Μέσα στις επόμενες ώρες εκτιμάται ότι θα «φύγουν» προς τις φαρμακευτικές εταιρείες τα πρώτα σημειώματα για τις επιστροφές της υπέρβασης του προκαθορισμένου προϋπολογισμού για νοσοκομειακά φάρμακα, που υποχρεούνται να καταβάλουν στο κράτος (clawback) για το 2ο εξάμηνο του 2023.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα πρώτα «ραβασάκια» που θα αποστείλει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αφορούν στα φάρμακα που εντάσσονται σε κλειστούς προϋπολογισμούς, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, διαμορφώνοντας σαφή εικόνα για τα ποσά που θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις για το σύνολο του έτους.
Πηγές του Reader, αναφέρουν ότι εκτός λογαριασμού θα μείνουν τελικά τα ραδιοφάρμακα, τα οποία είχαν ενταχθεί στα σημειώματα του 1ου εξαμήνου. Η απόφαση αυτή της τελευταίας στιγμής επέφερε μία ακόμα παράταση στην αποστολή των σημειωμάτων η οποία αναμενόταν χθες, Τετάρτη, αλλά και μία μείωση των επιστροφών της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, τονίζουν ότι πρόκειται για μία αμελητέα διαφορά, η οποία δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στο μέγεθος των επιβαρύνσεων.
Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το οριζόντιο clawback, αναμένεται να διαμορφωθεί σε ποσοστό λίγο κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 70%. Σε επίπεδο φαρμάκων το ποσοστό αναμένεται γύρω στο το 78-79% για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, αν και μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο 83% του 1ου εξαμήνου.
Στα σημειώματα έχουν ενσωματωθεί και οι αλλαγές που ακολούθησαν, με παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μετά την έκδοση του «σοκαριστικού» για τις εταιρείες 1ου εξαμήνου, όπως η έκτακτη ενίσχυση της δημόσιας δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα από το υπουργείο Οικονομικών και η ενίσχυση μέσω προϋπολογισθέντων κεφαλαίων για κλειστούς προϋπολογισμούς που δεν δαπανήθηκαν. Επίσης, θα ενσωματωθούν οι αλλαγές που θεσπίστηκαν στο κλιμακωτό clawback για τα φθηνά φάρμακα, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, μέχρι και την άνοιξη αναμένεται να έχει εκδοθεί και το clawback για ολόκληρο το 2024, το οποίο όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2023. Η αγορά πάντως εκφράζει επιφυλάξεις, κυρίως ως προς τις επιστροφές των φαρμάκων εκτός συμφωνιών και κλειστών προϋπολογισμών.
Παραμένει σε εκκρεμότητα το σύμφωνο συνεργασίας
Υπενθυμίζεται ότι το clawback αποτελεί ένα «προσωρινό», μνημονιακό μέτρο, το οποίο ισχύει εδώ και πάνω από μία δεκαετία, με τα ποσά να αυξάνονται αλματωδώς, ακολουθώντας τη φαρμακευτική δαπάνη. Πάγιο αίτημα του κλάδου του φαρμάκου είναι η θέσπιση ενός ανώτατου ορίου στις επιστροφές, ενώ φαίνεται ότι τίθεται και ως προϋπόθεση για τη σύναψη του τριετούς συμφώνου συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας. Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας πρόσφατα επιχείρησε να βάλει «φρένο» στις προσδοκίες του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και των περιορισμών που αυτοί θέτουν.
Προ ημερών, πάντως, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα συγκαλέσει συνάντηση προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι το τριετές σύμφωνο συνεργασίας, ένα κρίσιμης σημασίας ζητούμενο για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν ένα προβλέψιμο περιβάλλον για την ομαλή λειτουργία τους.
«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ, να στείλουμε ένα μήνυμα παντού, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μία χώρα με προβλέψιμο περιβάλλον για τη φαρμακοβιομηχανία», δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αν και ο κλάδος κρίνει απαραίτητη την ενίσχυση του προϋπολογισμού για φάρμακα, ο Υπουργός φαίνεται ότι ποντάρει όλα τα… λεφτά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς όπως έχει δηλώσει, επιπλέον χρηματοδότηση δεν αναμένεται, πέραν της ενίσχυσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της ρήτρας με το Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ. Έχει δεσμευτεί, όμως, για ξεχωριστή χρηματοδότηση των νέων καινοτόμων θεραπειών, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμα το αντίστοιχο ποσό.
Πηγή: reader.gr