Έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων με προεδρεύοντα τον Αντιπρόεδρο του τομέα ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημήτρη Φούρλαρη, συγκαλείται σήμερα με στόχο να τεθεί επί τάπητος το πρόγραμμα περικοπών ενέργειας ενόψει των ημερών του Πάσχα και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος blackout.
Κατά την σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, θα αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, θα χαραχθεί ο οδικός χάρτης το κρίσιμο εορταστικό τετραήμερο (από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα), θα γίνει επικαιροποίηση των φορτίων και θα οργανωθούν οι περικοπές προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει ανεπηρέαστο και να μην βάλλει σε δοκιμασία τους καταναλωτές.
Τι θα γίνει το Πάσχα
Πέρσι ο ΑΔΜΗΕ για να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος τις μέρες του Πάσχα από την πλεονάζουσα ενέργεια χρειάστηκε να βγάλει εκτός λειτουργίας 2.500 MW και να δώσει εντολή για σβήσουν επιπλέον 1.000 MW του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης πέρσι απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές ενέργειας κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και πάλι. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα αφού στην εγκατεστημένη βάση των ΑΠΕ έχουν προστεθεί επιπλέον 2.500 MW. Ποιο όμως είναι το πρόβλημα;
Ποιους επηρεάζουν
Οι περικοπές της πλεονάζουσας παραγωγής επιβαρύνουν κυρίως τα έργα που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ (μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) εν αντιθέσει με το ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επειδή δε διαθέτει εξοπλισμό τηλεποπτείας των έργων που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυό του δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανάλογες περικοπές ενέργειας.
Εκτιμάται ότι το πρώτο crash test για την ανταπόκριση του ηλεκτρικού μας συστήματος λόγω αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης, θα είναι πιθανώς η Κυριακή των Βαΐων καθώς η χθεσινή ημέρα της εθνικής επετείου κύλησε ομαλά ένεκα της συννεφιάς που έφερε στην πρώτη θέση του ηλεκτρικού μίγματος το φυσικό αέριο.
Η μεγάλη δυναμική που εμφανίζει ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα αγγίζοντας πλέον τα 14,5 γιγαβάτ εγκατεστημένης βάσης (από τα οποία 8,5 GW με 9 GW είναι στο ΔΕΔΔΗΕ) εγκυμονεί κινδύνους από την ανισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης που μόνο με μαζικές περικοπές μπορούν να αντιμετωπισθούν. Στο «κόκκινο» εκτιμάται ότι μπαίνουν συνολικά 7.000 ΜW φωτοβολταϊκών, τα οποία θα χρειαστεί να είναι σε ετοιμότητα για να περικόψουν ενέργεια εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Το θέμα παρακολουθεί πολύ στενά και ο νέος υφυπουργός ενέργειας Νίκος Τσάφος καθώς το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης για το μηχανισμό αντιστάθμισης περικοπών ΑΠΕ, που εκκρεμεί, με τον οποίο θα θεσμοθετηθούν οι αποζημιώσεις στους σταθμούς της πράσινης ενέργειας.
Οι διαχειριστές διεκδικούν το ακαταδίωκτο στο ζήτημα των περικοπών. Η διάταξη αυτή συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το νέο ΚΩΚ που δεν έχει ψηφιστεί ακόμη και απασχολεί εκ νέου την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Με την πρόβλεψη αυτή ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, «δεν ευθύνονται έναντι των παραγωγών ΑΠΕ και δεν οφείλουν οποιαδήποτε αποζημίωση για την ενέργεια που δεν εγχέεται ή δεν απορροφάται από τους σταθμούς τους, λόγω των περιορισμών έγχυσης που λαμβάνουν από τον Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ ή ΕΔΔΗΕ: α) για λόγους διατήρησης των αναγκαίων εφεδρειών ή για άλλους λόγους ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος ή του δικτύου ή β) εξαιτίας τοπικής συμφόρησης».
Οι αποζημιώσεις για τους παραγωγούς θα προέλθουν από τα ποσά που θα ανακτώνται από έργα, στα οποία δεν μπορούν να επιβληθούν περικοπές. Τα έργα αυτά είναι εκείνα που δεν διαθέτουν ακόμα εξοπλισμό set point και είναι εγκατεστημένα στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.
Η φόρμουλα αναδιανομής της λειτουργικής ενίσχυσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ βγήκε σε δημόσια διαβούλευση λίγο πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες επαναξιολογείται από την νέα πολιτική ηγεσία. Ήδη έχει ανακοινωθεί η παράταση της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι την Κυριακή 30 Μαρτίου.
Όμως πρόκειται για μια ρύθμιση που εκτιμάται ότι δεν θα είναι έτοιμη μέχρι το Πάσχα που θα έχουμε τις πρώτες μεγάλες αναταράξεις λόγω περικοπών.
Τα πρόστιμα αυτά θα κυμαίνονται από 500 € για κάθε παραγόμενη μεγαβατώρα που δεν περικόπτεται και θα φτάνουν τα 1.500 ευρώ σε περίπτωση που ένας παραγωγός αρνηθεί για δεύτερη ή τρίτη φορά να συμμορφωθεί με τα έκτακτα αυτά μέτρα.
Πηγή: newmoney.gr