Πώς τα παρωχημένα Μ113, γνωστά κι ως «παπάκια» του Στρατού Ξηράς, μπορούν να αναστηθούν και να συνεχίσουν να υπηρετούν για πολύ καιρό ακόμα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πολύ σκληρά για να πεθάνουν φαίνεται ότι είναι τα Μ113 ή «παπάκια» όπως τα αποκαλούν στον Στρατό Ξηράς.
Τα Μ113 είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα για την μεταφορά πεζικού, μιας πλήρους ομάδας, που αριθμεί κατά περίπτωση από 6 ως και 10 στρατιώτες. Τα Μ113 υπηρετούν πάνω από 40 χρόνια στον Ελληνικό Στρατό και βρίσκονται εν αφθονία.
Πάνω από 2.400 σε διάφορες εκδόσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες πολλών μονάδων.
Η παραλαβή των συνολικά 1.200 θωρακισμένων Μ1117 από το απόθεμα των ΗΠΑ έφερε μεγάλη ανάσα στον Στρατό. Παράλληλα, όπως ήδη έχουμε αποκαλύψει στο enikos.gr, το ΓΕΣ τρέχει με πιεστικούς ρυθμούς το σχέδιο για την παραλλαβή συνολικά 500 Bradley στην έκδοση Μ2Α2.
Όμως, ο πόλεμος στο Ισραήλ έδειξε ότι τα Μ113 είναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν. Εκεί χρησιμοποιούνται τα «παπάκια» στις επιχειρήσεις στην Γάζα και μάλιστα με μεγάλη ασφάλεια – που είναι και το ζητούμενο – για το πλήρωμα και το προσωπικό που μεταφέρει.
Οι ισραηλινοί έχουν φτιάξει ένα εντυπωσιακό και χαμηλού κόστους πακέτο αναβάθμισης για τα Μ113, που επίσης διαθέτουν εν αφθονία, και μάλιστα έχουν δημιουργήσει και πολλές εκδόσεις. Για παράδειγμα, κατασκεύασαν ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system) – ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Οι δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο έχει δοκιμαστεί και επί του πεδίου.
Το «Iron Sting» (σιδερένιο τσίμπημα, όπως αποδίδεται στα ελληνικά) είναι η τελευταία εξέλιξη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, έπειτα από χρόνια ερευνών και δοκιμών, ενός όλμου με εμβέλεια 1 έως 12 χιλιομέτρων και με ακρίβεια απόκλισης έως 10 μέτρων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε τζιπ Hammer όσο και στα Μ113, τα επονομαζόμενα κι ως «παπάκια», που ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ήδη έχει ζητηθεί από τους ισραηλινούς λεπτομερέστερη ενημέρωση για το κόστος, το επίπεδο αναβάθμισης και τον χρόνο που απαιτείται.
Οι Ισραηλινοί έχουν τοποθετήσει στα δικά τους ισχυρότερους κινητήρες και έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο θωράκισης ταυτόχρονα με την τοποθέτηση νέων ηλεκτρονικών και συστήματος ψύξης – θέρμανσης για το πλήρωμα.
Πηγή: enikos.gr