Εκτός από την “τέλεια καταιγίδα” για το διεθνές εμπόριο, οι δασμοί Τραμπ απειλούν και το επίπεδο των τιμών διεθνώς, αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ απειλεί με νέες πληθωριστικές πιέσεις όλη την υφήλιο, λόγω των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που δέχεται το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διχασμένες, σε ότι αφορά την στάση τους απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς. Γερμανία και Γαλλία οι οποίες πλήττονται περισσότερο ζητούν επιτακτικά άμεση, σκληρή απάντηση. Την ίδια ώρα η Κομισιόν και πολλές από τις υπόλοιπες χώρες συζητούν και μια διαπραγμάτευση ενώ όλοι εμφανίζονται πιο σταθεροί στην επιβολή δασμών στην Κίνα. Ο φόβος βρίσκεται στο ότι μετά τους δασμούς ύψους 34% που επέβαλαν οι ΗΠΑ, η Κίνα μπορεί να ανακατευθύνει προς την ΕΕ τις ποσότητες προϊόντων που δεν συμφέρουν να πουληθούν στις ΗΠΑ, γεμίζοντας την αγορά με φθηνά κινεζικά προϊόντα που θα ξεκινούν από τα καρφιά και θα φτάνουν μέχρι και τις ηλεκτρονικές συσκευές ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Από την άλλη η διείσδυση της Κίνας στις αγορές της Ευρώπης είναι ήδη πολύ μεγάλη. Συνεπώς, η επιβολή δασμών θα φέρει ούτως ή άλλως, άνοδο των τιμών των κινεζικών προϊόντων.
Μια δεύτερη σημαντική ανησυχία, προέρχεται από το διαταραγμένο πια διεθνές εμπόριο είναι το επίπεδο τιμών των ενδιάμεσων αγαθών. Δηλαδή των πρώτων υλών και των αρχικών προϊόντων, τα οποία είναι εμπορεύσιμα από χώρα σε χώρα. Ως γνωστό πρώτα στο στόχαστρο των δασμών του Τραμπ, μπήκαν ο χάλυβας και το αλουμίνιο, δηλαδή βασικά μέταλλα, με χιλιάδες εφαρμογές. Αν και είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, οι τιμές έχουν κίνδυνο να αυξηθούν διεθνώς και όχι μόνο στις ΗΠΑ.
Οι παγκόσμιες τιμές των πολυεθνικών
Ένα ακόμη ζήτημα θα είναι η τιμολογιακή πολιτική αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εκτός των ΗΠΑ αλλά τα πωλούν σε όλο τον κόσμο. Εταιρίες όπως η Apple, η Dell, η HP θα πληρώνουν πλέον δασμούς εισαγωγής και στις ΗΠΑ αλλά και στις υπόλοιπες χώρες όπου πωλούνται. Συνεπώς, θα πρέπει κάποιος να παρατηρεί από κοντινή απόσταση το επίπεδο τιμών για να αντιληφθεί αν θα αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές τους, για να μειώσουν τις απώλειες που θα έχουν σε μεγάλες αγορές λόγω της μείωσης της ζήτησης.
Οι ανησυχίες της Ελλάδας
Η Ελλάδα εισάγει κάθε χρόνο αμερικανικά προϊόντα με αξία 4 δις ευρώ. Ως άμεση επίπτωση η χώρα μας θα έχει αύξηση των τιμών από φαρμακευτικά σκευάσματα στα οποία οι πατέντες είναι στην κυριότητα εταιριών στις ΗΠΑ. Επίσης, θα υπάρχει μια μικρή σχετικά επίπτωση και από κάποια εισαγόμενα μηχανήματα, στα οποία οι τιμές θα αυξηθούν αφής στιγμής η Ε.Ε. επιβάλει δασμούς στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την μεταφορά αυξήσεων από πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες θα αλλάξουν την τιμολογιακή πολιτική, για να ισοσκελίσουν μέρος των απωλειών που θα έχουν διεθνώς. Με άλλη μορφή η Ελλάδα έχει πληρώσει σχετικά πρόσφατα ανάλογο φαινόμενο κατά την πληθωριστική κρίση του 2022-2023. Η μεγάλη άνοδος των τιμών από τις πολυεθνικές είχε προκαλέσει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, στην Commission με στόχο να γίνει οριζόντια παρέμβαση στις πολυεθνικές μέσω ΕΕ.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη ανησυχούν επίσης και για ένα κύμα κερδοσκοπίας που είναι πού πιθανό να αναπτυχθεί εκμεταλλευόμενο την μεγάλη αναστάτωση σε όλη την υφήλιο.
Πηγή: capital.gr