Για τον ΣΥΡΙΖΑ ξημερώνει μια νέα εποχή μετά από 15 χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι, ο οποίος παραιτήθηκε στις 29 Ιουνίου μετά την μεγάλη και διπλή εκλογική ήττα, κάνοντας χώρο για να περάσει το «νέο κύμα» όπως είχε πει τότε.
Σήμερα, πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την ηγεσία προκειμένου την επόμενη μέρα να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη με στόχο την επιστροφή του σε κυβερνητική τροχιά: η Έφη Αχτσιόγλου, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Φαβορί» θεωρείται η Έφη Αχτσιόγλου αν και δημοσκοπήσεις μέσα στην εβδομάδα δημιούργησαν την εικόνα ότι η μάχη θα είναι στήθος με στήθος με τον Στέφανο Κασσελάκη, με τους υπόλοιπους 3 υποψηφίους να υπολείπονται με διαφορά. Μένει η εικόνα αυτή να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα για το οποίο μια ασφαλής εικόνα αναμένεται να υπάρξει γύρω στις 22:00 με 22:30 – οι κάλπες κλείνουν στις 8 το βράδυ.
Η Έφη Αχτσιόγλου προβάλει ως ενωτική υποψηφιότητα καθώς έχει προτάξει τη σύνθεση όλων των πολιτικών ρευμάτων που συγκροτούν τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την δημιουργία μιας ταυτότητας ΣΥΡΙΖΑ ώστε μέσα από μια «νέα μεθοδολογία» για τον εκσυγχρονισμό του κόμματος να καταφέρει να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία και να ανατρέψει τις πολιτικές της Δεξιάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας να γοητεύσει το κοινό του Αλέξη Τσίπρα έχει αναδείξει το μήνυμα ότι ο ίδιος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και προκρίνει ως κεντρικό πολιτικό επίδικο την ανασυγκρότηση του κράτους και των θεσμών, ενίοτε προβάλλοντας συγκρουσιακά χαρακτηριστικά (Δικαστές, ΜΜΕ). Σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του κόμματος αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίζεται ως αντίπαλο δέος στους εσωκομματικούς «μηχανισμούς».
Ο Νίκος Παππάς υπό το σύνθημα «για την παράταξη της νίκης, για τη νίκη της παράταξης» έχει επικεντρώσει στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τη διεύρυνση προς το προοδευτικό κέντρο προκειμένου να επιστρέψει σε κυβερνητική τροχιά. Σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του κόμματος προτάσσει το «κόμμα των μελών» απορρίπτοντας ταυτόχρονα το «κόμμα χυλό» με ηγεσία που δεν λογοδοτεί πουθενά αλλά και το «κόμμα στρείδι» όπου οι μηχανισμοί εμποδίζουν την πλειοψηφία των μελών να εκφραστεί.
Ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρει πως η υποψηφιότητά του είναι μια πολιτική επιλογή που «θέτει θέματα αξιοπιστίας και αυτονομίας, με δυνατότητες μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας και νίκης, με δυνατότητες ενδυνάμωσης του Προοδευτικού χώρου και της Αριστεράς, με δυνατότητες Εναλλακτικής Λύσης, για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπό το σύνθημα «Αξιόπιστα, Ενωτικά, Αριστερά», προκρίνει καθαρό αριστερό στίγμα και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει ιδεολογικές μάχες, υπό το πνεύμα ότι η ειλικρίνεια για το τι πιστεύει και ποιες είναι οι ιδέες του θα του επιτρέψει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του προς τα μέσα και την αξιοπιστία του προς τα έξω. Εκτιμά πως αυτό είναι ο δρόμος για να κερδίσει ξανά την κοινωνική πλειοψηφία παράλληλα με την διεξοδική δουλειά «μυρμηγκιού» σε όλα τα πεδία, με στόχο καταρχάς ένα σχέδιο για το 2026 και την επόμενη τετραετία.