Επιδείνωση παρουσιάζουν τα στοιχεία για την Ελλάδα ως προς την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα νέα φάρμακα που εγκρίνονται από τις ευρωπαϊκές αρχές, παρουσιάζουν τα στοιχεία της φετινής μελέτης της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων). Η μελέτη αφορά την περίοδο 2020-2023.
Σε αυτό το διάστημα εγκρίθηκαν 173 φάρμακα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Στην Ελλάδα, την 1η Ιανουαρίου 2025, μόλις 75 από αυτά ήταν διαθέσιμα. Αναλύοντας αυτό το 45% των φαρμάκων που έρχονται στη χώρα μας, το 25% είναι με πλήρη πρόσβαση και το 20% με περιορισμένη πρόσβαση (Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, ΙΦΕΤ κτλ.). Το υπόλοιπο 55% των νέων φαρμάκων δεν έρχεται τελικά στην Ελλάδα, ενώ πλέον η καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες και καινοτόμες θεραπείες έχει φτάσει κατά μέσο όρο στις 654 ημέρες, δύο μήνες παραπάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Τα στοιχεία αυτά, παρουσίασε ο Χρίστος Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Market Access του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, στο 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit, την Τρίτη (29/04/2025). «Το 2023 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε περίπου σε 7 δισ. ευρώ. Από τη δαπάνη αυτή τα 3,5 δισ. ευρώ τα πλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία μέσω των αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), ενώ η συνεισφορά της Πολιτείας ήταν 2,8 δισ. ευρώ και 700 εκατ. η συμμετοχή των ασθενών. Η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει ένα σύστημα το οποίο χωρίς τη συνεισφορά της θα είχε καταρρεύσει» ανέφερε.
Με έναν ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς του φαρμάκου 5%, που είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό, χρειάζεται κάθε χρόνο να ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη με 350 εκατ. ευρώ, για να μην αυξάνονται οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας, πρόσθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος. Ενδεικτικό είναι ότι η πολιτεία ενισχύει με 160 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη το 2025. Άρα, οι επιστροφές θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται.
«Θα ήθελα να έχω τους πόρους για να δεχθώ κάθε αίτημα και να εκπληρώσω κάθε επιθυμία των ασθενών. Οι ανάγκες, όμως, είναι πολλές και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις από την είσοδο νέων και καινοτόμων φαρμάκων, ειδικά για τον κρατικό προϋπολογισμό. Προσπαθούμε να καταστήσουμε γρηγορότερη την είσοδο των νέων θεραπειών τη χώρα μας και προχωράμε σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για να κάνουμε καλύτερη την ζωή των ασθενών» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση.
Ως προς τη δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας, εκτίμησε ότι θα τελεσφορήσει μέσα στο 2025, καθώς το υπουργείο Οικονομικών βλέπει με «θετικό μάτι» το νέο αυτό κανάλι στη φαρμακευτική δαπάνη, που θα αποτελέσει τη μεταβατική αποζημίωση στις καινοτόμες και ακριβές νέες θεραπείες. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση μιας νέας μεθόδου θεραπείας για ασθενείς με Πάρκινσον και ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις καινούριες συσκευές για ασθενείς με διαβήτη.
Κατά το χαιρετισμό του, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ, σημείωσε πως τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν προκλήσεις, και το ελληνικό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Συνεπώς, ο διάλογος μεταξύ όλων των φορέων είναι επιβεβλημένος, ώστε ο ασθενής να βρίσκεται στο επίκεντρο καθ’ όλη τη διαδικασία της θεραπείας του. «Χρειαζόμαστε ασθενοκεντρικές πολιτικές και το φάρμακο είναι από τα πιο δυνατά όπλα που έχουμε σήμερα. Ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών υγείας και παράλληλα χρειάζεται να δώσουμε αξία στο πως ο ίδιος αξιολογεί τις θεραπείες και την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει» υπογράμμισε. Όπως είπε, «στόχος του 1ου ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit, με τη συμμετοχή των ενώσεων ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας, είναι να ακούμε τις φωνές των ασθενών».
«Η συζήτηση αυτή μπορεί να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για το τι πρέπει να κάνουμε» τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης. Αφού συνεχάρη τον ΣΦΕΕ για την πρωτοβουλία, είπε πως από τη συζήτηση μόνο θετικές δράσεις μπορούν να προκύψουν. Στόχος μετά από αυτή τη συζήτηση είναι η έκδοση ενός policy recommendation paper, όπου τα προβλήματα των ασθενών θα μπορέσουν να ταξινομηθούν, να ομαδοποιηθούν και να αξιολογηθούν, ώστε να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής.
Πηγή: newsbomb.gr