Ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, μεγάλος χρόνος αναμονής, ανεπαρκείς υποδομές: μπορεί αυτή να είναι η γενικότερη εικόνα που επικρατεί για τα δημόσια νοσοκομεία, όμως το εάν επιβεβαιωθεί και στην πράξη θα φανεί από την αξιολόγηση που θα κάνουν οι ίδιοι οι ασθενείς.
Πρόκειται για τη βαθμολόγηση των παροχών των νοσοκομείων του ΕΣΥ που ξεκινά άμεσα και την οποία θα μπορούν να κάνουν όλοι οι ασθενείς άνω των 18 ετών που νοσηλεύτηκαν έστω και για ένα βράδυ. Θα αφορά προς το παρόν όλα τα νοσοκομεία, εκτός τα παιδιατρικά και τις ογκολογικές κλινικές που θα έχουν ενταχθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Ο πολίτης λαμβάνει στο κινητό του ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο περιέχει έναν σύνδεσμο για την πλατφόρμα αξιολόγησης. Αυτό θα γίνεται 3 ημέρες μετά το εξιτήριο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο, μεταφέρεται σε μια ασφαλή σελίδα όπου καλείται να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του, ένα βήμα απαραίτητο για να διασφαλιστεί η γνησιότητα και η αξιοπιστία των απαντήσεων.
Αφού ολοκληρωθεί η αυθεντικοποίηση, ο χρήστης εισέρχεται στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής και ξεκινά η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Η αξιολόγηση οργανώνεται σε οκτώ βασικούς άξονες, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις πτυχές της εμπειρίας του ασθενή.
Οι απαντήσεις δίνονται ανώνυμα μέσα από απλές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
Αναλυτικά οι άξονες αξιολόγησης:
Προσβασιμότητα: Εξετάζεται το πόσο εύκολη ήταν η πρόσβαση του πολίτη στο νοσοκομείο. Περιλαμβάνει στοιχεία όπως η τοποθεσία, η ευκολία στη μετακίνηση, η δυνατότητα επικοινωνίας για ραντεβού ή πληροφορίες, αλλά και η προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία.
Συντονισμός φροντίδας: Ο άξονας αυτός αφορά το κατά πόσο οι υπηρεσίες ήταν συντονισμένες μεταξύ τους. Ο πολίτης καλείται να απαντήσει αν υπήρξε συνέπεια στην παρακολούθησή του, αν οι γιατροί και το προσωπικό συνεργάστηκαν αποτελεσματικά και αν ένιωσε ότι η φροντίδα του ήταν καλά οργανωμένη.
Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπίδραση με το προσωπικό: Εδώ αξιολογείται η συμπεριφορά και η στάση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η προθυμία τους να βοηθήσουν, το ενδιαφέρον που έδειξαν, αλλά και η αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης που ενέπνευσαν στον ασθενή.
Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων: Ο ασθενής καλείται να εκτιμήσει εάν είχε επαρκή ενημέρωση για την κατάστασή του, εάν του εξηγήθηκαν οι θεραπευτικές επιλογές και αν του δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις που αφορούσαν την υγεία του.
Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση: Εξετάζεται η καθαριότητα των χώρων (θαλάμων, τουαλετών κ.ά.), η γενική αίσθηση υγιεινής στο νοσοκομείο, καθώς και η ποιότητα και καταλληλότητα της σίτισης.
Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο: Μετριέται το κατά πόσο ο ασθενής έλαβε τις απαραίτητες οδηγίες και πληροφορίες όταν ολοκλήρωσε τη νοσηλεία του. Περιλαμβάνει ερωτήσεις για τη συνταγογράφηση, τη συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι, ή την επικοινωνία με γιατρούς μετά την έξοδο.
Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας: Εδώ καταγράφεται αν ο πολίτης γνώριζε την ύπαρξη αυτού του γραφείου, αν του εξηγήθηκε ο ρόλος του και αν είχε τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε αυτό σε περίπτωση παραπόνων ή δυσκολιών.
Γενική/συνολική αξιολόγηση: Στο τέλος, δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα να κάνει μια γενική αποτίμηση της εμπειρίας του, συνοψίζοντας την εντύπωση που του άφησε η νοσηλεία του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Η διαδικασία διαρκεί περίπου 3 λεπτά και ο ασθενής θα έχει στη διάθεσή του 7 ημέρες για να απαντήσει. “Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όσους ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Στόχος είναι να δώσουμε φωνή στους χρήστες. Να μάθουμε τη δικιά τους πραγματική γνώμη για την εμπειρία που βίωσαν. Ως πολιτική ηγεσία να έχουμε την εικόνα είτε των επιτυχιών, είτε των αποτυχιών των νοσοκομείων μας σε επίπεδο κλινικής, όχι σε επίπεδο νοσοκομείου, από τα πιο απλά και καθημερινά, όπως αν το νοσοκομείο είχε χαρτί τουαλέτας, σεντόνι ή γρήγορη ανταπόκριση των νοσηλευτών μέχρι τα πιο σύνθετα και τα πιο μεγάλα, όπως αν είχε μεγάλη αναμονή, ορθή διάγνωση και ούτω καθ’ εξής” ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου.
Πηγή: capital.gr