώην βουλευτή με τη Νίκη, Γιώργου Αποστολάκη, που μιλούν για δολοφονία, έριξαν νερό στον μύλο της γενικευμένης τοξικότητας: Η ιατροδικαστική εξέταση δίνει ίσες πιθανότητες ο θάνατος να οφείλεται είτε σε παθολογικά αίτια, είτε σε δυστύχημα ή αυτοχειρία και δίνει τη μικρότερη πιθανότητα στην εγκληματική ενέργεια, με την επισήμανση ότι αν κάποιος σκότωσε τον Βασίλη Καλογήρου, αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει μόνο είτε διά στραγγαλισμού, είτε διά πρόκλησης ασφυξίας.
Εντούτοις, στον επικήδειο που εκφώνησε ο τέως αρεοπαγίτης θείος του επέλεξε να αναφερθεί στην εκδοχή της δολοφονίας ως δεδομένο. Είπε χαρακτηριστικά: «Μας είπαν οι ιατροδικαστές ότι ο πιθανότερος τρόπος που σου πήρανε τη ζωή ήταν ένας ασφυκτικός θάνατος, ένας στραγγαλισμός ίσως. Κι αυτό 3-4 ημέρες μετά την εξαφάνισή σου. Και σε φαντάζομαι, Βασίλη, να ζητάς και συ, σαν τα παιδιά του ματωμένου τρένου των Τεμπών, οξυγόνο και αέρα για να κρατηθείς στη ζωή».
Στοχοποιήσεις
Με τον τρόπο του, ο κ. Αποστολάκης έκανε άμεση σύνδεση του θανάτου του ανιψιού του με την υπόθεση των Τεμπών. Είχε προηγηθεί ανάρτηση της αδελφής του, μητέρας του Βασίλη, που μιλούσε ουσιαστικά για κατά παραγγελία δολοφονία του γιου της, γράφοντας: «Εσείς που με πετάξατε στα βουνά με τα άγρια ζώα, καθώς και το κακόψυχο αφεντικό σας, άραγε τι τέλος θα έχετε;».
Και οι δύο αναφορές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που ζήτησε να κληθούν και να καταθέσουν τόσο οι γονείς όσο και ο θείος του Βασίλη Καλογήρου, ώστε να δώσουν στις διωκτικές αρχές τα δεδομένα που στοιχειοθετούν τις κατηγορίες που διατύπωσαν, με τις σχετικές κλήσεις να φτάνουν την περασμένη Παρασκευή στη Λάρισα και σήμερα Δευτερα να αναμένεται να καταθέσει όσα γνωρίζουν. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ήδη υπήρξε επικοινωνία της κυρίας Αποστολάκη με την Αστυνομία, χωρίς να προστεθεί κάτι επιπλέον.
Μέσα στη γενική τοξικότητα ήρθε και η τοποθέτηση της κυρίας Μαρίας Καρυστιανού, με την οποία καταφέρθηκε εναντίον της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνης Λεονταρή, υπονοώντας ότι η παρουσία της στην υπόθεση Καλογήρου δείχνει… συγκάλυψη. Ακολούθησε διαδικτυακή στοχοποίηση της ιατροδικαστού, η οποία εντέλει, την περασμένη Παρασκευή υπέβαλε αίτημα εξαίρεσής της από την υπόθεση.
Κι όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν η ίδια η κυρία Αποστολάκη που είχε ζητήσει την παρουσία και της κυρίας Λεονταρή στην υπόθεση, αφού ο πρώτος ιατροδικαστής που είχε μεταβεί στον τόπο που βρέθηκε η σορός ήταν ο κ. Χρήστος Κραβαρίτης (που παραμένει στη διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Βασίλη Καλογήρου). Οι δύο γυναίκες άλλωστε γνωρίζονται από τη μακρόχρονη πορεία τους στον χώρο της Δικαιοσύνης στη Λάρισα και κατά πληροφορίες οι σχέσεις τους είναι καλές.
Η Δικαιοσύνη, πάντως, επέδειξε τα αντανακλαστικά της στο κλίμα συνωμοσιολογίας και διασποράς τοξικών θεωριών που φούντωσε μετά τον εντοπισμό του Βασίλη Καλογήρου νεκρού και την άμεση ή έμμεση σύνδεση της υπόθεσης με τα Τέμπη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε την εξέταση των γονιών και του θείου του 39χρονου, παράλληλα η Αστυνομία διερευνά και παλαιότερες υποθέσεις που στο παρελθόν είχε χειριστεί η κυρία Αποστολάκη, αφού σε μια δεύτερη εκδοχή που διατυπώθηκε από το περιβάλλον της οικογένειας η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας αναφερόταν σε υποθέσεις παλαιότερες και όχι στα Τέμπη.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μάλιστα, δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, σύμφωνα με τις οποίες η δικαστική λειτουργός είχε βιαστεί να αποκλείσει κάθε συσχέτιση της εξαφάνισης του Βασίλη Καλογήρου με τα καθήκοντα της μητέρας του.
Οπως δήλωσε η κυρία Αδειλίνη, λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση του 39χρονου είχε επικοινωνήσει με την κυρία Αποστολάκη και εκείνη είχε εκφράσει τη θλίψη και τη δυσαρέσκειά της για δημοσιεύματα που συσχέτιζαν το γεγονός με τα εισαγγελικά της καθήκοντα, ενώ την ίδια δυσαρέσκεια είχε εκφράσει η κυρία Αποστολάκη στην Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Πηγή: protothema.gr