Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόγραμμα Σπίτι μου 2.
Σε σύσκεψη με αντικείμενο το πλέγμα δράσεων που υλοποιείται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, με αιχμή τα νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», προήδρευσε το πρωί της Τρίτης (17/9) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εφαρμογή δύο περαιτέρω διευκολύνσεων για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2».
Πρώτον, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.
Δεύτερον, στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.
Σπίτι μου 2: Τι είπε ο Μητσοτάκης
«Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου προγράμματος “Σπίτι μου”, μέσα από το οποίο παραπάνω από 9.000 συμπολίτες μας θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτή που θα πλήρωναν για ένα ενοίκιο για αντίστοιχο σπίτι, “χτίζουμε” και δρομολογούμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, με 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικούς πόρους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου. Εκτιμούμε ότι θα ωφεληθούν περί τους 20.000 συμπολίτες μας και πιστεύω ότι συνιστά έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε τη στεγαστική κρίση», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπόλοιπο 50% του ποσού θα προέρχεται από χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους η κατανομή είναι 75% άτοκο και 25% έντοκο.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα, το ανώτατο ηλικιακό όριο είναι αυξημένο κατά 11 χρόνια, καθώς το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτει δικαιούχους 25 έως 50 ετών, ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμοι άγαμοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ενώ προηγουμένως το όριο ήταν 16.000 ευρώ.
Το όριο ανέρχεται στις 28.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, έναντι 24.000 ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα. Η προσαύξηση για κάθε τέκνο είναι 4.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 μεγαλύτερη σε σχέση με πριν.
Μεγαλύτερες πρόνοιες προβλέπονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται πλέον στα 31.000 ευρώ, είναι δηλαδή κατά 4.000 υψηλότερο συγκριτικά με το πρώτο πρόγραμμα, και προβλέπονται πρόσθετα 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πλέον του πρώτου, ενώ μέχρι πρότινος η αντίστοιχη προσαύξηση ήταν 3.000 ευρώ.
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»
Εξετάστηκε παράλληλα το νέο πρόγραμμα άτοκων δανείων «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση πολλών ενεργειακών αναβαθμίσεων κύριων και δευτερευουσών κατοικιών, όπως η θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων ή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
«Μιλάμε για 400 εκατομμύρια ευρώ, έως 25.000 ευρώ άτοκο δάνειο -επαναλαμβάνω, άτοκο δάνειο-, με περίοδο αποπληρωμής από τα 3 έως τα 7 χρόνια, για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών, χωρίς ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ εύκολο στην εκταμίευση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε ότι αφορά το «Σπίτι μου 1», επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα έγινε πράξη μόλις τρεις μήνες μετά τη νομοθέτησή του και οι οριστικές υπαγωγές ανήλθαν τελικά σε 9.155, με τις εκταμιεύσεις των σχετικών δανείων να ξεπερνούν πλέον τις 7.100. Το 81% των πιστώσεων χορηγήθηκε σε δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
Σημειώθηκε παράλληλα η βελτίωση των όρων του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και η δρομολόγηση της Κοινωνικής Αντιπαροχής.
Πηγή: reader.gr