Και όμως, κατά έναν παράδοξο τρόπο η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος του Μαρτίου δεν πέρασε στα τιμολόγια του Απριλίου. Η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά υποχώρησε τον Μάρτιο στα 67,5 ευρώ/MWh από τα 73,61 ευρώ/ΜWh τον Φεβρουάριο και οι προβλέψεις για τον Απρίλιο αναφέρονται σε περαιτέρω υποχώρηση στα 60 ευρώ/MWh και πιθανότατα κάτω από αυτά τα επίπεδα, καθώς η ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών μειώνεται και η παραγωγή των φθηνών ΑΠΕ ενισχύεται, καλύπτοντας πάνω από το 50% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής.
Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αποτελεί τη βάση τιμολόγησης των χρεώσεων της κιλοβατώρας στη λιανική και στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωσή τους οφείλονται οι μειωμένες τιμές που απολαμβάνουν οι καταναλωτές τους τρεις πρώτους μήνες του έτους με την καθιέρωση των νέων χρωματιστών τιμολογίων. Η λογική αυτή των πραγμάτων ανετράπη τον Απρίλιο. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια, όπου βρίσκεται πάνω από το 90% των καταναλωτών, αντί της αναμενόμενης μείωσης αυξήθηκε κατά 3% τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στα 10,8 λεπτά από τα 10,5 λεπτά τον Μάρτιο. Με εξαίρεση τα πράσινα τιμολόγια της Φυσικό Αέριο, της NRG και της Voltera, οι πάροχοι προχώρησαν σε αυξήσεις, μηδέ εξαιρουμένης και της ΔΕΗ, που πρόσθεσε στη χρέωση της κιλοβατώρας του Απριλίου 0,034 λεπτά πάνω από αυτή του Μαρτίου, διαμορφώνοντας την τιμή για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 10,861 λεπτά έναντι 10,827 λεπτών του Μαρτίου. Για τις καταναλώσεις πάνω από τις 500 κιλοβατώρες η χρέωση της ΔΕΗ μειώθηκε επίσης οριακά από τα 11,907 λεπτά στα 11,881 λεπτά. Το εύρος της τιμής της κιλοβατώρας για το σύνολο των παρόχων κυμαίνεται τον Απρίλιο μεταξύ 9,06 και 11,71 λεπτών έναντι εύρους τον Μάρτιο μεταξύ 8,18 και 11,5 λεπτών.
Οι μειώσεις από τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος δεν έφτασαν στους καταναλωτές και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα φτάσουν ούτε οι αναμενόμενες μειώσεις των επόμενων μηνών. Χάθηκαν στη διαδρομή του ρεύματος από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στον μετρητή για να καλύψουν, με υστέρηση τουλάχιστον δύο ετών, τις απώλειες του δικτύου – τεχνικές και μη τεχνικές ρευματοκλοπές, που δεν είχε υπολογίσει στην αρχική του μελέτη ο ΔΕΔΔΗΕ.
Οι προμηθευτές έχουν ήδη συμπεριλάβει στα κοστολόγιά τους και έχουν ήδη μεταφέρει στους καταναλωτές κόστη από απώλειες του δικτύου για τα έτη 2021 και 2022 της τάξης των 800 εκατ. ευρώ συνολικά ανά έτος, που αντιστοιχούν στο σύνολο των απωλειών δικτύου, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ ανά έτος σε ρευματοκλοπές.
Συνέβη όμως λίγες ημέρες πριν ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Απριλίου οι πάροχοι να λάβουν από τον ΔΕΔΔΗΕ ειδοποίηση για τον «συντελεστή κανονικοποίησης», όπως ονομάζονται τεχνικά οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου του 2022.