Οι προοπτικές για να πετύχουμε ένα νέο ρεκόρ στα τουριστικά έσοδα και αυτήν τη χρονιά είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκές. Αν και οι επιχειρηματίες του χώρου δεν προβαίνουν τις τελευταίες σεζόν σε επίσημες προβλέψεις, επισημαίνουν ότι η πορεία της σεζόν προδιαγράφεται ανοδική: οι προκρατήσεις από τις βασικές αγορές του εξωτερικού κινήθηκαν με έναν ρυθμό αύξησης κοντά στο 10%, περιμένουμε ακόμα υψηλότερες ταξιδιωτικές ροές από την πολύ σημαντική αμερικανική αγορά, η ζήτηση για τους καλοκαιρινούς μήνες πηγαίνει καλά και φαίνεται πως παγιώνεται η επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Εξάλλου, ο πρώτος μήνας του 2025 έκανε ποδαρικό με το… δεξί, και στις αφίξεις και στα έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις κατέγραψαν τον Ιανουάριο αύξηση κατά 7,5%, φτάνοντας στα 302 εκατ. ευρώ, έναντι 281 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2024, ενώ αύξηση κατά 30% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιανουάριος 2025: 214,7 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2024: 165,1 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 11,4%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 3,5%.
Τα συν και τα πλην
Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα έχει καθιερωθεί στα προγράμματα των tour operators και περιλαμβάνεται εκ νέου στο Top-5 των πιο περιζήτητων value for money προορισμών.
Η σεζόν στους μεγάλους προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, έχει ξεκινήσει, ενώ την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί η πλειονότητα των εποχικών ξενοδοχείων. Οι κρατήσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο εμφανίζουν θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρσι, ενώ και οι πληρότητες θα πιάσουν τα περσινά επίπεδα, λένε οι ξενοδόχοι.
Ο αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχεται φέτος σε 28,2 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 5,2% σε σύγκριση με τα 27 εκατομμύρια θέσεις που είχαμε πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ. Η θερινή περίοδος ισχύει από τα τέλη του Μαρτίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και ο προγραμματισμός αφορά θέσεις που είναι διαθέσιμες για κράτηση στα συστήματα των αεροπορικών εταιρειών.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημεία που προκαλούν προβληματισμό. Η τουριστική κίνηση στη Σαντορίνη αποτελεί σημαντικό αστερίσκο, ενώ διαχρονικά οι γεωπολιτικές συνθήκες αποτελούν αστάθμητο παράγοντα. Επιπλέον, οι ταξιδιωτικές συνήθειες μεταβάλλονται, πολλοί επιλέγουν να ταξιδεύουν off-season, ενώ και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων είναι ακόμα ένα κομμάτι του παζλ. Οι βασικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας παρουσιάζουν βέβαια σταθερότητα, με τον πληθωρισμό και άλλους οικονομικούς δείκτες να διατηρούνται σε επίπεδα που δεν επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού έρχονται αντιμέτωποι και με την έλλειψη προσωπικού. Τη χρονιά που πέρασε οι θέσεις που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν έφτασαν τις 55.000 και, όπως λένε οι εκτιμήσεις, η εικόνα φέτος δεν δείχνει να είναι καλύτερη. Μια διέξοδος για την κάλυψη των κενών θέσεων είναι οι μετακλήσεις από τρίτες χώρες και φαίνεται να υπάρχει προσφορά από χώρες όπως είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδία. Το 2023 οι ελλείψεις προσωπικού ξεπερνούσαν τις 53.000, έναντι των 265.000 θέσεων εργασίας που προβλέπονται στο οργανόγραμμα.
Τι έφερε ο Ιανουάριος
Όσον αφορά τις βασικές αγορές προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 16,2% και διαμορφώθηκαν στα 35,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 47,3% και διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 17,4% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες, άνοδο κατά 36,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, όπως και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, που αυξήθηκαν κατά 20% και διαμορφώθηκαν στα 40,9 εκατ. ευρώ.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 821.000 ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 11,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 25% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών μειώθηκε κατά 9,7%. Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 35% και διαμορφώθηκε σε 95.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 45% και διαμορφώθηκε σε 23.000 ταξιδιώτες. Άνοδο κατά 19,6% παρουσίασε η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 46.000 ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 110,7% και διαμορφώθηκε σε 76.200 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 48.500 ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 11%.
Πηγή: capital.gr