Σήμερα (09/02) οι αγρότες θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για το αγροτικό μέτωπο καθώς το αργότερο έως το μεσημέρι θα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες για την ακριβή ημέρα της συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και η σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσει σε αυτή τα αγροτικά μπλόκα.
Το κομβικό ραντεβού πρόκειται να γίνει είτε την προσεχή Δευτέρα (12/02) το απόγευμα είτε την Τρίτη (13/02) μέχρι το μεσημέρι, καθώς τη Δευτέρα επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελιγράδι. Σήμερα (09/02) το πρωί οι αγρότες θα αποφασίσουν σε συνεδρίαση στο Δημαρχείο της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα γίνουν και οι συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Από την κυβέρνηση πάντως επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό η Επιτροπή που θα συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό, να εκπροσωπεί το σύνολο των μπλόκων ανά την Ελλάδα, ώστε οι όποιες αποφάσεις να δεσμεύουν τους πάντες, και παράλληλα να είναι σαφής η ατζέντα της συζήτησης.
Τι συζητά το Μαξίμου
Ως προς την ουσία της συζήτησης η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν είναι ανεξάντλητα. Έχουν εμφανιστεί όμως διαθέσιμοι για κάποιες διευκολύνσεις στο πλαίσιο του εφικτού. Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου τίθενται δύο στοιχεία προς εξέταση και συζήτηση.
Πρώτον η καταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο νωρίτερα, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ONE. Και δεύτερον μία περαιτέρω μείωση στο ρεύμα για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας πέραν της επιπλέον έκπτωσης 10% που ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ για τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, θέμα προς συζήτηση θα είναι και η νέα ΚΑΠ για την οποία οι αγρότες ζητούν να μην εφαρμοστεί. Κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα καθώς αφορά συνολικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως θα έχει στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων του αφενός τη διαπραγμάτευση που έκανε ο ίδιος στις Βρυξέλλες ώστε οι πόροι από την ΚΑΠ να διατηρηθούν ίδιοι για την Ελλάδα ενώ για άλλες χώρες μειώθηκαν καθώς και τους φραγμούς που έβαλε το ΕΛΚ στις υπερβολικές προτάσεις Σοσιαλιστών και Πρασίνων για περιορισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και μείωση των ενισχύσεων στο όνομα της πράσινης μετάβασης, αφετέρου τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο ίδιος και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης για την τροποποίηση και βελτίωσή της στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει επίσης στην Επιτροπή των αγροτών ότι μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ όπως ζητούν θα μεταφραζόταν σε απώλεια ετήσιων ενισχύσεων ύψους 2,8 δις ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, στερώντας ταυτόχρονα από τη χώρα μας τη δυνατότητα να εφαρμόσει μία σειρά εμβληματικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και των υποδομών στον αγροδιατροφικό τομέα. Αναμένεται, δε, να υπογραμμίσει τις 6 προτάσεις τροποποίησης του πλαισίου που διέπει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ τις οποίες υπέβαλλε από το Νοέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πιέζοντας μέσω και της συμμαχίας των 9 χωρών του ευρωπαϊκού νότου με πρωτοβουλία της Ελλάδας.
Επί τάπητος πρόκειται να τεθεί και το αίτημα για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Ένα φαινόμενο με το οποίο όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση δίνει διαρκή μάχη, μέσω των σαρωτικών ελέγχων από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.
Την ίδια ώρα το μήνυμα του Πρωθυπουργού «ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους» επαναλαμβάνεται διαρκώς από κυβερνητικά χείλη, ενώ κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι οι αγρότες θα αντιληφθούν το μέγεθος των προσπαθειών της κυβέρνησης για τη στήριξή τους και δεν θα τραβήξουν το σκοινί με γενικευμένους αποκλεισμούς των εθνικών οδών.
«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε δώσει πολλά περισσότερα από ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς να χρεώνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο και τις επόμενες γενιές. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει παρά τις κάποιες εντάσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους πολίτες και εν προκειμένω με τους αγρότες, θα είναι το εχέγγυο για μια έκβαση καλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης στο ONE.
Πηγή: reader.gr