Έρευνα για τη φοιτητική στέγη, πραγματοποίησε το Θέμα Κρήτης 103,1 και την πρωινή εκπομπή “Έχουμε Θέμα” με την Μαρία Σπυριδάκη και την Μαρία Γιαμπουλάκη. Τα στοιχεία παρουσίασε στη διάρκεια της εκπομπής ο Χριστόφορος Παπαδάκης, αναφορικά με τη Σητεία, την Πτολεμαΐδα, τη Χίο και την Κεφαλονιά.
Αναλυτικότερα, μία πρώτη εικόνα της φοιτητικής στέγης σε αυτές τις περιοχές, έχει ως εξής:
-Στη Σητεία
Υπάρχει φοιτητική εστία αλλά φιλοξενεί μόνο 25 παιδιά.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι φοιτητές δεν έχουν εστιατόριο που να λειτουργεί ως φοιτητική λέσχη για να τρώνε. Ένας δημοτικός σύμβουλος μετά που απομακρύνθηκε από θέση εξουσίας της δημοτικής αρχής, προχώρησε σε καταγγελία κατά του δήμου Σητείας, υποστηρίζοντας πως οι φοιτητές σιτίζονται σε ένα κτήριο στο κέντρο της πόλης που στερείται αδείας εστιατορίου. Έκτοτε απαγορεύτηκε να χρησιμοποιείται αυτός ο χώρος.
Έτσι έχει ξεκινήσει το παράδοξο, η εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτιση των φοιτητών να φέρνει καθημερινά το φαγητό από το Ηράκλειο στη Σητεία και να το μοιράζει στα παιδιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία όλων αλλά και τα προβλήματα στη διακίνηση του φαγητού.
Τα παιδιά παίρνουν μαζεμένα τα γεύματα της ημέρας και τα τρώνε είτε στην φοιτητική εστία είτε στο σπίτι τους.
Αυτό το πρόβλημα όμως τώρα θα λυθεί γιατί έχουν βγει όλα τα δικαιολογητικά και το κτίριο νόμιμα πλέον θα φιλοξενεί τα παιδιά από τον Σεπτέμβριο.
Για το κόστος της φοιτητικής στέγης
Μία γκαρσονιέρα με τα πάντα μέσα, έχει κόστος ενοικίου το πολύ μέχρι 250 ευρώ. Μιλάμε για μια γκαρσονιέρα 30 έως 35 τετραγωνικών μέτρων.
Αν πάμε στα μεγαλύτερα σπίτια πολλά από αυτά είναι καινούργια και τα υπόλοιπα είναι ανακαινισμένα και σε πολύ καλή κατάσταση. Το μέσο ενοίκιο σε αυτά κυμαίνεται από 250 έως 350 ευρώ.
Αν κάπου βρεθεί σπίτι με 400 ευρώ, τότε θα πρόκειται για κανονικό σπίτι μεγάλο και καινούργιο.
-Τώρα υπάρχουν και πολλά που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν ως airbnb.
Λένε στα παιδιά, «θα σου φυλάξω εγώ τα πράγματα σου κάπου το καλοκαίρι που θα πας στον τόπο σου. Και θα το ενοικιάσω για το καλοκαίρι σε ξένους. Και το φθινόπωρο θα είσαι πάλι στο σπίτι εσύ να συνεχίσεις τις σπουδές σου».
Αυτό εκτιμάται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών του φοιτητικού ενοικίου σε λογικά επίπεδα.
Επίσης, στη Σητεία είναι μόνο η Σχολή Διατροφολογίας του ΕΛΜΕΠΑ που λειτουργεί. Έτσι είναι λιγοστοί οι φοιτητές. Η φοιτητική ζωή είναι ήρεμη. Και τα καλοκαίρια όλοι οι φοιτητές εφόσον το επιθυμούν εργάζονται στη Σητεία. Έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία και όλα τα παιδιά εργάζονται.
-Πτολεμαΐδα
Τα στούντιος έχουν ενοίκια από 180 έως 200 ευρώ. Οι γκαρσονιέρες από 200 ευρώ έως 300.
Τα διαμερίσματα από δύο υπνοδωμάτια και άνω, έχουν ενοίκιο από 300 ευρώ έως 500 κατά μέσο όρο.
Τα πιο ακριβά διαμερίσματα είναι καινούργια το πολύ 15 χρόνων ενώ όλα τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται άρχισαν να χτίζονται από τις δεκαετίες του 1980, του 1990 και του 2000.
Το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας φιλοξενεί περισσότερους από 15.000 ενεργούς φοιτητές.
Ο πρύτανης του πανεπιστηµίου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, είχε ανακοινώσει πέρυσι το καλοκαίρι, ότι «το πανεπιστήµιο εκτείνεται σε εγκαταστάσεις σε πέντε πόλεις – στην Κοζάνη, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Καστοριά και την Πτολεµαΐδα. Το νέο έργο για τη φοιτητική εστία αφορά σε 750 κλίνες και συνεδριακό κέντρο».
Το εγκεκριμένο συνολικό πρόγραµµα νέων κτιριακών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 67,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας.
