Ένα στα τρία πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας ή αλλιώς τα 936.100 ευρώ από τα 3.105.590 ευρώ που καταλογίστηκαν στους ελέγχους ήταν για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Στους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές Εργασίας τον πρώτο μήνα του 2025, και σε σύνολο 1.067 κυρώσεων για εργασιακές παραβάσεις οι 268 δηλαδή το 25% των κυρώσεων αφορούσε την πλημμελή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Την πρωτιά ως προς τον αριθμό των κυρώσεων με 295 παραβάσεις την είχε η μη τήρηση πινάκων προσωπικού από τις επιχειρήσεις παράβαση που ισοδυναμεί με αδήλωτη απασχόληση. Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα 664.700 ευρώ.
Στα 567.000 ευρώ ανήλθαν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, ενώ ψηλά στις παραβάσεις ήταν και οι απλήρωτες αποδοχές με πρόστιμα 314.500 ευρώ σε 116 περιπτώσεις όπου οι εργοδότες δεν κατέβαλαν τους μισθούς στους εργαζομένους τους.
Οσον αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας, από την 1η Μαρτίου επεκτείνεται σε δυο μεγάλους κλάδους τον τουρισμό και την εστίαση και αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση της παραβατικότητας, ιδίως της υποδηλωμένης απασχόλησης με εργαζόμενους να δηλώνονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης αλλά να δουλεύουν με πλήρη και υποδηλωμένες αμοιβές.
Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι τόσο σε επίπεδο συστάσεων όσο και επίπεδο “μέτριων” κυρώσεων που δεν θα φτάνουν στα 10.500 ευρώ ανά υπάλληλο πλην πολύ εξαιρετικών περιπτώσεων μ,ε σώρευση πολλών άλλων παραβάσεων εκτός από την πλημμελή εφαρμογή ή τις παραλείψεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει οδηγίες με διευκρινιστική του εγκύκλιο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των χτυπημάτων της ψηφιακής κάρτας εργασίας των εργαζομένων σε επίπεδο ημέρας θα πρέπει να είναι ζυγός αριθμός, και συγκεκριμένα:
Α) Μηδέν (0) χτύπημα, όταν ο εργαζόμενος εργάζεται με το σύστημα της τηλεργασίας ή δεν έχει καθόλου φυσική παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης κατά μια συγκεκριμένη ημέρα για λόγους που δικαιολογούνται από την φύση της εργασίας του ή την κατάσταση (π.χ. απεργία, μη προσέλευση στην εργασία κ.α.)
Β) Δύο (2) χτυπήματα, όταν ο εργαζόμενος εργάζεται με συνεχές ωράριο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να σημάνει την κάρτα του κατά την πρώτη είσοδο στην επιχείρηση και κατά την τελευταία έξοδο από αυτήν. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν ενδιάμεσα χτυπήματα.
Γ) Τέσσερα (4) χτυπήματα, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος εργάζεται με σπαστό ωράριο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να σημάνει την κάρτα του κατά την πρώτη είσοδο και κατά την τελευταία έξοδο, τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου τμήματος του ωραρίου του. Ευνόητο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν ενδιάμεσα χτυπήματα.
Στις περιπτώσεις που δεν χτυπηθεί από αμέλεια η κάρτα κάποιου εργαζομένου και δεν υπάρχουν ζυγά χτυπήματα κατά την έναρξη ή τη λήξη της εργασίας του, τότε θα γίνονται αποδεκτά μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο, και η Επιθεώρηση Εργασίας, θα προβαίνει σε συστάσεις συμμόρφωσης της επιχείρησης και όχι σε επιβολή προστίμου.
Υπάρχει περιθώριο “ευέλικτης προσέλευσης” μέχρι 120 λεπτά χωρίς να χτυπηθεί η κάρτα εργασίας κατόπιν ρητής συμφωνίας του εργοδότη με τον εργαζόμενο. Για παράδειγμα, αν το δηλωθέν ωράριο είναι 09:00-17:00 και έχει συμφωνηθεί ευέλικτη προσέλευση 30 λεπτών, ο εργαζόμενος οφείλει να προσέλθει στην επιχείρηση μεταξύ 9:00 και 9:30 και η σήμανση της κάρτας θα πρέπει να έχει γίνει εντός αυτού του χρονικού διαστήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση η αποχώρηση μετά την συμπλήρωση 8ώρου, ήτοι μεταξύ 17:00 και 17:30 θεωρείται δικαιολογημένη, εφόσον βέβαια αποδεικνύεται από την σήμανση της ψηφιακής κάρτας και του συμφωνηθέντα όρου περί ευέλικτης προσέλευσης.