Η ζήτηση για σπάνιες γαίες και σπάνια ορυκτά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας, αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Η αξιοποίηση αυτών των πρώτων υλών είναι κρίσιμη για στρατηγικούς τομείς, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και η υψηλή τεχνολογία. Ωστόσο, για την εξόρυξη απαιτούνται μελέτες περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν αυστηρά ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
Σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στον διεθνή χάρτη για σπάνιες γαίες, όπως λανθάνιο (La) δημήτριο (Ce πρασινοδύμιο (Pr) νεοδύμιο (Nd) προμήθειο (Pm) σαμάριο (Sm) ευρώπιο (Eu) γαδολίνιο (Gd) τέρβιο (Th) δυσπρόσιο (Dy) όλμιο (Ηο) έρβιο (Ει) θούλιο (Tm) υττέρβιο (Yb) λουτήτιο (Lu) ύτριο (Υ) Ξάνθη, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Νέων.
Ειδικότερα, εταιρεία έχει εντοπίσει στους Μολάους Λακωνίας την ύπαρξη ενός από τα πλέον σπάνια κρίσιμα μέταλλα στον κόσμο, του γερμανίου (Ge), και πραγματοποιεί έρευνες.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την εκμετάλλευση αντιμονίου στη Χίο, με έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές.
Μάλιστα, εντός του 2025 αναμένεται να τρέξουν, εκτός απροόπτου, και διαγωνισμοί για τα κοιτάσματα γραφίτη στις Θέρμες και το οξείδιο του μαγγανίου στη Δράμα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για την ύπαρξη αντιμονίτη στη Ροδόπη και το Κιλκίς.
Το βέβαιο είναι ότι κοιτάσματα σπάνιων γαιών και κρίσιμων υλών έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και στο υποθαλάσσιο περιβάλλον, μεταξύ αυτών η Χαλκιδική, η Σαμοθράκη, η Φλώρι να, η Καβάλα, καθώς και στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Εβρου, που χρήζουν περαιτέρω ερευνών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ θέσπισε ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς η ζήτηση για σπάνιες γαίες και κρίσιμες ύλες αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται το μαγνήσιο, το αλουμίνιο, ο χαλκός, το νικέλιο, το μαγγάνιο, το γάλλιο, το γερμάνιο, το λίθιο, το αντιμόνιο, το σκάνδιο, ο φώσφορος, ο λευκόχρυσος, το πυρίτιο, το βισμούθιο, το κοβάλτιο, το χάφνιο, το ταλάντιο, καθώς και ελαφρές και βαριές σπάνιες γαίες όπως το ευρώπιο, το γαδολίνιο, το τέρβιο, το δημήτριο, το λανθάνιο κ.ά.
Πηγή: newsbomb.gr