Ο πρύτανης αναφέρθηκε στο υπερσύγχρονο camp, µε κτίρια που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του πανεπιστηµίου. Η πανεπιστηµιούπολη του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας έχει εγκαταστάσεις 20 στρεµµάτων σε µια έκταση 900 στρεµµάτων, ενώ τα εγκαίνια έγιναν τον Φεβρουάριο του 2023, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
-Στη Χίο
Μια γκαρσονιέρα, ανάλογα με τη χωρητικότητα, τον χρόνο κατασκευής της, την περιοχή όπου βρίσκεται, μπορεί να ξεκινάει από τα 230 ευρώ τα 25 τ.μ και να φτάνει τα 450 ευρώ στα 35 με 40 τ.μ.
Ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια, αρχίζει από τα 350 ευρώ. Και μπορεί να φτάνει στα 650 ευρώ με τρία υπνοδωμάτια.
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για παλιές κατασκευές που ξεκινάνε από τη δεκαετία του 1950 και φτάνουμε σε νεότερες κατασκευές που είναι δεκαετίας, αλλά οι περισσότερες είναι παλιές, από προηγούμενες δεκαετίες.
Τώρα επειδή μιλάμε για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να πούμε ότι υπάρχουν και οι φοιτητικές εστίες, όπου
Οι συμμετέχοντες καλούνται να φροντίσουν έγκαιρα για τη διαμονή τους λόγω τουριστικής περιόδου όπου υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν διαμονής.
Οι Φοιτητικές εστίες βρίσκονται 2.6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Χίου.
-Στην Κεφαλονιά
Όταν αναφερόμαστε στο νομό Κεφαληνίας, μιλάμε για το Αργοστόλι. Εκεί βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Πλην όμως δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα φοιτητικές εστίες.
Η Κεφαλονιά είναι η μόνη περιοχή, όπου με όσους μεσίτες μιλήσαμε, δεν μπορέσαμε να έχουμε στοιχεία. Υπήρξε ευγένεια μεν, απροθυμία δε, ως προς την έκκληση μας να μας δώσουν μια εικόνα για τη φοιτητική στέγη.
Έτσι αναζητήσαμε στοιχεία από τον “Spitogato”.
Η πιο χαμηλή τιμή που καταγράψαμε ήταν σε στούντιο γκαρσονιέρα 35 τετραγωνικών, στα 320 ευρώ το μήνα.
Από κει και πέρα, βρήκαμε αγγελίες για μονοκατοικία 60 τ.μ. 1.500 ευρώ.
-Διαμέρισμα 110 τ.μ. στον 1ο όροφο 900 ευρώ.
-Διαμέρισμα 120 τ.μ. ισόγειο 800 ευρώ.
Και διαμέρισμα 70 τ.μ. ισόγειο 500 ευρώ.
Όλα αυτά βρίσκονται στο Αργοστόλι. Εκεί όπου βρίσκεται και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Δεκάδες φοιτητές κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εύρεση σπιτιού στη Κεφαλλονιά και ειδικότερα στη περιοχή του Αργοστολίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τη σχολή τους.
Κάθε χρόνο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων, οι επιτυχόντες παράλληλα με την εγγραφή τους στη σχολή επιτυχίας τους, αναζητούν και κατοικία. Τα τελευταία χρόνια η εύρεση κατοικίας στη Κεφαλλονιά και κυρίως στο Αργοστόλι, γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Από το Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο οι πρυτανικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ζητούν δημόσια κτήρια να μετατραπούν σε εστίες. Αλλά μέχρι σήμερα μέριμνα δεν υπάρχει.
Για φοιτητικές εστίες
Πέρυσι το καλοκαίρι, είχε δοθεί στη δημοσιότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τις νέες φοιτητικές εστίες.
Ήδη, σύµφωνα µε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Οικονοµίας, στη Θράκη, την Κρήτη, τη Θεσσαλία και στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας υλοποιούνται προγράµµατα µέσω Σύμπραξης ∆ημόσιου και Ιδιωτικού Τομές για την ανέγερση νέων κτιριακών συγκροτηµάτων σε εγκαταστάσεις πολλών στρεµµάτων µε µεγάλα κάμπς, ευρύχωρες βιβλιοθήκες, συνεδριακά κέντρα και άνετα αµφιθέατρα και εργαστήρια, προκειµένου να φιλοξενήσουν τους φοιτητές.
Όπως είχε αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας, «για αρχή ετοιµάζονται 8.500 κλίνες σε όλη τη χώρα. Τα πανεπιστήµια πρέπει να έχουν υποδοµές, καθώς βασικός άξονάς τους είναι οι φοιτητές, που πρέπει να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση, και το υπουργείο Παιδείας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».
Σύµφωνα µε τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Νίκο Παπαθανάση, «εντός της επόµενης τετραετίας αναµένεται η λειτουργία πολλών τέτοιων έργων”…
Τι αφορούν οι πρώτες εγκρίσεις
Οι πρώτες εγκρίσεις αφορούν σε εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστηµίου Κρήτης στο Ηράκλειο και το Ρέθυµνο.
Βασικό αντικείµενο του έργου είναι ο εκσυγχρονισµός, η βελτίωση και η αύξηση των διαθέσιµων υποδοµών, εστιάζοντας κυρίως στη στέγαση και σίτιση των φοιτητών και των δύο πόλεων.