«Πρώτοι στον κόσμο υλοποιούμε μια συνεργασία με ελληνικά και διεθνή ερευνητικά ιδρύματα για να δούμε ποιες πραγματικά είναι οι ανάγκες στην Ελλάδα και την Κρήτη για τη διαχείριση των υδάτων» δηλώνει μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τον Γιάννη Ζωράκη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης απαντά για τις λύσεις που έχουν ήδη προταθεί, σχολιάζει τις επιλογές των καταναλωτών για φθηνότερο ρεύμα, παρουσιάζει το σχέδιο του Υπουργείου και της κυβέρνησης για τα παράκτια αιολικά πάρκα στην Κρήτη, ενώ αναφέρεται και στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση.
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Σε σχέση με την τοποθέτηση παράκτιων ανεμογεννητριών στην Κρήτη και ειδικότερα στην Ανατολική Κρήτη ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει:
«Ο σχεδιασμός μας για την Κρήτη κατά κύριο λόγο αφορά περιοχές χωρίς έντονη δραστηριότητα, εκτός από τα ανατολικά της Κρήτης. Υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι στο Ακρωτήρι του Αφορεσμένου. Το κομμάτι αυτό μειώθηκε στο μισό και η απόφαση μας είναι να μην ενταχθεί σε αυτά που θα προχωρήσουν σε πρώτη φάση. Η σχετική ανάπτυξη θα πάει μετά το 2035 και θα δούμε τότε πώς θα εξελιχθεί. Στόχος είναι να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Η λογική είναι ξεκινάμε με ένα κομμάτι μόνο στην ανατολική Κρήτη όπου φυσάει πολύ κι απέναντι δεν υπάρχει δραστηριότητα κι από αυτό τον άνεμο που θα αξιοποιηθεί θα έχουμε και αξιόλογα αντισταθμιστικά που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».
ΦΡΑΓΜΑΤΑ – ΝΕΡΟ
Το ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό πλάνο του Υπουργείου σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη, αναπτύσσει μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 ο κ. Σκυλακάκης.
«Έχουμε μπροστά μας έναν βαρύ κίνδυνο λειψυδρίας και αφορά σίγουρα και κομμάτια τη Κρήτης. Το ερώτημα είναι αν η κλιματική αλλαγή μας μειώσει τόσο τις βροχές ώστε να πρέπει να αξιοποιήσουμε και την αφαλάτωση ή το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί μόνο με φράγματα» επισημαίνει ο Υπουργός προσθέτοντας:
«Γι’ αυτό κι έχουμε παραγγείλει πρώτοι στον κόσμο μία μελέτη σε συνεργασία με την ακαδημία Αθηνών παράλληλα με μια σειρά από άλλα Διεθνή ερευνητικά ιδρύματα, Γερμανικά και άλλα, για να δούμε με πολλή λεπτομέρεια τι προβλέπεται σε κάθε περιοχή από πλευράς κλιματικής κρίσης. Κάνουμε πολύ λεπτομερή καταγραφή ώστε να δούμε αν ο σχεδιασμός θα είναι μόνο φράγματα ή φράγματα και αφαλάτωση. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός σχετίζεται με τη φθηνή ενέργεια, διότι φθηνή ενέργεια σημαίνει φθηνό νερό. Και σε αυτή τη λογική προωθούμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Τα όσα έχουν συμβεί αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα και την πιθανότητα αυξήσεων παρουσιάσει ο κ. Σκυλακάκης.
«Αν καείς στο χυλό φυσάς και το γιαούρτι» σχολιάζει αστειευόμενος ο κ. Υπουργός εξηγώντας:
«Από την αρχή του χρόνου προς την άνοιξη είχαμε μια μεγάλη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση της ζήτησης. Μιλάμε για τιμές 60 ευρώ την μεγαβατόρα στην χονδρική τον Απρίλιο. Τον Μάιο ένας συνδυασμός παραγόντων, που σχετίζονται κυρίως με την Αφρικανική Σκόνη συν την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, οδήγησε σε αυξήσεις στην τιμή της χονδρικής, της οποίες κάποιοι πάροχοι δεν πέρασαν στους καταναλωτές. Έχουμε αυτή την στιγμή πράσινο με 11 ευρώ την μεγαβατόρα ή 11.5 κι έχουμε και πράσινο τιμολόγιο που φθάνουν έως και την 16 ευρώ τη μεγαβατόρα. Ο καταναλωτής έχει δύο αντιδράσεις. Η μία αντίδραση είναι να αλλάξει πάροχο όπως έκανα κι εγώ. Η δεύτερη αντίδραση είναι να πάρει ένα μπλε τιμολόγιο σταθερό με τιμές κάτω των 10 ευρώ τη μεγαβατόρα για εξάμηνο κι υπάρχουν και μπλε τιμολόγια για δωδεκάμηνη διάρκεια με 12 ευρώ τη μεγαβατόρα που είναι επίσης τιμές προ κρίσης. Ο καταναλωτής έχει εναλλακτικές. Γενικότερα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, αλλά θα έχουν σκαμπανεβάσματα εποχικότητας, διότι όταν ένα σύστημα σχετίζεται με τον άνεμο και τον ήλιο, αντιλαμβάνεστε ότι επηρεάζει την αύξηση ή μείωση των τιμών. Αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα είναι απρόβλεπτο και θα πρέπει οι καταναλωτές να προσαρμοστούν σε αυτό το σύστημα που μεσοσταθμικά θα έχει χαμηλότερες τιμές».
