Ελέγχονται τα βιολογικά προϊόντα στο βαθμό που θα έπρεπε, για να είναι πράγματι βιολογικά;
Σημαντικά στοιχεία, γύρω από τους ελέγχους των βιοκαλλιεργητών, τους οποίους και πιστοποιούν οι ανάλογοι φορείς, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ελέγχων, αποκάλυψε στο Θέμα Κρήτης 103.1 η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και Γενική Διευθύντρια του Φορέα Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων “IRIS”, Μαρία Χατζηδάκη.
Όμως στο ερώτημα εάν και οι ελεγκτές ελέγχονται, η απάντηση της Μαρίας Χατζηδάκη ήταν ξεκάθαρη… Ελέγχονται όπως είπε και οι φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με την ίδια, οι έλεγχοι που γίνονται στους βιοκαλλιεργητές της Κρήτης δεν έχουν εντοπίσει πολλά και αξιόλογα περιστατικά χρήσης χημικών ουσιών σε βιολογικές καλλιέργειες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως όπως είπε, είναι οι επιμολύνσεις που υφίστανται οι βιολογικές καλλιέργειες από γειτονικά χωράφια συμβατικών καλλιεργειών και κυρίως από τη χρήση της τουρμπίνας, που γίνεται από παραγωγούς σε περιοχές της Μεσαράς.
Πώς όμως γίνεται η συνεργασία του επίδοξου βιοκαλλιεργητή με τον φορέα πιστοποίησης; «Η διαδικασία αυτή είναι πάρα πολύ αυστηρή. Η αρχή γίνεται από τη απόφαση του παραγωγού να προχωρήσει, μετατρέποντας τη συμβατική του καλλιέργεια σε βιολογική. Από το σημείο εκείνο και μετά, αρχίζει μία ωραία προσπάθεια παραγωγής προϊόντων πλήρως απαλλαγμένων από χημικές ουσίες. Μια δύσκολη αλλά όμορφη προσπάθεια, που δεν είναι ακατόρθωτη», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα η κα Χατζηδάκη , η οποία είναι και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της ένωσης , αναφέρθηκε λεπτομερώς για τις υψηλές τιμές των βιολογικών προϊόντων . Σύμφωνα με την ίδια, οι τιμές παραμένουν υψηλές αφενός γιατί η παραγωγή δεν είναι η ίδια με τα συμβατικά άλλα είναι πολύ μικρότερη. Επίσης , δεν χρησιμοποιούνται τα ίδια φάρμα και με τα συμβατικά με αποτέλεσμα να είναι πιο αργή η συγκομιδή τους. Όσον αφορά στα προϊόντα , που διανέμουν τα μεγάλα supermarket , η ίδια ανέφερε οτι η τυποποίηση των βιολογικών είναι μια ακριβή διαδικασία. Αντιθέτως , στο παζάρι ο πιστοποιημένος καλλιεργητής, θα τα πουλήσει χύμα.
Πάντως, αναφορικά με το παζάρι η κα Χατζηδάκη έδωσε τις εξής συμβουλές για να είναι οι καταναλωτές σίγουροι , τι αγοράζουν : Να κοιτάμε πάντα την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού στον πάγκο και να παρατηρούμε εάν αναφέρονται στην λίστα , τα προϊόντα όλα του πάγκου.