Σημαντικές “νίκες” κατά της “μάστιγας” της παράνομης χρήσης συνδρομητικών υπηρεσιών καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με τη μία καταδικαστική απόφαση να ακολουθεί την άλλη.
Πιο πρόσφατη στην “αλυσίδα” των αποφάσεων είναι η ετυμηγορία του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ευβοίας με την οποία ένας Έλληνας καταδικάστηκε, καθώς μεταπωλούσε πειρατικές συνδρομές. Ο “πέλεκυς” της δικαιοσύνης έπεσε βαρύς στον κατηγορούμενο καθώς δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 5 ετών και επιπλέον 15.000 ευρώ χρηματική ποινή.
Η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες ύστερα από παρόμοια πολύωρη ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης στην Κομοτηνή, για υπόθεση πειρατείας με κατηγορούμενο ακόμα έναν Έλληνα. Το δικαστήριο – και σε αυτή την περίπτωση – απέρριψε το σύνολο των ενστάσεων και ισχυρισμών του κατηγορουμένου και τον καταδίκασε σε 5 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη για το αδίκημα του Ν. 2121/1993 (πειρατεία) και του Π.Δ. 343/2002 (διακίνηση παράνομου εξοπλισμού). Οι παραπάνω ποινές έχουν αναστέλλουσα δύναμη μόνο αν οι κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή ακόμα ένα άτομο που είχε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο συνδρομητικών καναλιών. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η βλάβη που προκλήθηκε από το αδίκημα είναι μικρής βαρύτητας. Αυτή ήταν η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για χρήση πειρατικών υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.
Παράλληλα με τις καταδικαστικές αποφάσεις, στα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε η μεγαλύτερη δίκη που έχει λάβει χώρα ποτέ στην Ελλάδα για την οπτικοακουστική πειρατεία, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η υπόθεση αφορά σε συνολικά 17 κατηγορούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν σε όλη την Ελλάδα, έπειτα από έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών. Σε βάρος των κατηγορούμενων είχε σχηματιστεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Από το προανακριτικό έργο είχε προκύψει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα τελευταία 8 χρόνια, διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.
Ταυτόχρονα προξένησαν εκτεταμένη οικονομική ζημιά στις δικαιούχες εταιρείες των καναλιών – OΤΕ, Vodafone και Nova- ύψους 100.000.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση πελατολόγιο σε υπόθεση οπτικοακουστικής πειρατείας που έχει εμφανιστεί ποτέ στη χώρα μας.
Τα δεδομένα στην πειρατεία της συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν αλλάξει και το πλαίσιο έχει αυστηροποιηθεί καθώς με τις νέες ρυθμίσεις η ευθύνη των τελικών χρηστών καθίσταται πλέον σαφής και οι κυρώσεις αυστηρότερες, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στη μάχη κατά του παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Ελλάδα.
Πιο αυστηρό πλαίσιο
Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου, σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις για την καταπολέμηση της πειρατείας μέσω διαδικτύου, εκτός από τους διακινητές παράνομου λογισμικού και εξοπλισμού τιμωρούνται και οι χρήστες πειρατικών συνδρομητικών υπηρεσιών περιεχομένου. Το πρόστιμο διαμορφώνεται κλιμακωτά, ξεκινώντας από 750 ευρώ για τους οικιακούς χρήστες, ενώ αυξάνεται σε 1.500 ευρώ στις περιπτώσεις δημόσιας προβολής σε χώρους όπως καφετέριες και ξενοδοχεία.
Όπως έχουν επισημάνει παράγοντες της αγοράς τα νέα πρόστιμα αναμένεται να στρέψουν τους χρήστες, που καταναλώνουν παράνομο περιεχόμενο, από τις πειρατικές πλατφόρμες στους νόμιμους παρόχους, καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο σε σχέση με τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλουν αν πέσουν στην “τσιμπίδα” του νόμου.
Πηγή: capital.gr