Υπάρχει λογική εξήγηση της πτωτικής τάσης των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο. Τη θέση αυτή, επικαλούμενος στοιχεία από την προβλεπόμενη παγκόσμια παραγωγή, εξέφρασε στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1, μιλώντας στην εκπομπή Έχουμε Θέμα με τη Μαρία Σπυριδάκη και τη Μαρία Γιαμπουλάκη, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγλματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανόλης Γιαννούλης.
Γράφει ο Χριστόφορος Παπαδάκης
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, είναι λογικό ότι ο παραγωγός λαμβάνει ως μέτρο σύγκρισης την περυσινή χρονιά, όταν η προσφορά δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών της ζήτησης, με συνέπεια να έχουμε την εκτόξευση των τιμών. Αυτό όμως, προκάλεσε τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης στο ελαιόλαδο σε ποσοστό 40%.
Από την άλλη, ο καταναλωτής, έχει στο νου του τις τιμές που επικρατούσαν πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε που ήταν τόσο χαμηλές, ώστε πολλοί ελαιώνες να εγκαταληφθούν από τους παραγωγούς τους, που αδυνατούσαν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Ο Μανόλης Γιαννούλης τονίζει κατηγορηματικά, ότι η χρυσή τομή είναι κάπου στη μέση. Και τόνισε ότι φέτος, γίνεται μια εκτίμηση, για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου τόνων ελαιολάδου, πάνω από τις περυσινές ποσότητες:
Φέτος η Ισπανία προβλέπει μια παραγωγή 1.400.000 τόνων.
Η Τουρκία πάνω από 400.000 τόνους, που θα είναι μια παραγωγή ρεκόρ για τη γείτονα χώρα.
Η Τυνησία εκτιμά πως θα παράγει 350.000 τόνους, που είναι επίσης ρεκόρ για την εν λόγω χώρα.
Και η Πορτογαλία περιμένει μια παραγωγή άνω των 250.000 τόνων.
Έτσι, η Λεκάνη της Μεσογείου αναμένεται να έχει μεγάλη προσφορά στην παραγωγή ελαιολάδου και έτσι, από την άνοιξη μέχρι σήμερα, οι τιμές των 7 ευρώ έχουν πέσει στα 4,5 με 5 ευρώ το κιλό.
Ο Μανώλης Γιαννούλης καταλήγει λέγοντας πως λόγω αυτών των συνθηκών, δεν υπάρχει ζήτηση σήμερα, αφού κλείνονται συμφωνίες ημερών και όχι μηνών. Ωστόσο, όταν θα μπούμε κανονικά στην παραγωγή του ελαιολάδου, από τότε και μετά ενδέχεται να ισορροπήσει η αγορά και να είναι οι συνθήκες πιο φυσιολογικές.