Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσει επισήμως η Νέα Δημοκρατία την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή που θα ερευνήσει τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτικών επιδοτήσεων σε βάθος χρόνου ξεκινώντας από το 1998.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συμπληρώνει τη δέσμη ενεργειών που κινούνται σε τρία παράλληλα επίπεδα και στοχεύουν στη συνολική αντιμετώπιση της προβληματικής υπόθεσης.
Οι πρωτοβουλίες προβλέπουν:
– Την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ώστε να θωρακιστεί το σύστημα πληρωμών και ελέγχων
– Σαρωτικούς ελέγχους από την Ειδική Ομάδα Ελέγχου (task force) για την αναζήτησή και την ανάκτηση παράνομων επιδοτήσεων
– Εις βάθος έρευνα στην Βουλή για τον εντοπισμό και την διόρθωση των χρόνιων παθογενειών
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η πρωτοβουλία της πλειοψηφίας για διενέργεια εξεταστικής έρευνας κινείται αυστηρά σε θεσμική κατεύθυνση και αποτελεί την βέλτιστη οδό όχι μόνο για τον εντοπισμό των πολιτικών ευθυνών, των δομικών λαθών και παραλείψεων όπου υπάρχουν αλλά και για την ουσιαστική αντιμετώπιση τους. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί άλλωστε ο εξορθολογισμός του συστήματος των αγροτικών ενισχύσεων και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον πρωτογενή τομέα ώστε οι επιδοτήσεις να κατευθύνονται αναλογικά στους πραγματικούς παραγωγούς.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «η πρόταση για Εξεταστική είναι μία απολύτως λογική απόφαση, για μία “πληγή” την οποία η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια έχει πληρώσει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ» ενώ προαναγγέλουν την κλήτευση για κατάθεση «δεκάδων μαρτύρων».
Αναφορικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης αναφέρουν πως «είναι το ακριβώς αντίθετο, γιατί δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης, ούτε και τη δική μας. Αν δεν φωτιστούν όλες οι πτυχές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απάντηση δεν θα πάρουμε ποτέ για θέματα, όπως είναι η τεχνική λύση, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, αν έγιναν και από ποιους, ποιοι υπουργοί έστειλαν πόσους στη Δικαιοσύνη τα προηγούμενα χρόνια, τι έγινε με τα τεχνικά σχέδια βόσκησης, ποιος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλα όσα διημείφθησαν τα τελευταία χρόνια, και επί των δικών μας ημερών».
Υποστηρίζουν παράλληλα πως το περιεχόμενο της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της εξεταστικής καθώς όπως αναφέρουν τα στοιχεία του φακέλου δεν περιγράφουν αξιόποινες πράξεις και δεν περιγράφουν ποινικά αδικήματα.
Βορίδης: Με κατηγορούν για περίοδο που δεν ήμουν υπουργός και γιατί ζήτησα παραίτηση υφισταμένου
Στο περιεχόμενο της δικογραφίας που ενέπνευσε τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για κατάθεση πρότασης προκαταρκτικής έρευνας τοποθετήθηκε και κ. Μάκης Βορίδης.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχολιάζοντας το «δια ταύτα» των δύο προτάσεων, σημειώνει αρχικά ότι κατηγορείται για ενέργειες που δεν αφορούν την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στο υπουργείο ενώ υποστηρίζει πως η σύμφωνη γνώμη σε υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον τρόπο υλοποίησης μιας Υπουργικής Απόφασης που εφαρμόζεται ετησίως από το 2015 έως σήμερα δεν αποτελεί αδίκημα. Αντιστοίχως, – σημειώνει ο ίδιος – δεν συνιστά αδίκημα η απαίτηση παραίτησης υφισταμένου από τον πολιτικό προσϊστάμενο.
Ειδικότερα, αναφέρει σε ανάρτησή του:
Ένα πρώτο, σύντομο σχόλιο επί των αποδιδομένων σε εμένα κατηγοριών από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά:
Α) Δύο από τις πράξεις που μου αποδίδονται φέρονται να έχουν τελεστεί το 2021 – δηλαδή σε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν ήμουν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνεπώς, κάθε περαιτέρω σχολιασμός περιττεύει. Πώς είναι δυνατόν να θεωρούμαι συνεργός σε απιστία ως Υπουργός, για πράξεις που φέρονται ότι τελέστηκαν από διαχειριστές κρατικής περιουσίας ενώ δεν κατείχα καν την υπουργική ιδιότητα;
Β) Μου αποδίδεται επίσης ως συνέργεια σε απιστία ότι υπέγραψα, συμφωνώντας στην πρόταση της τότε Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ – που είχε διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – για την πρόταση κατανομής των βοσκοτόπων, σε εκτέλεση Υπουργικής Απόφασης επίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και σήμερα, κατηγορούμαι από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επί της ουσίας της κατηγορίας: η κατανομή έγινε βάσει Υπουργικής Απόφασης και είναι απολύτως νόμιμη. Περισσότερα επ’ αυτού θα ειπωθούν κατά την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή. Αναρωτιέμαι ωστόσο: πώς γίνεται να τελώ συνέργεια σε απιστία συναινώντας στην εφαρμογή νόμιμης κανονιστικής υπουργικής αποφάσεως;
Γ) Τέλος, κατηγορούμαι διότι ζήτησα την παραίτηση του κ. Βάρρα. Αν πλέον θεωρείται κακούργημα το να ζητάς την παραίτηση ενός υφισταμένου σου, τότε η κατηγορία αυτή χρειάζεται αρκετή μυθιστορηματική φαντασία για να εξηγηθεί.
Εν κατακλείδι, το “έγκλημά” μου είναι ότι συμφώνησα με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού. Αυτά είναι τα “αδικήματα” που μου αποδίδονται.
Θα επανέλθω με όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, τη στιγμή που πρέπει. Πάντως, είναι φανερό πως οι αιτιάσεις αυτές δικαιώνουν πλήρως τη θέση της Νέας Δημοκρατίας περί παντελούς ανυπαρξίας ποινικών ευθυνών”
Αυγενάκης: Απόπειρα μικροκομματικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση
Για απόπειρα μικροκομματικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την αντιπολίτευση μιλά και ο Λευτέρης Αυγενάκης. «Διάβασα με προσοχή τις δύο προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Από την απλή και μόνο καλόπιστη ανάγνωσή τους, αμέσως διαπιστώνει κανείς την αοριστία, την εύκολη γενίκευση και την απουσία στοιχείων που να παρουσιάζουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος» σημειώνει ο πρώην υπουργός για να προσθέσει «θεωρώ ότι η ανάγκη μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος ΟΠΕΚΕΠΕ τους εμποδίζει να αναγνωρίσουν ότι ουδέν μεμπτό έχω διαπράξει κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Αξιοσημείωτο είναι ότι επικαλούνται διαρκώς τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο, ο οποίος ισχυρίζεται τάχα περί πιέσεων για αποδέσμευση 6.000 «δεσμευμένων» ΑΦΜ, την στιγμή που ο πραγματικός αριθμός ανέρχονταν στα 16.560 ΑΦΜ.
Τα ΑΦΜ δεν είναι απλοί αριθμοί αλλά αγρότες, κτηνοτρόφοι με οικογένειες, που αφού ελεγχθούν (ως η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ όφειλε) να μην παραμένουν σε ομηρία, να πληρωθούν εάν νομίμως το δικαιούνται ή να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ορθώς η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος από το 1998 έως και σήμερα, με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του Οργανισμού. Επιφυλάσσομαι να εκθέσω λεπτομερώς επαρκή στοιχεία και γεγονότα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής».
Πηγή: protothema.gr