Ανατροπή στην εφαρμογή της νέας διάταξης για τον τρόπο αναγνώρισης της «μάχιμης 5ετίας» από στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνει νέα υπό έκδοση εγκύκλιος του ΕΦΚΑ με την οποία αποσαφηνίζεται ότι ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας ο έξτρα χρόνος των 5 ετών δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως «χρόνος βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής» αλλά μόνον ως συντάξιμος.
Το μπόνους από την έξτρα 5ετία μπορεί να φτάσει ως και 356 ευρώ επιπλέον στη σύνταξη ή ως 4.272 ευρώ αύξηση σε ετήσια βάση, που θα είναι μόνιμη.
Τι άλλαξε
Η νέα εγκύκλιος, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ανατρέπει και ανακαλεί τις οδηγίες της εγκυκλίου 43 (14/8/2023), στην οποία, όσον αφορά στα Σώματα Ασφαλείας, αναφερόταν το αντίθετο, ότι δηλαδή ο χρόνος υπηρεσίας των 5 ετών που υπολογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο «μπορεί να αναγνωρισθεί είτε ως συντάξιμος ή, εναλλακτικά, ως χρόνος βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής».
Η φράση «εναλλακτικά» μεταφέρθηκε από το νόμο 4997/2022, που ανέφερε ότι, ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας, ο έξτρα χρόνος μπορεί να αξιοποιηθεί «εναλλακτικά ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας».
Στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ στις 14/8/2023 (εγκύκλιος 43), η ερμηνεία που δόθηκε ήταν ότι η αξιοποίηση του χρόνου ως πραγματική υπηρεσία σημαίνει ότι η έξτρα 5ετία μπορεί να θεωρηθεί χρόνος βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής. Στην εφαρμογή της όμως αυτή η εκδοχή θα δημιουργούσε τεράστια ανατροπή αφενός στο μισθολογικό καθεστώς των Σωμάτων Ασφαλείας και, κατά άλλες… ακραίες προσεγγίσεις, θα έφτανε μέχρι να διαταραχθεί και η ιεραρχία, αφού ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός θα περνούσε χάρη στην έξτρα 5ετία έναν υψηλόβαθμο.