Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος αποδίδει ο Εισαγγελέας στα μέλη του κυκλώματος που μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ εισπράττοντας παράνομα, μεγάλα χρηματικά ποσά.
Πρόκειται για έναν παθολόγο, έναν λογιστή, φαρμακοποιούς και έναν αλλοδαπό αιγυπτιακής υπηκοότητας, ενώ στη δικογραφία, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, περιλαμβάνονται άλλοι τρεις γιατροί και ακόμα τέσσερις φαρμακοποιοί.
Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία αφορά τόσο τους έξι συλληφθέντες μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας, γιατροί, ιδιοκτήτες και διαχειριστές φαρμακείων κ.α, όσο και τα άλλα δέκα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Τα αδικήματα για την υπόθεση αφορούν:
- Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση
- Νομιμοποίηση παράνομων εσόδων κατ’ εξακολούθηση
- Ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση
- Απάτη κατά εξακολούθηση
- Πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση
- Παράνομη πρόσβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
- Συμμορία
- Κατοχή γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών οι βασικοί πρωταγωνιστές της συμμορίας, κατηγορούμενοι γιατροί προχωρούσαν σε συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.
Οι αλλοδαποί εντοπίζονταν, είτε από κατηγορούμενο στην υπόθεση λογιστή, είτε από αλλοδαπό που έπειθε, με διάφορες προφάσεις, ομοεθνείς του, να του εμπιστευθούν τους ΑΜΚΑ τους.
Στην ακολουθία των παράνομων δράσεων του κυκλώματος ερχόταν οι εικονικές εκτελέσεις των συνταγών μέσω συγκεκριμένων φαρμακείων και με πλαστές υπογραφές εκτέλεσης.
Στην δικογραφία φαίνεται να καταγράφονται τουλάχιστον 1.016 συνταγές για 96.499 τεμάχια (δισκία, αμπούλες κ.λπ.) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία αποτελούσαν κυρίως ναρκωτικά και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες.
Την υπόθεση θα χειριστεί Ανακριτής ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Όσον αφορά στον τρόπο δράσης του κυκλώματος, ο λογιστής έστηνε εικονικές εταιρείες, στις οποίες προσλάμβαναν διάφορους αλλοδαπούς, εξασφαλίζοντάς τους ΑΜΚΑ, μέσω των οποίων συνταγογραφούνταν τα φάρμακα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι αλλοδαποί δεν γνώριζαν ότι ο ΑΜΚΑ τους χρησιμοποιείτο για αυτόν τον σκοπό, αλλά δέχονταν την πρόσληψη, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν διαμονή και ασφάλιση στην Ελλάδα, καθώς και διάφορα επιδόματα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία αλλοδαπού, ο οποίος εντελώς τυχαία διαπίστωσε ότι στον ΑΜΚΑ του είχαν συνταγογραφηθεί φάρμακα, τη στιγμή που ο ίδιος δεν είχε πάει σε γιατρόν και το ανέφερε στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η έρευνα, που κατέληξε στην εξάρθρωση του κυκλώματος.
Τα φάρμακα που συνταγογρφούνταν, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν κυρίως ψυχοτρόπα ή άλλης κατηγορίας, που δεν μπορούν να αγοραστούν από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή και στη συνέχει τα πουλούσαν σε άτομα που τα χρειάζονταν, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο οικονομική ζημιά στον ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι στιγμής, από την έρευνα προκύπτει ότι έχουν γραφτεί πάνω από 1.000 συνταγές, ενώ έχει εντοπιστεί μία εικονική εταιρεία που είχε συσταθεί από τον λογιστή στο όνομα αλλοδαπής.