Nέο και ισχυρότερο πλεονέκτημα στην ευρωπαική και μεσογειακή διατροφή, το εμπόριο, την εθνική παραγωγή και οικονομία αποκτούν πλέον τα κύρια ελληνικά αγροτοδιατροφικά προιόντα μετά την εργαστηριακά τεκμηριωμένη πιστοποίηση της αντιοξειδωτικής δύναμής τους.
Το επιχειρησιακό σχέδιο ΑntioxCert είναι σε εξέλιξη κι αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 αλλά τα συσκευασμένα προιόντα από τις πρώτες πιστοποιημένες παρτίδες θα βρεθούν σύντομα στα ράφια των καταστημάτων με όλες τις ενδείξεις στην ετικέτα συσκευασίας για το ποιες και σε τι βαθμό περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και ενώσεις όπως είναι η ελαιασίνη, η ελαιοκανθάλη, η τυροσόλη,η υδροξυτυροσόλη και άλλες πολυφαινόλες στο Κρητικό ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, το πυρουβικό οξύ και τα ολικά θειοσουλφίδια στα σκόδρα της Νέας Βύσσας Εβρου, η καρβακρόλη, η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ στη ρίγανη, τα φλαβονοειδή στο τσάι (sideritis) της ορεινής Χαλκιδικής, οι κατεχίνες στο πευκόμελο Σίθων, οι πολυφαινόλες σε κρασιά της Βόρειας Ελλάδας …
Στο πρότυπο πρόγραμμα ΑntioxCert συμμετέχουν αυτήν την περίοδο τα εργαστήρια επεξεργασίας και μηχανικής τροφίμων του ΑΠΘ. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα για το πευκόμελο Σίθων της Χαλκιδικής, τα σκόρδα της Νέας Βύσσας Ορεστιάδος, για τις ελιές και το ελαιόλαδο από την Κάντανο- Σελίνου Κρήτης ο κ Δημήτρης Γερασόπουλος, καθηγητής του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα εφαρμογής του προτύπου ΑntioxCert σε δύο παρτίδες προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, (4/2023 και 1/2024) υπήρξαν εντυπωσιακά καθώς πολλές από τις συγκεντρώσεις των αντιοξειδωτικών καταγράφηκαν σε υψηλά επίπεδα και καμία κάτω του μετρίου με την ελαιασίνη, ελευρωπαίνη στις ελιές να βρίσκονται σε υψηλότερες τιμές έναντι της τυροσόλης, υδροξυτυροσόλης και ελαιοκανθάλης των ίδιων δειγμάτων. «Καθ οδόν»όπως είπε ο καθηγητής είναι και έρευνα του εργαστηρίου για την διάρκεια ζωής των αντιοξειδωτικών στο ράφι, στην υψηλή θερμοκρασία, στην άλμη…».
Η πιλοτική εφαρμογή του Προτύπου ANTIOXCERT δημιουργεί μία νέα ομάδα προϊόντων, με κύρια χαρακτηριστικά την αντιοξειδωτική τους δράση, τα οποία εντάσσονται σε ένα μοντέρνο τρόπο διατροφής, που μπορεί να προσλάβει παγκόσμια διάσταση» τονίζουν οι εκπρόσωποι της GMCert (Green Mediterranean Certification – Πράσινη Μεσογειακή (Πολ. Παριανός – Χαρ. Σουγιουλτζής) ο Συντονιστής Φορέας που έχει εκπονήσει το Πρότυπο της Πιστοποίησης. «Το Επιχειρησιακό Σχέδιο» σημειώνουν «αποβλέπει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών των πρωτογενών προϊόντων, με την καλύτερη ένταξή τους στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής μέσω συστημάτων ποιότητας και την προσθήκη αξίας στα γεωργικά προϊόντα, με προώθηση σε τοπικές αγορές και βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις. Τα πιστοποιημένα Αntioxcertλειτουργικά τρόφιμα, μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικές αγορές, διαφοροποιούμενα από ανταγωνιστικά τους προϊόντα, δημιουργώντας υπεραξία και αποτελώντας τα δομικά υλικά για το “ χτίσιμο” και τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής – με μετρήσιμους όρους – η οποία με απλά λόγια είναι μια καθαρά αντιοξειδωτική διατροφή με καλής ποιότητας λιπαρές ύλες και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.
Έως τώρα τα χαρακτηριστικά αυτά των προϊόντων-σύμφωνα με τους συντονιστές του έργου- δεν γίνονταν γνωστά στο καταναλωτικό κοινό μέσω της ετικέτας τους, έτσι ώστε να διαφοροποιηθούν από τα ανταγωνιστικά τους προϊόντα και να διεκδικήσουν καλύτερη θέση στην αγορά κι επομένως υψηλότερη τιμή.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο “ Πιλοτική εφαρμογή τοιυ Προτύπου Αntioxcert σε κύρια αγροδιατροφικά προιόντα έχει διάρκεια υλοποίησης 32 μήνες, με ημερομηνία έναρξης στις 05/12/2022 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.