Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη δίκη των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της Νοvartis. Την Παρασκευή 7 Μαρτίου η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης», κατά κόσμον Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, θα καθίσουν στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου προκειμένου να δικαστούν για τα όσα ψευδή είχαν καταθέσει σε βάρος πολιτικών προσώπων περί δωροληψίας τους από τον φαρμακευτικό κολοσσό.
Η δίκη αυτή αποτελεί πλέον και το τελευταίο «ζωντανό» σκέλος της πολυδιαφημιζόμενης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. υπόθεσης Novartis, η οποία το 2018, κατά δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, συνιστούσε «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», η έναρξη της δίκης των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά τα δύο αυτά πρόσωπα που με τις καταθέσεις τους στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχαν ανάψει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας απολαμβάνοντας πλήρη προστασία από τον νόμο θα καθίσουν στο εδώλιο με τα πραγματικά τους στοιχεία. Εκεί, στο ποινικό ακροατήριο θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για τα όσα «ψευδώς», κατά την κατηγορία, είχαν καταθέσει σε βάρος των πολιτικών προσώπων. Τα αδικήματα που τους καταλογίζονται είναι: ψευδής καταμήνυση απλή και κατ’ εξακολούθηση, κατά συρροή και ψευδή κατάθεση απλή και κατ’ εξακολούθηση, κατά συρροή.
Οι ψευδείς καταθέσεις
Ειδικότερα, με πλειάδα καταθέσεων που είχαν δώσει στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι «Κελέση» και «Σαράφης» είχαν στραφεί σε βάρος των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου, καθώς και των πρώην υπουργών Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αδωνη Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη.
Ειδικότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης» ή Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης με καταθέσεις του στην κυρία Τουλουπάκη είχε κατονομάσει ως δωρολήπτες της Novartis τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά και Αδωνη Γεωργιάδη.
Ενδεικτικά για τον Αδωνη Γεωργιάδη ο «Σαράφης» είχε καταθέσει ότι τον Φεβρουάριο του 2018 η γραμματέας του κανόνιζε για λογαριασμό του «απόρρητες επικοινωνίες του» με τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Hellas Κωνσταντίνο Φρουζή. «Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων πιθανολογώ ότι ήταν το κλείσιμο συμφωνιών μεταξύ της εταιρείας και του υπουργού προκειμένου ο τελευταίος να λαμβάνει ευνοϊκές για την εταιρεία πολιτικές αποφάσεις», είχε καταθέσει, μεταξύ άλλων, για τον νυν υπουργό Υγείας ο Δεστεμπασίδης, με την Εισαγγελία τώρα να του καταλογίζει ότι «εν γνώσει του καταμήνυσε άλλον ψευδώς και ανέφερε για αυτόν ενώπιον της Αρχής ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη».
Καταπέλτης είναι το ίδιο εισαγγελικό έγγραφο και για την «Αικατερίνη Κελέση» ή Μαρία Μαραγγέλη. Της καταλογίζει ότι σε επτά καταθέσεις που είχε δώσει από το 2017 έως και το 2018 στην κυρία Τουλουπάκη ψευδώς και εν γνώσει της και έχοντας το ακαταδίωκτο από τον νόμο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε αποπληρώσει χρέος ύψους 65 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς τη Novartis, ποσό που «ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία». Ακόμη, η Μαραγγγέλη είχε ισχυριστεί πως από τη φαρμακευτική εταιρεία είχαν δωροδοκηθεί οι κύριοι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας.
Επιπλέον, η «Κελέση» είχε υποστηρίξει πως ο κ. Στουρνάρας ευνόησε με απόφασή του φαρμακευτικές εταιρείες και αυτές με τη σειρά τους αύξησαν τις χορηγίες τους προς εταιρεία συμφερόντων της συζύγου του, από την οποία εκείνος και έλαβε δώρα τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ.
Στις «ψευδείς» αυτές καταθέσεις, όπως τις χαρακτηρίζει τώρα η Δικαιοσύνη, η κατηγορουμένη είχε συμπεριλάβει επίσης και τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, για τον οποίο είχε υποστήριξε ότι ο Φρουζής διέδιδε ότι του έδωσε 100.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσει την ταχύτερη καταβολή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis. Ωστόσο, κατά την Εισαγγελία, τίποτε από όλα όσα έχει πει η «Κελέση» δεν ισχύει και είναι όλα «καθ’ ολοκληρίαν ψεύδη».
Πώς βγήκαν οι κουκούλες
Η άρση του καθεστώτος προστασίας των «Κελέση» και «Σαράφη» επέτρεψε στα πολιτικά πρόσωπα που συκοφαντήθηκαν και διασύρθηκαν να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Σε αυτό συνέβαλαν και οι αλλαγές που επέφερε στους Ποινικούς Κώδικες το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες και έδωσαν τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να επανεξετάζουν το καθεστώτος προστασίας σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Στις διατάξεις αυτές, οι οποίες περιλαμβάνονται στα αναγνωστέα έγγραφα της δίκης, οι αρμόδιοι εισαγγελείς κάνουν λόγο για «κλονισμό της καλοπιστίας» των δύο κατηγορουμένων, αλλά και για «μη ουσιώδη συμβολή» τους στην έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα για τη Novartis. Ακόμη, αναφέρουν ότι δεν διαπιστώνουν καμία υπόνοια εκφοβισμού ή αντεκδίκησης σε βάρος των Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν προκύπτει μετά την πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος έρευνας καμία υπόνοια εκφοβισμού ή αντεκδίκησής τους ενώ, μάλιστα, έγινε ατυχώς η αποκάλυψη ονόματος της μάρτυρος (σ.σ.: Αικατερίνη Κελέση)».
Με αφορμή την έναρξη της δίκης των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Γεωργιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ανέφερε: «Με την παραπομπή σε δίκη για σοβαρά αδικήματα των προστατευόμενων (κουκουλοφόρων) μαρτύρων κλείνει και τυπικά μια θλιβερή ιστορική περίοδος για την πατρίδα μας, που επιχειρήθηκε συντεταγμένα η ποινικοποίηση και χειραγώγηση της πολιτικής ζωής. Ως μαχόμενος πολίτης και δικηγόρος εύχομαι ο τόπος μας να μην ξαναβιώσει τέτοιες θεσμικές εκτροπές».