Μελέτες για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με τα πλήρη στοιχεία για το προφίλ των εν ενεργεία ασφαλισμένων και των συνταξιούχων θα διενεργεί στο εξής η Αναλογιστική Αρχή για να μετράει τις αντοχές του συστήματος και να εισηγείται τις ανάλογες παρεμβάσεις για την αποφυγή ελλειμμάτων.
Σχετική απόφαση με την οποία δίδεται η άδεια για στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή να αντλεί για τις μελέτες βιωσιμότητας του ασφαλιστικού “προσωπικά στοιχεία” όλων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με τη χρήση ψευδωνυμίας προκειμένου να μην παραβιάζεται το απόρρητο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υπέγραψε (20/12/2024) ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.
Στο εξής οι μελέτες για το ασφαλιστικό θα γίνονται με βάση τα πλήρη ατομικά οικονομικά στοιχεία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, που θα δίνουν τα ταμεία (ο ΕΦΚΑ), ώστε να προσδιορίζονται λεπτομερώς τα σημεία των ενδεχόμενων παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων για τα τέστ αντοχής του συνταξιοδοτικού συστήματος γίνεται για τους εξής σκοπούς:
(α) τη μελέτη του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης στα πλαίσια του μακροχρόνιου οικονομικού και χρηματοδοτικού σχεδιασμού για την εξασφάλιση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, της βιωσιμότητας και της αναλογιστικής ισορροπίας του συστήματος αυτού,
(β) την παρακολούθηση της πορείας των ασφαλιστικών οργανισμών που έχουν μορφή ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ., αλλά και κάθε άλλου ασφαλιστικού οργανισμού που εποπτεύεται από οποιοδήποτε Υπουργείο,
(γ) την διατύπωση γνώμης για τις προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας ασφαλιστικών οργανισμών υπό ίδρυση, μορφής ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. και τον τακτικό ετήσιο αναλογιστικό έλεγχο αυτών,
(δ) τη συλλογή, οργάνωση, επεξεργασία και αξιολόγηση των τεχνικών, οικονομικών, λογιστικών, δημογραφικών και άλλων συναφών στοιχείων που αφορούν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς που υπάγονται σε οποιοδήποτε Υπουργείο,
(ε) τον καθορισμό των προδιαγραφών των αναλογιστικών μελετών,
(στ) τη συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών ή με διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα καθώς και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες των εν λόγω αρχών και οργάνων.
1. Για κάθε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), και τον Αριθμό Μητρώου.
2. Δημογραφικά και Ασφαλιστικά στοιχεία – Στοιχεία θεμελίωσης σύνταξης ή επιδόματος, όπως ημερομηνία γέννησης, φύλο, ημερομηνία πρώτης ασφάλισης, έτη ασφάλισης, φορέας ασφάλισης, έτη εργασίας, ημερομηνία διακοπής εργασίας, κατηγορία σύνταξης, ή/και επιδόματος, έτη μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, υπηκοότητα, οικογενειακή κατάσταση, είδος ασφάλισης (χηρείας, γήρατος, κ.λπ.).
3. Οικονομικά στοιχεία, όπως αποδοχές, συντάξιμες αποδοχές, ασφαλιστική κατηγορία, εισπρακτέες και εισπραχθείσες εισφορές, ποσό σύνταξης και ανάλυση αυτού.
4. Οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία για τον κάθε φορέα.
Οι μελέτες για το ασφαλιστικό προβλέπεται να γίνονται ανά διετία μετά το νόμο 4670/2020 και η τελευταία που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν με αφορμή τη σύσταση του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΚΑ που λειτουργεί από το 2023 με κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Σε αυτή τη μελέτη το συμπέρασμα ήταν ότι δεν παρατηρείται υπέρβαση του στόχου ετήσιας αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019- 2070.
Τα όρια ηλικίας
Στο τελευταίο της report πάντως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ageeing Working Group) το οποίο είχε δημοσιεύσει στις 20 Απριλίου 2024 το Capital.gr η Αναλογιστική Αρχή προέβλεπε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1,5 έτος στα 63,5 από 62 που είναι σήμερα για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης και στα 68 έτη και 5 μήνες από το 67ο έτος που είναι σήμερα για σύνταξη λόγω γήρατος με 15ετία λόγω της σύνδεσης της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο διάστημα 2027-2030.
Παράλληλα αναφερόταν ότι στο μεσοδιάστημα 2030-2050 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα αυξηθούν από 12,7% του ΑΕΠ το 2030 σε 14,0% του ΑΕΠ το 2050 κυρίως λόγω του αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων, που προκύπτει από την αύξηση της απασχόλησης. Από το 2050 και μετά η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