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Την ταχύτητα της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος.
«Στην ενεργειακή μετάβαση η Ελλάδα είναι πιο γρήγορη από άλλες χώρες» σχολιάζει στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 ο Υπουργός και προσθέτει:
« Έχουμε ξεπεράσει τους στόχους για τη μείωση στο διοξείδιο του άνθρακα σε τέτοιο βαθμό που άλλες χώρες μας ζητούν να τους πουλήσουμε αυτή την παραπάνω μείωση που πέτυχαμε. Την ίδια στιγμή υλοποιούμε κι έχουμε ήδη ολοκληρώσει μια σειρά από διασυνδέσεις με τα νησιά, οι οποίες περιορίζουν αρκετά την κατανάλωση σε πετρέλαιο, γιατί μην ξεχνάτε, τα νησιά καταναλώνουν πολύ πετρέλαιο, πολύ ρυπογόνο και μάλιστα ακριβό πετρέλαιο. Από κει και πέρα η Ενεργειακή Μετάβαση έρχεται σε μία περίοδο που η κλιματική αλλαγή έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, τις οποίες τις βλέπουμε, θα είναι όλο και χειρότερες και θα είναι χειρότερες για τουλάχιστον δύο με τρεις δεκαετίες ακόμη. Θα υπάρχουν περιορισμένοι πόροι και θα πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί στη διαχείριση των πόρων που έχουμε. Η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι αγάπες και λουλούδια. Είναι μια πολύ σοβαρή τεχνοκρατική δουλειά που πρέπει να γίνει παράλληλα με την πρόληψη που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τα ακραία φαινόμενα που μας φέρνει η κρίση».
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Τη σαφή δήλωση πως το υπουργείο δεν έχει στόχο να επιβάλει πρόστιμα σε σχέση με το νέο κανονισμό πυροπροστασίας, αλλά να προστατεύσει ιδιοκτησίες και ανθρώπινες ζωές, κάνει μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 ο Υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.
«Η φετινή εφαρμογή είναι θα έλεγα πρώτη εφαρμογή. Θα γίνει με μία λογική χωρίς υπερβολές. Δεν είναι σκοπός τα πρόστιμα. Σκοπός είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να προστατέψουν την κατοικία τους, αν είναι μέσα στα δάση ή κοντά στα δάση» σημειώνει και προσθέτει:
«Τα πιο βαριά μέτρα που έχουν κόστος για τους πολίτες, είναι ενδεικτικά για τον επαγγελματία μηχανικό, δασολόγο, γεωπόνο που κάνει την τεχνική έκθεση του κανονισμού πυροπροστασίας. Αυτή είναι η βασική αλλαγή στον νόμο ώστε να προβλέψουν μέτρα οι επαγγελματίες που κάνουν την τεχνική έκθεση που να συνάδουν με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Άλλα μέτρα θα πάρετε σε ένα ακίνητο που είναι πολύ επικίνδυνο για πυρκαγιά και άλλα σε ένα ακίνητο που είναι μεν κοντά σε δασική έκταση αλλά με διαφορετικά στοιχεία. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και επικίνδυνο. Έχουμε μειωμένη υγρασία στα δάση. Η υγρασία είναι ο κύριος τρόπος προστασίας από την πυρκαγιά. Σκοπός είναι ο κάθε ιδιοκτήτης να προστατεύσει την περιουσία του».
ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Πάνω από 230 εκατομμύρια δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος τη φετινή σεζόν στην κατεύθυνση προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.
«Έχουμε λάβει πάρα πολλές δράσεις για την αντιμετώπιση της πυροπροστασίας. Το μεγάλο πρόγραμμα που είναι σε πλήρη υλοποίηση. Καθαρίζονται δάση με δεκάδες συμβάσεις ποσού πολλαπλάσιου απ’ οποιαδήποτε χρονιά» σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης και προσθέτει:
«Θα ξεπεράσει το Antinero τα 200 εκατομμύρια ευρώ συν 30 εκατομμύρια που δίνουμε στους δήμους για να κάνουν παρεμβάσεις σε οικισμούς που είναι μέσα στα δάση. Για πρώτη φορά βάζουμε διαχειριστικές μελέτες μέσα στα δάση και βάζουμε και ανθρώπους μέσα στα δάση. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν διαχιεριστικές μελέτες και δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση που αντιστρέφεται πλήρως μέσα από τις παρεμβάσεις μας. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οφείλουμε να δράσουμε πάρα πολύ σύντομα».