Έναν μακρύ κατάλογο από 39 (από τις συνολικά 77) μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει το ΥΠΕΘΟ και τα συναρμόδια υπουργεία να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του 2025.
Ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις που αφορούν το καυτό θέμα της επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έπειτα από δεκαετίες καθυστέρησης, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, κρίσιμα τμήματα της ψηφιοποίησης του δημοσίου, η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η πράσινη μετάβαση. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα γίνει μέσα από την εκπλήρωση συνολικά 74 οροσήμων και στόχων της 6ης και της 7ης δόσης, τις οποίες θα διεκδικήσει η Ελλάδα μέσα στον χρόνο.
Προς το παρόν, το ΥΠΕΘΟ περιμένει τα 3,1 δισ. ευρώ από την 5η δόση του ΤΑΑ, για την οποία έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πλέον, τρέχει το τελευταίο τρίμηνο πριν από την εκταμίευση των χρημάτων. Στο μεταξύ, το ΥΠΕΘΟ θα εντείνει τις προσπάθειές του για να κάνει έως τον Ιούνιο το αίτημα για την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 4,9 δισ. ευρώ (3,4 δισ. επιδοτήσεις και 1,5 δισ. σε δάνεια) και προς το τέλος του χρόνου το αίτημα για την 7η δόση του Ταμείου, που φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ (3,1 δισ. σε επιδοτήσεις και 1,35 δισ. σε δάνεια).
Η αναθεώρηση
Μέχρι και το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η τελική αναθεώρηση του Ελλάδα 2.0., η οποία θα βγάλει από το ελληνικό πρόγραμμα έργα τα οποία δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί ή υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΘΟ έχει εντοπίσει προβλήματα σε έργα του υπουργείου Υποδομών (πράσινα ταξί, δίκτυο φορτιστών) και κάποια ψηφιακά έργα του δημοσίου, τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες, για να χρηματοδοτηθούν. Από την άλλη, ετοιμάζεται να προτείνει την ένταξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο θα χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και δεδομένα από αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με επανδρωμένα αεροσκάφη και UAV, καθώς και τα δεδομένα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. Επίσης στις χρηματοδοτήσεις θα ενταχθεί το στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Η σημασία των μεταρρυθμίσεων
Ωστόσο, η όλη διαδικασία δεν θα είναι απλή, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα στην τελική του μορφή πρέπει να εξυπηρετεί τόσο τους στόχους όσο και τους πόρους της αρχικής κατανομής του Ελλάδα 2.0.
Στο μεταξύ οι 39 μεταρρυθμίσεις του 2025 δεν αναθεωρούνται και παραμένουν οι εξής:
1. Αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΑΠΕ–ΣΗΘΥΑ).
2. Κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων κατ’ εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης (αναγνωριστικό μέτρου: 16879). Υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
3. Θέσπιση νέου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Η μεταρρύθμιση αφορά τη δημιουργία της εθνικής χωρικής στρατηγικής για τον θαλάσσιο χώρο.
4. Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τάσεων με στόχο την παροχή προηγμένων υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης.
5. Στρατηγική και πολιτικές για τη διακυβέρνηση δεδομένων στον δημόσιο τομέα.
6. Μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας.
7. Παροχή δεξιοτήτων, επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού μέσω αναμορφωμένου μοντέλου κατάρτισης.
8. Στρατηγική αριστείας στα πανεπιστήμια και καινοτομία.
9. Ενίσχυση του συστήματος μαθητείας και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
10. Αναβάθμιση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην επιτάχυνση της εφαρμογής του νόμου 4763/2020.
11. Υλοποίηση εθνικού προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας “Σπύρος Δοξιάδης” (ΕΠΠ “ΣΔ”).
12. Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με αναβάθμιση 156, από τα 312, κέντρων υγείας.
13. Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας (ΚΕΤΕΚΝΥ, ΟΔΙΠΥ).
Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι ο εξορθολογισμός των αποζημιώσεων των ιατρικών πράξεων των νοσοκομείων.
14. Μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών.
15. Μεταρρύθμιση για τον προσωπικό ιατρό. Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των προσωπικών ιατρών που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα προσωπικού ιατρού.
16. Καταπολέμηση του παρεμπορίου και προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
17. Νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, κυρίως για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοόλ και ενέργεια).
18. Βελτιστοποίηση των κοινωνικών παροχών με καθιέρωση προπληρωμένων καρτών.
19. Ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, της ανεξάρτητης διαβίωσης, της απασχολησιμότητας σε άτομα με αναπηρία.
20. Ενίσχυση του εθνικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
21. Επαγγελματοποίηση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων. Η μεταρρύθμιση έχει σκοπό να βελτιώσει το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις στην Ελλάδα,
22. Ενίσχυση του σχεδιασμού και του συντονισμού πολιτικής της κεντρικής διοίκησης.
23. Ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου, υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
24. Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα δικαιοσύνης (e-justice), υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
25. Δεξιότητες και ψηφιακές δεξιότητες των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων.
26. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης – αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη.
27. Ενίσχυση της ικανότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος να υπερνικά τις προϋπάρχουσες προκλήσεις και να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία.
28. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του νέου ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας.
28. Απλούστευση διαδικασιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
29. Ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης χαρτοφυλακίου τεχνικών έργων και περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
30. Οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα.
31. Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.
32. Ψηφιοποίηση δικτύου οικονομικής διπλωματίας.
33. Πλαίσιο αδειοδότησης για το ανανεώσιμο υδρογόνο και το βιώσιμο βιομεθάνιο.
34. Κανονιστικό πλαίσιο και πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς για τις τεχνολογίες δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα/
35. Δυναμικότητα δικτύου και αποθήκευσης – προώθηση επενδύσεων αποθήκευσης.
36. Βελτιστοποίηση της χρήσης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (αναγνωριστικό μέτρου: 16989).
37. Χάρτης πορείας για καινοτόμες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης και για τον προσδιορισμό νέων χρηματοδοτικών μέσων.
38. Εργαλειοθήκη για την προώθηση της κοινής χρήσης της ενέργειας, της αυτοκατανάλωσης και των κοινοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας.
39. Κανονιστικό πλαίσιο για ένα έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο.
Πηγή: capital.gr