Οι νέοι μάνατζερ του ΕΣΥ θα πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να ισορροπήσουν στις αυξημένες απαιτήσεις για συνετή οικονομική διαχείριση αλλά και τις ανάγκες για χρηστή διοίκηση των νοσοκομείων
Νέο «προσοντολόγιο» και καθηκοντολόγιο για τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων συντάσσει το υπουργείο Υγείας.
Το μεν πρώτο περιλαμβάνει τα ακαδημαϊκά, επαγγελματικά, εργασιακά κ.α. κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι επόμενοι διοικητές στο ΕΣΥ, το άλλο τις επικαιροποιημένες αρμοδιότητες που θα έχουν πλέον οι επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ζητούμενο είναι με την εφαρμογή τους να καθιερωθεί ένα διαφορετικό σύστημα management των νοσοκομείων της χώρας με καθορισμένους στόχους, υιοθετώντας ένα διαφανές και αυστηρό αξιολογικό σύστημα.
Οι νέοι μάνατζερ του ΕΣΥ θα πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να ισορροπήσουν στις αυξημένες απαιτήσεις για συνετή οικονομική διαχείριση αλλά και τις ανάγκες για χρηστή διοίκηση των νοσοκομείων, βάζοντας τον πολίτη στο επίκεντρο και διασφαλίζοντας την πρόσβασή του αλλά και την ασφαλή διαδρομή του μέσα στις υπηρεσίες υγείας, από τα Επείγοντα και τα χειρουργεία, για παράδειγμα, μέχρι την παραμονή του σε ράντζα και την έκθεση σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Η απομάκρυνση την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του διοικητή του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά, και μάλιστα με βαρύ «κατηγορητήριο» για οικονομική κακοδιαχείριση και σοβαρές δυσλειτουργίες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση θεραπειών σε μία τόσο ευάλωτη ομάδα ασθενών, τους καρκινοπαθείς, έφερε το θέμα στο προσκήνιο, μαζί με καταγγελίες για ολιγωρία ή /και συγκάλυψη καθώς και διαμαρτυρίες για τις κομματικές περγαμηνές των διοικητών που «σβήνουν» τις παρατυπίες και τις παρανομίες τους. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πεδίο του ΕΣΥ βρισκόταν ήδη στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.
Η αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου έχει τοποθετηθεί ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έθεσε εξαρχής το θέμα της αλλαγή των κριτηρίων επιλογής των διοικητών του ΕΣΥ. Όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόμου συνολικά για τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου, με ιδιαίτερη κατηγοριοποίηση για τις μονάδες υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τους φορείς που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας. Πλέον οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα δύο υπουργεία είναι συνεχείς, με το υπουργείο Εσωτερικών να εκτιμά ότι η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.
Άμεσα, εν τούτοις, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής που αξιολογεί τις διοικήσεις, στην οποία θεσμικά πρόεδρος είναι η τωρινή Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη. Η Γενική Γραμματέας έχει συγκαλέσει σε συνάντηση τη νέα σύνθεση της Επιτροπής σήμερα ώστε να επιχειρηθεί μία πρώτη αποτίμηση των διοικητών και του έργου τους. Οι σημερινοί διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν λάβει στην πλειονότητά τους παράταση έως την προκήρυξη της θέσης τους. Για ορισμένους η θητεία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, η οποία αναμένεται να λάβει νέα παράταση, καθώς εκτιμάται από την ηγεσία του ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει δρομολογηθεί η επιλογή των διοικητών.