Επιστροφή στα ταξίδια στο εξωτερικό για τους Ελληνες, οι οποίοι ακολουθούν κι αυτοί την τάση που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη με ολοένα περισσότερα ταξίδια εκτός των τειχών.
Μάλιστα τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό, με δαπάνες λίγο χαμηλότερες των 2,5 δισ. ευρώ, ήταν το 2023 η δεύτερη υψηλότερη επίδοση στη 15ετία μετά το ιστορικό ρεκόρ του 2019. Το εγχώριο κοινό ξοδεύει πλέον στο εξωτερικό όσα και στο εσωτερικό, όπως προκύπτει από τα επίσημα νούμερα. Ο πήχης για φέτος έχει τεθεί ακόμη υψηλότερα οδεύοντας προς νέο ρεκόρ λόγω ακριβώς της αμείωτης επιθυμίας για ταξίδια, παρά το γενικότερο περιβάλλον των αυξημένων τιμών στους προορισμούς. Του λόγου το αληθές αποτυπώνεται και στις κρατήσεις για το Πάσχα, με βάση τα στοιχεία των αεροπορικών και των ταξιδιωτικών γραφείων.
Μάλιστα, η φετινή πασχαλινή περίοδος προεξοφλείται ήδη ως η καλύτερη των τελευταίων ετών, τόσο για τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό όσο και για τους προορισμούς του εσωτερικού, με ζήτηση από το ελληνικό αλλά και το ξένο κοινό. Βασικοί λόγοι, καταρχάς, η γενικότερη υψηλή ζήτηση για ταξίδια, καθώς και το γεγονός της ημερολογιακής συγκυρίας, ότι δηλαδή φέτος το Πάσχα πέφτει πιο αργά, με ωφελούμενους όλους τους προορισμούς, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά, όπου η θερινή σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά με περισσότερες και πυκνότερες απευθείας συνδέσεις των αεροπορικών με το εξωτερικό.
Eίναι ενδεικτικό ότι από τα στοιχεία των αεροπορικών προκύπτει ότι το φετινό Πάσχα παρουσιάζει αντίστοιχη δυναμική και ζήτηση σε σχέση με το περσινό, κάτι που αποτυπώνει την αυξημένη διάθεση και δυναμική των Ελλήνων ταξιδιωτών. Διότι πέρυσι το καθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα απείχαν χρονικά μόνο μία εβδομάδα, σε αντίθεση με φέτος όπου το διάστημα που μεσολάβησε ήταν πολύ μεγαλύτερο, άρα φέτος ένα μεγάλο μέρος της κίνησης αφορά το εγχώριο κοινό.
Δαπάνες 2,43 δισ. εκτός, όσες και εντός
Γενικότερα ως προς τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, πέρυσι ξοδεύτηκαν στο εξωτερικό 2,43 δισ. ευρώ, νούμερο που είναι και το δεύτερο υψηλότερο της τελευταίας 15ετίας, μετά το ιστορικό ρεκόρ των 2,74 δισ. ευρώ του 2019. Η αμέσως καλύτερη χρονιά για τις δαπάνες των Ελλήνων εκτός των τειχών ήταν προ δημοσιονομικής κρίσης, το 2008, οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα, ήτοι τα 2,68 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το 2009 στα 2,42 δισ. ευρώ και εν συνεχεία, την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, να πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα, του 1,8 δισ. ευρώ.
Τώρα, σε αυτή τη συγκυρία το ελληνικό κοινό επιστρέφει στα ταξίδια εξωτερικού, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Σε όλη την Ευρώπη και παρά την ανησυχία που εκφράζεται από τους κατά τόπους ταξιδιωτικούς φορείς για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν φέτος οι παράμετροι της ακρίβειας και του πληθωρισμού στα εισοδήματα των Ευρωπαίων σε σχέση με τον προγραμματισμό τους για διακοπές, η τάση για περισσότερα ταξίδια στη μεταπανδημική περίοδο παραμένει ισχυρή και τείνει να παγιωθεί. Οι Ευρωπαίοι δίνουν πλέον πολύ υψηλή προτεραιότητα στις διακοπές και τα ταξίδια, με τον προγραμματισμό να περιλαμβάνει και πολύ περισσότερα ταξίδια εκτός της υψηλής σεζόν του Αυγούστου λόγω του αυξημένου κόστους αλλά και πλέον των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό διαπιστώνεται και από την τελευταία μελέτη που πραγματοποίησε ο ξενοδοχειακός κολοσσός της Accor σε 8.000 ερωτηθέντες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές εξερχόμενου τουρισμού (και για την Ελλάδα), ήτοι σε Βρετανούς, Γερμανούς, Ολλανδούς, Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς. Σύμφωνα με την έκθεση, τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια θα κυριαρχήσουν το 2024, με ποσοστό σχεδόν 9 στους 10 ή αλλιώς το 86% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων να σχεδιάζουν τουλάχιστον ένα ταξίδι εντός της Γηραιάς Ηπείρου.