Ο Μανώλης Φανταουτσάκης, πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ηρακλείου, μιλά για τους κανονισμούς εργασίας στον κλάδο του, με αφορμή το τραγικό εργατικό δυστύχημα στο Ρέθυμνο που οδήγησε στον θάνατο ενός 19χρονου εργάτη και στον σοβαρό τραυματισμό ενός 20χρονου μετά από ανατροπή εκσκαφέα.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη ο ίδιος αναφέρεται αναλυτικά στις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για να λάβει άδεια ένας χειριστής τέτοιων μεγάλων μηχανημάτων, με κύριο την νόμιμη μαθητεία για ένα μεγάλο διάστημα (τουλάχιστον ενός χρόνου) ενός υποψήφιου δίπλα σε έναν έμπειρο χειριστή.
Ο κ. Φανταουτσάκης επικεντρώνεται επίσης στο ζήτημα της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ηράκλειο όπου υπάρχουν μόλις 3-4 άτομα στελεχώνουν την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας και μάλιστα εξυπηρετούν και τον νομό Λασιθίου, την στιγμή που μόνο το σωματείο Ηρακλείου έχει 1.000 εργαζόμενους-μέλη.
Επιπλέον μιλά για το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ενώ στα χαρτιά είναι σχεδόν άρτιο, δεν υπάρχουν οι αρμόδιοι για να ελέγχουν την εφαρμογή του, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο σωματείο φτάνουν πολλές καταγγελίες ενώ αναφέρεται και στην «ειρωνεία» του τραγικού δυστυχήματος καθώς σημειώθηκε την μέρα που παρουσιάστηκε στον Κρουσώνα Ηρακλείου, το μνημείο για τα εργατικά δυστυχήματα.
Συνεχίζοντας τονίζει ότι δεν γίνεται σε τέτοια μηχανήματα να βρίσκεται πάνω από ένα άτομο, ότι τα μηχανήματα θα πρέπει να είναι ελεγμένα και ταξινομημένα ενώ επισημαίνει ότι αντίθετα με ότι ισχύει στην Ευρώπη, στην Ελλάδα αυτά τα μηχανήματα δεν περνούν ΚΤΕΟ.
Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι βασική διεκδίκηση του σωματείου είναι να υπάρχει ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, καλώντας παράλληλα τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή.