Mε το δεξί άνοιξε η αυλαία της νέας τουριστικής περιόδου για τους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κω και την Κέρκυρα, σε μία σεζόν όπου από τώρα έχουν διαμορφωθεί νέες τάσεις. Πρώτη, η τάση για επιμήκυνση της θερινής περιόδου ειδικά προς το τέλος της, δεύτερη η τάση για αύξηση των ταξιδιών εκτός της αιχμής του Αυγούστου λόγω των χαμηλότερων τιμών αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών με λιγότερο υψηλές θερμοκρασίες και τρίτη η τάση της ανόδου των λιγότερο προβεβλημένων νησιωτικών προορισμών, επίσης λόγω πιο ελκυστικών τιμών αλλά και μικρότερης κοσμοσυρροής.
Σε επίπεδο πρώτων εκτιμήσεων, από την Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνεται ότι μετά την περσινή χρονιά των ιστορικών υψηλών επιδόσεων ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, διατηρεί τον θετικό του βηματισμό και οι εισπράξεις, όπως εκτιμάται, θα καταγράψουν μικρή άνοδο το 2024.
Αντίστοιχοι είναι και οι πρόδρομοι δείκτες από την ίδια την τουριστική αγορά. Και ενώ πολλές εποχιακές μονάδων στα νησιά είναι ήδη ανοιχτές λόγω και των πασχαλινών διακοπών, τα πρώτα μηνύματα των κρατήσεων για τη νέα σεζόν, όπως δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίοι ξενοδόχοι, παραπέμπουν σε μία «καλή εικόνα, αντίστοιχη και λίγο καλύτερη από αυτή του 2023», που ήταν άλλωστε και η καλύτερη ιστορικά χρονιά από πλευράς εισπράξεων για τον ελληνικό τουρισμό.
Με βάση τα οριστικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις-ρεκόρ κατά το 2023 διαμορφώθηκαν στα 20,59 δισ. ευρώ (+16,5% έναντι του 2022) και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση σε πάνω από 36 εκατομμύρια ταξιδιώτες (+20,8%), συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας. Ωστόσο, μείωση κατά 3,5% έναντι του 2022 παρουσίασε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι φτάνοντας πέρυσι τα 571 ευρώ, λόγω και της υποχώρησης κατά 11% του δείκτη της μέσης διάρκειας παραμονής, στις 6,5 από 7,4 διανυκτερεύσεις το 2022.
Από το έτερο μέτωπο, αυτό της αεροπορικής αγοράς, αεροπορικών και αεροδρομίων, πέραν της πολύ καλής πορείας της Αθήνας που διανύει φέτος την καλύτερή της χρονιά, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, όπου περιλαμβάνονται μερικοί από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, η εικόνα παραπέμπει σε «ήπια ανάπτυξη» το 2024 με δύο ταχύτητες.