Κλιμακωτή έκτιση ποινών και για πλημμελήματα αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που πιθανότατα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι άνω των 60 αλλαγές, έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο, και αλλάζουν την ποινική αντιμετώπιση σε πολλά επίπεδα.
Ένα βασικό πεδίο αλλαγών είναι η πραγματική έκτιση των ποινών και κυρίως των αποκαλούμενων εγκλημάτων μικρότερης έντασης, τα οποία διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Η προσπάθεια των κωδίκων του 2019 να φέρει υποχρεωτική έκτιση των πλημμεληματικών ποινών 3-5 ετών ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε στη πράξη, έτσι η κατάσταση προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα που θα προβλέπουν ουσιαστικά κλίμακες ποινών.
Δηλαδή:
-Για ποινές έως 1 χρόνο θα προβλέπεται ως κανόνας η αναστολή της ποινής, εφόσον δεν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη
-Για ποινές απο 1 έως 2 χρόνια το δικαστήριο θα μπορεί είτε να αναστείλει, είτε να διατάξει μετατροπή της ποινής σε χρηματική (εξαγορά) ή να διατάξει έκτιση μέσω κοινωφελούς εργασίας.
- Για ποινές απο 2 – 3 χρόνια θα είναι περίπου υποχρεωτική η έκτιση μέρους της ποινής που θα φτάνει κατ΄ ανώτατο όριο τους 6 μήνες και εν συνεχεία αναστολή του υπολοίπου
-Για ποινές άνω των 3 ετών δε θα χωρεί αναστολή συνεπώς μετά την αμετάκλητη καταδίκη , ο κατάδικος θα οδηγείται στις φυλακές.
Είναι προφανές βέβαια πως σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις χωρεί η δυνατότητα χορήγησης ανασταλτικού στην έφεση, έως να τελεσιδικήσει βεβαίως η υπόθεση.
Η αλλαγή
Η βασική διάταξη που αλλάζει τα δεδομένα στην ποινική αντιμετώπιση των καταδικασμένων για πλημμελήματα , αφορά άλλωστε εξαγγελία που είχε κάνει πολλάκις ο Γιώργος Φλωρίδης με την ανάληψη των καθηκόντων του και επανέλαβε με έμφαση με αφορμή την υπόθεση (και το αδίκημα) των εμπρησμών.
Πρόκειται δηλαδή για ανασχεδιασμό του άρθρου 100 ΠΚ στο οποίο σχεδιάζεται προσθήκη, σύμφωνα με την οποία αν το δικαστήριο κρίνει ότι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας δεν θα είναι επαρκής για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων “και ότι για τον σκοπό αυτόν είναι απολύτως αναγκαία η έκτιση μέρους της στερητικής της ελευθερίας ποινής, μπορεί να διατάξει την πραγματική εκτέλεση του μέρους αυτού”.
Πηγή: capital.gr